Google+
Megosztás
Megosztás
Levélküldés
Ajánlja tovább oldalunkat
Youtube

Fogászati diagnosztika: Ön időben kerül fogorvoshoz?

Ön időben kerül fogorvoshoz? A szájüregi és fogászati problémák 95%-a megelőzhető vagy időben felismerhető lett volna rendszeres kontrollal! Problémaforrás előttünk nem marad titokban, hiszen szakértő kezekkel és csúcstechnológiájú, hiánytalan felszereléssel várjuk Önt a tökéletes diagnosztikához Rendszeresség. Ez a kulcsszó. Persze, nyilván nem tőlünk hallja ezt először. De miért is szajkózza minden fogorvos azt, hogy nagyon fontos a rendszeres diagnosztika? Talán nem is a fogorvos válasza a legjobb. Kérdezze meg azokat az embereket, akik reggel izomfájdalommal kelnek, akik erős hajhullástól szenvednek, akik nem tudnak jóízűen, fájdalom nélkül enni, vagy akiknek a mosolygás együtt jár a félelemmel, hogy valaki meglátja rossz fogaikat, vagy megérzi kellemetlen leheletét. Ilyen problémákat nyilván senki nem kíván magának. Pedig csak Magyarországon emberek milliói küzdenek hasonló vagy nagyobb szájüregi és foggondokból származó tünetekkel. Ön ugye nem kíván közéjük tartozni?

Mi történik a diagnosztika során, azaz milyen vizsgálati lehetőségek vannak?

1. Szájvizsgálat írásos kezelési tervvel és szaktanácsadással Egy előzetesen egyeztetett időpontban elvégzett szájvizsgálat során teljes fogászati státuszt veszünk fel, majd amennyiben ezt Ön kéri, írásos szakvéleményt, kezelési tervet és árajánlatot készítünk. Így Ön rögtön látni fogja, milyen megoldások léteznek problémájára és mindez mennyi időt és befektetést igényel. 2. Digitális panoráma röntgen (PCT), digitális kis röntgen (RVG), orálkamera Átlátni az átláthatatlanon, óriási kincs a pontos diagnózishoz. Hát még felnagyítva. Éppen ezért a legkorszerűbb röntgeneszközökkel dolgozunk, így a hagyományos filmre készített röntgen helyett a digitális RVG segítségével Ön egy nagy monitoron nézheti meg mindazt, amit korábban csak egy 3×4 cm-es filmen tehetett meg. Ha először jön hozzánk, első lépésként mindenképpen készítünk Önről egy áttekintő, digitális panoráma röntgenfelvételt (PCT), aminek frissítését kétévente javasolni fogjuk, hogy folyamatosan követni tudjuk fogai és szájürege állapotát. A felvételeket kérésére adathordozón elviheti, vagy orvosának e-mailen elküldjük. 3. Speciális diagnosztika – egyénre szabva Mindenkit sok stressz ér manapság. És az állandó feszültség, idegesség sokszor nemcsak a nappalainkat, de éjszakáinkat is végigkíséri, aminek leggyakoribb jele lehet, ha reggel fejfájással, kialvatlanul, ingerlékenyen, esetleg izomgörccsel ébred. Ennek hátterében az éjszakai fogcsikorgatás állhat, ami nemcsak kimeríti az arcizmokat, de a fontos idegpályákat folyamatosan fárasztva fejfájást és kimerültséget okozhat. A probléma kezelése egyszerű. Egy egyéni jellemzőket rögzítő lenyomatvétel után elkészítjük Önnek azt a speciális éjszakai harapásemelő sínt, melynek rendszeres használatával az állkapocsízület tehermentesíthető, a fogcsikorgatás pedig megszűntethető. Használatával a kialvatlanság, ingerlékenység és a reggeli fejfájás megszűnik, így újból könnyedén, frissen indulhat a napja.

És van itt még valami, amire talán nem is gondolt volna!

Ha fogpótlása, restaurációja van, nemcsak az esztétikai, hanem a funkciós helyreállítás is kiemelkedő fontossággal bír. Megvan ugyanis minden embernek a saját, egyéni harapása, amelynek különböző ívei, irányai vannak. Ha az Ön fogpótlásakor pl. helytelenül határozták meg a harapási jellemzőket, a rendellenes mozgásnak köszönhetően komoly ízületi panaszai lehetnek, ami sokszor hallható ízületkattanással, kattogással, fájdalmas szájnyitással, esetenként szájzárral jár. A Czinkóczky Implant Központban lehetőség van speciális, arcíves egyéni harapás regisztrációra, mely során megismerjük az állkapocsízület egyéni mozgáspályáit, diagnosztizáljuk az esetleges rendellenességeket. Így tudunk egyéni rágófelszínű fogpótlásokat készíteni, illetve egyénre szabott terápiát alkalmazni abban az esetben, ha Ön ízületi panaszokkal érkezik.

Mennyibe kerül mindez?

Pontos árajánlatot minden esetben a fogak és az állcsontok állapotának felmérése után, személyre szabottan készítünk, hiszen ahány ember, annyiféle eset létezik. Tájékoztatásul az árakról: http://www.czinkoczky-fogbeultetes.hu/fogaszat/fogaszati-diagnosztika-arak

Mindezt várakozási idő nélkül! Az Ön idejét, mi fizetjük!

Amennyiben 15 percnél többet várakozik, 15 percenként 2 000 Ft visszatérítést adunk. ido Mindezt garantáljuk, mert szakavatott kezekkel, idejét becsben tartva dolgozunk Önért!

Mi is az a góc?

A góc, nem más, mint egy alattomos baktériumfészek, amely méreganyagokat termel és képes küldeni gyakorlatilag bármely szerv felé. Így fordulhat elő, hogy pl. Önnek az ízületei fájnak, de az okot a fogaknál kell keresni... Tehát gócként szerepelnek a szervezetben az olyan krónikus gyulladások, melyekre a szervezet állandóan, elhúzódó immunreakcióval válaszol, amely hosszútávon az immunrendszert gyengíti, állandóan baktériumokat küld a véráramba, így gyakran alakulnak ki ún. másodlagos betegségek. Ezeket nevezzük gócbetegségeknek. Nem győzzük hangsúlyozni, hogy ha az alábbi tünetek bármelyikére ismer, haladéktalanul jöjjön el hozzánk góckutatásra és rákszűrésre: • Bőrbetegség • Kiütéses megbetegedés • Hajhullás • Bőrviszketés • Ízületi bántalmak • Krónikus ízületi fájdalom • Ismeretlen eredetű lázas állapotok Természetesen az lenne a legjobb, ha nem várná Ön sem meg, amíg tünetekkel találkozik... Annyira egyszerű: évente minimum egy alkalommal keresse fel fogorvosát!

Góckutatás, rákszűrés: Fogászaton?

Góckutatás, rákszűrés: Fogászaton? Mi köze a ráknak, a bőrbetegségeknek,  a hajhullásnak, az ízületi betegségeknek, vagy az ismeretlen eredetű lázas állapotoknak a fogakhoz? Sajnos rengeteg köze lehet. Ezért olyan fontos a fogászati góckutatás és a rákszűrés! Ön se gondolkodjon sokáig! Sokan mondják nekünk: – De hiszen az én fogaimnak semmi baja. Igen, gyakran előfordul, hogy a fogak látszólag problémamentesek, aztán egy alapos vizsgálat után kiderül, hogy ez korántsem igaz. Ráadásul, a legtöbb rendelőben sajnos nem is kap akkora szerepet a góckutatatás és a rákszűrés, mint amilyet kellene. Nem győzzük hangsúlyozni, hogy ha az alábbi tünetek bármelyikére ismer, haladéktalanul jöjjön el hozzánk góckutatásra és rákszűrésre:

 • Bőrbetegség
 • Kiütéses megbetegedés
 • Hajhullás
 • Bőrviszketés
 • Izületi bántalmak
 • Krónikus izületi fájdalom
 • Ismeretlen eredetű lázas állapotok
Baktériumok milliói okozhatnak a fogaktól távol eső területeken fájdalmas vagy fájdalommentes tüneteket, anélkül, hogy fogaival az Ön számára észrevehető probléma lenne.

Mi is az a góc?

Nem más, mint egy alattomos baktériumfészek, amely méreganyagokat termel és képes küldeni gyakorlatilag bármely szerv felé. Így fordulhat elő, hogy pl. Önnek az ízületei fájnak, de az okot a fogaknál kell keresni. Tehát gócként szerepelnek a szervezetben az olyan krónikus gyulladások, melyekre a szervezet állandóan, elhúzódó immunreakcióval válaszol, amely hosszútávon az immunrendszert gyengíti, állandóan baktériumokat küld a véráramba, így gyakran alakulnak ki ún. másodlagos betegségek. Ezeket nevezzük gócbetegségeknek. A leggyakoribb betegségek a fent felsoroltak, de ezeken kívül más problémát is okozhat a góc, ezért mindenképpen fontos, hogy Ön kivizsgáltassa magát, ráadásul olyan helyen, ahol ezt valóban komolyan veszik.

Hogyan fedezhető fel a fogászati góc?

Röntgenfelvétellel és alapos, speciális szájvizsgálattal, amelyet évente érdemes elvégeztetni. Ez teljesen fájdalommentes, viszont rettentő fontos a megelőzés és az idejében felismerés szempontjából.

Mi okozhatja a gócot?

 • rosszul gyökérkezelt fogak,
 • krónikus gyökércsúcskörüli gyulladások,
 • krónikus parodontális tasakok jelenléte, ami nem más, mint a fogágybetegség során elváló íny és a fog közötti tasak, tele baktériummal.
 • De okozhat gócot elő nem tört bölcsességfog körüli gyulladás,
 • vagy mély szuvasodások (lyukak) a fogban.

Hogyan kezelhető a góc?

Minden attól függ, hogy hol, milyen típusú góc alakult ki, illetve mennyire előrehaladott az állapota. Megoldás lehet:
 • egy korrekt, alapos gyökérkezelés,
 • egy tisztítás, fertőtlenítés, majd tömés,
 • de olykor bizony csak a fog eltávolításával oldódik meg a probléma.
De mielőtt teljesen elrettentenénk, központunkban szakértő kezek dolgoznak, akik mindig tudják, mikor, mi a legjobb megoldás és csak végső esetben fordulnak foghúzáshoz.

És miért fontos a rákszűrés a fogorvosnál?

Sajnos Magyarország évek óta az első helyen áll a szájüregi rákos megbetegedéseket tekintve. Ennek oka a magas alkoholfogyasztás, a dohányzás illetve a nem megfelelő szájhigiénia. De az is gyakran előfordul, hogy a nem megfelelő fogművek okozta krónikus mechanikai irritáció talaján alakulnak ki a daganatos elváltozások. Kialakulhat daganat egy régen letört fog, egy eltört fogpótlás, egy nem megfelelő tömés, korona miatt is, illetve a szervezetben egyéb helyen meglévő daganat áttétes eredménye.

Mégis, hol alakulhat ki daganat a szájban?

Gyakorlatilag bárhol. A szájüregi nyálkahártyán, a nyelven, az ínyen, a pofabelsőn, vagy az ajkakon bárhol. Természetesen vannak helyek, ahol gyakrabban.

Hogyan lehet diagnosztizálni a daganatot?

A szájvizsgálat során megtekintéssel, valamint tapintással fellelhetők azok az ún. daganatmegelőző állapotok és a már kialakult daganatok, amelyeket további vizsgálatokkal lehet pontosan diagnosztizálni. Amennyiben gyanú merül fel, kis szöveteltávolítással szövettani laborba küldjük a mintát, ahol megvizsgálják és felállítják a szövettanilag pontos diagnózist. Sok esetben a röntgenvizsgálat (OP) is adhat információt daganat jelenlétéről, de a CT és MRI vizsgálómódszerek is rendelkezésre állnak. Ne aggódjon, nálunk jó kezekben lesz!

Mit tehet Ön a megelőzés érdekében?

Járjon évente kontrollvizsgálatra, még akkor is, ha nincs panasza! Így rendszeresen ellenőrizhető a szájüreg( íny, nyelv, nyálkahártya) rendszeresen ellenőrizhetők a fogpótlások, tömésfelszínek valamint a fogak.

Mikor merül fel a gyanú?

Ha Ön a szájüregében bárhol olyan korábban nem meglévő szövetszaporulatot, gyulladást, kinövést, stb. fedez fel, amely 2-3 hét elteltével sem gyógyul, akkor mindenképpen érdemes rákszűrésre jelentkeznie. Egy idejében felismert daganat gyógyítása nagyságrendekkel könnyebb, mint egy késői stádiumban diagnosztizálté. A daganatmegelőző állapotok, melyek könnyen felfedezhetők, könnyen gyógyíthatók és ezzel minimálisra csökkenthető annak az esélye, hogy ezek talaján valódi daganat alakuljon ki. Sok esetben pedig egy szájüregi áttét hívhatja fel a figyelmet arra, hogy a szervezetben más helyen esetleg egy primer, azaz elsődleges daganat jelen van.

Tudja, pontosan mennyi baktérium él az Ön szájában?

BaktériumA rákszűrés és a góckutatás mellett egy gyorsan elvégezhető, speciális diagnosztikus teszttel megmutatjuk Önnek, mennyi olyan baktérium él a szájában, amely a szuvasodás kialakulásában szerepet játszik. Képet kaphat arról, hogy mennyire hajlamos a fogszuvasodásra, ami nemcsak a felnőttek, hanem a gyermekek esetében is nagy jelentőségű. Ezzel a teszttel is szeretnénk hangsúlyozni a góckutatás és a rákszűrés fontosságát, amelynek minden munkatársunk elkötelezett híve, így ha Ön eljön hozzánk, garantált figyelemben lesz része.

Mennyibe kerül mindez?

Naponta 51 Ft egy éven keresztül…. Ennyit megér az egészsége Önnek is, ugye? Pontosabban az árakról:
Diagnosztika
Orvosi konzultáció első alkalommal dr. Czinkóczky Bélával (1 óra)20 000 Ft
Orvosi konzultáció első alkalommal fogorvosainknál10 000 Ft
Konzultáció/szájvizsgálat meglévő pácienseink számára 3 000 Ft
FOGadás csomag:24 000Ft
Konzultáció
Szájvizsgálat
PCT
Kezelési Terv írásban
+ AJÁNDÉK: teljes dentálhigiéniai kezelés
Góckutatás, rákszűrés19 000 Ft
Digitális panoráma röntgenfelvétel (PCT) 6 000 Ft
Digitális panoráma röntgenfelvétel (PCT) CD-re írás személyes átvételre 1 500 Ft
Digitális periapikális röntgen felvétel (kis rtg.) 3 500 Ft
Kezelési terv kizárólag a FOGadás csomagban elérhető
Rendelkezésre állási díj 5 000 Ft30 percenként
(le nem mondott vagy 24 órán belül lemondott kezelésekre)

Mennyire lehet biztos mindebben?

Garantáljuk, hogy nálunk nem tölt órákat a kezelő székben, semmilyen beavatkozás sem tarthat tovább, mint az Ön türelme. Tökéletes fájdalommentesség és szakavatott, precíz kezek – ezt nyújtjuk Önnek bármilyen beavatkozáskor.

Mindezt várakozási idő nélkül! Az Ön idejét, mi fizetjük!

Amennyiben 15 percnél többet várakozik, 15 percenként 2 000 Ft visszatérítést adunk. ido Mindezt garantáljuk, mert szakavatott kezekkel, idejét becsben tartva dolgozunk Önért!

A gócvizsgálat mennyire fontos például egy szívműtét előtt?

Sok olyan tervezett orvosi beavatkozás, műtét van, amelyek előtt kötelező jellegű a gócvizsgálat. Ez általában többféle orvosi szakágat jelent,

 • fül-orr gégészt,
 • fogorvost,
 • belgyógyászt,
 • nőgyógyászt, stb.
kérnek meg, hogy végezzenek ún. gócszűrést. Abban az esetben, ha olyan elváltozást találnak egy gócvizsgálat alkalmával, amely nagy valószínűséggel gócnak minősül, úgy ezek meggyógyításáig a tervezett beavatkozásokat elhalasztják. »Ilyen többek között a fogászati góc is, amelynek eltávolítása azért rendkívül fontos, mert az ilyen bakteriális gócok veszélyeztethetik egy műtét, vagy egy komoly kezelés sikerességét. A szívműtétek után is nagyon fontos, hogy a szervezet minden energiával azon tudjon „dolgozni”, hogy a szív „sebeit” meggyógyítsa. Ha ilyenkor pl. egy gyulladt fog, vagy egy szájüregi tályog miatt bakteriális fertőzés alakul ki, az akár az életet veszélyeztető állapotot is előidézhet. Ezért nem szabad ezt félvállról venni, be kell tartani a szívsebész utasításait. Ha gócos fogai vannak, nem biztos, hogy az egyetlen megoldás azok eltávolítása, de a gócokat mindenképpen meg kell szüntetni egy szívműtét előtt. Ezért fontos egy gócvizsgálat minden orvosi beavatkozás előtt. Mennyibe kerül mindez? Naponta 51 Ft egy éven keresztül...ennyit megér az egészsége Önnek is, ugye? Pontosabban az árakról:
DIAGNOSZTIKA
Konzultáció első alkalommal dr. Czinkóczky Bélánál (1 óra)20 000 Ft
Konzultáció első alkalommal fogorvosainknál10 000 Ft
Konzultáció/szájvizsgálat meglévő páciens számára  3 000 Ft
Konzultáció + Szájvizsgálat + PCT + Kezelési Terv + AJÁNDÉK teljes dentálhigiéniai kezelés24 000 Ft
Góckutatás, Rákszűrés19 000 Ft
Digitális panoráma röntgen felvétel (PCT)  6 000 Ft
Digitális panoráma röntgen felvétel (PCT) CD-re írás személyes átvételre  1 500 Ft
Digitális periapikális röntgen felvétel (kis rtg.)  3 500 Ft
 Rendelkezésre állási díj (le nem mondott vagy 24 órán belül lemondott kezelésekre félóránként)  5 000 Ft

Jöjjön el góckutatásra és rákszűrésre időben! Keressen fel bennünket, és visszahívjuk! Kattintson ide!

 

A fogtetoválás tényleg segíti az orvosi diagnosztikát?

Nem csak extrém öndekoráció, de komoly orvosi segítség lehet a fogtetoválás. Természetesen mindezt nem úgy kell elképzelni, hogy fogjuk magunkat, becsattogunk a megfelelő üzletbe, a fogunkra tetováltatunk egy viking harcost, és ezzel rendben is vagyunk. » A Princeton University kutatói kifejlesztettek egy olyan szenzort, melyet a fogra lehet tetoválni, és ettől kezdve jelzi a fertőzéseket, illetve az általános egészségi információkkal szolgál. Az elképzelések szerint jól jöhetne a kórházakban, ahol a legyengült immunrendszerű betegek esetében idejében jelezné a baktériumos fertőzéseket, de ugyanígy szóba jöhet a harctéri alkalmazása, ahol a sebesülések esetében teljesülhetne ugyanez. » Michael McAlpine és csapata, grafénból alkotta meg a kémiai érzékelőt, ami tulajdonképpen szénatomokból álló, egyetlen atom vastagságú réteg. Erre helyeztek rá egy "aromás maradványokban gazdag peptidet, mely kettős funkciót lát el, egyrészt stabilizálja a grafént, másrészt érzékeli a baktériumok mennyiségét.  Ezt kombinálták egy másik peptiddel, amit egy trópusi békából izoláltak, és három baktériumra különösen érzékeny. McAlpine reméli, hogy idővel kereskedelmi forgalomban is elterjedhet ez a megoldás, de jelenleg még van min dolgozni, hogy jobban bírja az emberi szájban meglévő igénybevételt. forrás: technet.hu

A ki nem bújt bölcsességfogak miatt kialakulhat később gócbetegség?

Önmagában egy elő nem tört bölcsességfog általában nem szokott a gócbetegség kiváltó oka lenni, és elég ritka, hogy emiatt ezeket gócnak kellene tekinteni. Csak abban az esetben minősül ez gócnak, ha röntgenfelvétellel igazolni lehet, hogy ciszta, vagy egyéb olyan elváltozás van körülötte, amely krónikus gyulladásra utal. Ilyenkor természetesen az eltávolítást mindenképpen javasoljuk. A ki nem bújt bölcsességfogak esetében azt javasoljuk, hogy 1-2 évente érdemes panorámaröntgen felvételt készíteni, és ezzel ellenőrizni őket. Így az esetleges gócbetegség kialakulása mellett azt is nyomon lehet követni;

 • hogyan változik a helyzetük, és
 • hogy nem okoznak-e valamilyen nem kívánt galibát.
A helyzeti rendellenesség mellett leggyakrabban az előtte lévő fogak, vagy magának a bölcsességfognak a szuvasodása az, amit ilyenkor fontos szemmel tartani. Ha ezeket tapasztaljuk, vagy rendszeres időközönként fájdalommal, gyulladással jelentkező panaszokat okoz, érdemesebb őket inkább eltávolítani. Mennyibe kerül mindez Központunkban?
DIAGNOSZTIKA
Konzultáció első alkalommal dr. Czinkóczky Bélánál (1 óra)20 000 Ft
Konzultáció első alkalommal fogorvosainknál10 000 Ft
Konzultáció/Szájvizsgálat meglévő páciens számára  3 000 Ft
Konzultáció + Szájvizsgálat + PCT + Kezelési Terv + AJÁNDÉK teljes dentálhigiéniai kezelés24 000 Ft
Góckutatás, Rákszűrés19 000 Ft
Digitális panoráma röntgen felvétel (PCT)  6 000 Ft
Digitális panoráma röntgen felvétel (PCT) CD-re írás személyes átvételre  1 500 Ft
Digitális periapikális röntgen felvétel (kis rtg.)  3 500 Ft
Rendelkezésre állási díj (le nem mondott vagy 24 órán belül lemondott kezelésekre félóránként)  5 000 Ft
Mindezt várakozási idő nélkül! Az Ön idejét, mi fizetjük! Amennyiben 15 percnél többet várakozik, 15 percenként 2 000 Ft visszatérítést adunk. ido

A fogászati röntgenről

FONTOS: 1. milyen típusú fogászati röntgenről beszélünk 2. mekkora sugárzásterhelés éri a felvétel közben a pácienst ------------------------------------------------------------------------------------- Megállapítás 1. Alap fogászati röntgenvizsgálat során (intraoralis, panoráma, teleröntgen vizsgálat) az egyént érő sugárdózis alacsony, néhány napnyi háttérsugárzással megegyező nagyságú. Összetettebb vizsgálatok alkalmával (CT, többszörös keresztmetszeti vizsgálatok) az egyéni dózis számottevően magasabb lehet. (forrás: dr. Ackermann Gábor Semmelweis Egyetem) 2. A korszerű röntgengépek, amilyet mi is használunk a Czinkóczky Implant Központban minimális terhelést jelent 3. A röntgenvizsgálat nagyon kis kockázat vállalása mellet igen sok hasznos információt nyújthat. ------------------------------------------------------------------------------------------ Tudta például, hogy 12.000 méteres magasságban, ahol például a tengerentúli repülőjáratok is közlekednek, a háttérsugárzás jóval magasabb, mint a tengerszinten mérhető átlag? Egy Budapest-New York repülőúton hat fogászati röntgenfelvétellel azonos mértékű „sugárterhelés“ éri a repülőgépben utazó embert. Az oda-vissza út során összesen két panoráma röntgennel (ez megfelel 12 ún. kis röntgennek) azonos mértékű sugárzásnak van kitéve az utazó. Ez persze nem azt jelenti, hogy veszélyes sokat utazni, hanem azt, hogy egyáltalán nincs miért aggódni akkor, ha esetleg egy fogászati kezelés során néhány röntgenfelvételt készíttet a kezelőorvos. Jó tudni, hogy ezekkel nem tesszük ki magunkat olyan kockázatnak, ami az egészségünkre káros lehetne. Egészségünkre káros hatásokkal abban az esetben kell számolni, ha a röntgenkontroll elmaradása, vagy hiánya sikertelen kezeléshez vezet.

A fogászati röntgenvizsgálat

 1. milyen típusú fogászati röntgenről beszélünk
 2. mekkora sugárzásterhelés éri a felvétel közben a pácienst
------------------------------------------------------------------------------------- Megállapítás
 1. Alap fogászati röntgenvizsgálat során (intraoralis, panoráma, teleröntgen vizsgálat) az egyént érő sugárdózis alacsony, néhány napnyi háttérsugárzással megegyező nagyságú. Összetettebb vizsgálatok alkalmával (CT, többszörös keresztmetszeti vizsgálatok) az egyéni dózis számottevően magasabb lehet. (forrás:dr. Ackermann Gábor Semmelweis Egyetem)
 2. A  korszerű röntgengépek, amilyet mi is használunk a Czinkóczky Implant Központban minimális terhelést jelent
 3. A röntgenvizsgálat nagyon kis kockázat vállalása mellet igen sok hasznos információt nyújthat.
------------------------------------------------------------------------------------------ Tudta például, hogy 12.000 méteres magasságban, ahol például a tengerentúli repülőjáratok is közlekednek,  a háttérsugárzás jóval magasabb, mint a tengerszinten mérhető átlag? Egy Budapest-New York repülőúton hat fogászati röntgenfelvétellel azonos mértékű „sugárterhelés“ éri a repülőgépben utazó embert. Az oda-vissza út során összesen két panoráma röntgennel (ez megfelel 12 ún. kis röntgennek) azonos mértékű sugárzásnak van kitéve az utazó. Ez persze nem azt jelenti, hogy veszélyes sokat utazni, hanem azt, hogy egyáltalán nincs miért aggódni akkor, ha esetleg egy fogászati kezelés során néhány röntgenfelvételt készíttet a kezelőorvos. Jó tudni, hogy ezekkel nem tesszük ki magunkat olyan kockázatnak, ami az egészségünkre káros lehetne. Egészségünkre káros hatásokkal abban az esetben kell számolni, ha a röntgenkontroll elmaradása, vagy hiánya sikertelen kezeléshez vezet.

A röntgenfelvétel, ami rólam készült a fogorvosi rendelőben, az enyém?

A páciensről készített röntgenfelvétel

 • megőrzése,
 • archiválása,
a kezelőorvos kötelessége, így abból általában csak másolatot adhatnak ki a betegnek. Az egészségügyi törvény rendelkezik ennek pontos részleteiről, így arról is, hogy a betegnek külön térítés ellenében joga van a rá vonatkozó adatokat kikérni, de az eredeti röntgenfelvétel megőrzéséről a rendelő köteles gondoskodni. Ez természetesen nem vonatkozik az olyan centrumokra, amelyek kifejezetten radiológiai tevékenységet folytatnak. Az itt készült röntgeneket kiadják, és nem feltétlenül archiválják. Jóllehet a digitális radiológia világában ez ma már nem jelent különösebb nehézséget.

Fogínygyulladás..Ön is tapasztalta már?

Tudja mikor ilyen az íny? „Fogorvosul”: ha gingivitise van a páciensnek. Magyarul: amikor fogínygyulladása van. Sajnos nagyon gyakori betegség hazánkban. Fogínygyulladás esetén a fogíny sötétvörös vagy kékeslilás színű, -duzzadt és a -legkisebb traumára is vérzik. A leggyakoribb oka: nem megfelelő szájápolás miatt lerakódott lepedék és fogkő. Dohányosok esetében a tünetek nem kifejezettek vagy hiányozhatnak, mivel a dohányfüst rontja a vérkeringést a fogínyben és ez által a folyamat észrevétlenül zajlik. A folyamat kezelés nélkül átalakulhat akár fogágy gyulladássá is. A jó hír, hogy ez az állapot visszafordítható és nem jár maradandó károsodással. +Ehhez nem kell mást tennie, mint felkeresni fogorvosát, aki eltávolítja a gyulladást okozó fogkövet és lepedéket, majd megmutatja a tökéletes szájápolás praktikáit, amit így Ön könnyen elsajátíthat és magabiztosan alkalmazhat otthon. Jöjjön el egy professzionális dentálhigiéniai kezelésre, hogy megtapasztalhassa azt a bizonyos „tiszta” érzést….

Tegye meg az első lépést…

recepció
Kérjen visszahívást!
Foglaljon időpontot!

 5 GYANÚS JEL,
hogy a fogbeültetése körül valami
nem stimmel…

ÉRDEKEL!

Amiről a fogorvosok mélyen
hallgatnak, avagy
5 GYANÚS JEL,
hogy valami nincs rendben...

Kérjük töltse ki a mezőt!
Kérjük helyes e-mail címet adjon meg!
Kérjük fogadja el a feltételeket!
Elrontott és speciális fogászati implantációs esetek Fogbeültetés-szájsebészet Fogászat