Google+
Megosztás
Megosztás
Levélküldés
Ajánlja tovább oldalunkat
Youtube

5+1 leggyakoribb tévhit a gyökérkezeléssel kapcsolatban…

Önmagában a gyökérkezelés az egyik legnagyszerűbb fogmegtartó eljárás, mégis ha csak elhangzik ez a szó a rendelőben, legtöbb páciens megijed. Talán annak is köszönhető ez, hogy sok téves elképzelés kering a köztudatban a gyökérkezeléssel kapcsolatban.

Tévhit 1: A gyökérkezelés fájdalmas.
A gyökérkezelést az esetek többségében teljesen fájdalommentesen el lehet végezni, a mai modern helyi érzéstelenítőkkel teljesen elzsibbasztható az érintett terület. Néha előfordul, hogy a fogbél erős gyulladása miatt az érzéstelenítő szerek kevésbé hatnak, de ez is csak azt bizonyítja, jobb nem megvárni az erős fájdalmat, hamarabb jelentkezni kell a kezelésre.

Tévhit 2: A fogideg eltávolítása után nem érezhetek semmiféle fájdalmat.
Ez nem igaz. Még a leggondosabban elvégzett kezelés után is felléphet fájdalom, melynek oka a fog körüli szövetek – gyökérhártya, csont – gyulladásában keresendők. Ezek a tünetek legtöbbször jól kezelhetők, a fog megtartását nem hiúsítják meg.

Tévhit 3: Mire jó a gyökérkezelés, ha végül úgyis ki kell húzni a fogamat?
Nem igaz. Jól kivitelezett gyökérkezeléssel hosszú évtizedekig megtarthatóak a fogak. Persze a kezelés után akár évekkel is felléphetnek komplikációk, de sokszor még ilyen esetben is léteznek megoldások a fog megtartására.

Tévhit 4: Csak fájós fogat kell gyökérkezelni.
Nem igaz. Előfordul, hogy a fogbél tünetek nélkül elhal – szuvasodás, mély tömés, vagy trauma hatására – ilyenkor azonban az elhalt fogbél veszélyes gyulladások táptalaja lehet, ezért az ilyen fogak kezelése is indokolt.

Tévhit 5: Ha gyökérkezelésen estem át, nem kell visszamennem a fogorvoshoz.

Sok fogat azért veszítünk el, mert a páciensek az elkészült gyökértömés után – fájdalom és tünetmentesség esetén- „elfelejtenek” további kezelésre visszatérni fogorvosukhoz. Ez nagy hiba, mivel a gyökértöméskor a fogba helyezett ideiglenes tömés nem alkalmas arra, hogy a fogkoronát hosszabb ideig megvédje, így gyakran előfordul, hogy jól kivitelezett gyökértöméssel ellátott fogat kell eltávolítani a fog, esetleg gyökér törése miatt.

Ha nem kaptam semmilyen információt a fogbeültetés után az implantátumról, utólag is beszerezhetem ezt?

Feltétlenül! Azt fontos tudni, hogy egészségügyi törvény kötelezi az orvosokat, hogy tájékoztatást adjanak pácienseiknek fogbeültetés előtt és ...

» Katt ide a folytatásért

Kamasz gyerkekek és a fogmosási technikák

Még a fogmosási technikák használatáról is határozott elképzelései vannak? Abban a hitben van, hogy az ő fogai ...

» Katt ide a folytatásért

Azt olvastam, hogy a bazális implantátumok alkalmazása nem megengedett Magyarországon. Igaz ez?

A bazális implantátumok tekintetében elmondható, hogy azok szakmai háttere, tudományos dokumentációja sok szempontból nem tartható hitelesnek. Nem ...

» Katt ide a folytatásért

Tegye meg az első lépést…

recepció
Kérjen visszahívást!
Foglaljon időpontot!

 5 GYANÚS JEL,
hogy a fogbeültetése körül valami
nem stimmel…

ÉRDEKEL!

Amiről a fogorvosok mélyen
hallgatnak, avagy
5 GYANÚS JEL,
hogy valami nincs rendben...

Kérjük töltse ki a mezőt!
Kérjük helyes e-mail címet adjon meg!
Kérjük fogadja el a feltételeket!
Elrontott és speciális fogászati implantációs esetek Fogbeültetés-szájsebészet Fogászat