Google+
Megosztás
Megosztás
Levélküldés
Ajánlja tovább oldalunkat
Youtube

Fogászati implantáció, fogpótlás, szájsebészet..?

Ha fogászati kezelése volt, ám mégsem érzi úgy, hogy rendben lennének fogai…

Hogyan kerüljük el, hogy az elrontott fogászati implantációs esetek tanulmányai közt landoljunk?

Napjainkban világszerte exponenciálisan növekszik a beültetett fogászati implantátumok (műgyökerek) száma és ezzel együtt sajnos az elrontott fogászati implantációs esetek száma is. A fogorvosi rendelők többsége azt hirdeti magáról, hogy gyakorlott kollégái magas szinten művelik a fogbeültetés tudományát. Ezzel szemben sajnos az a tapasztalat, hogy igen kevés olyan hely van, ahol megfelelő felkészültséggel, elfogadható szakmai színvonalon végzik az implantációs beavatkozásokat. De honnan tudja a beteg, kihez érdemes fordulni? Mire kell figyelni, hogy ne az elrontott fogászati implantációs esetek mappájában végezzük? Tippek, tanácsok. A legfontosabb kérdés, amit fogbeültetés előtt érdemes feltenni, hogy a rendelő, ahol ezt el kívánják végezni, milyen gyakran végez ilyet, évente, havonta hány implantátumot ültetnek be. Fontos támpont lehet, hogy az orvos, aki az implantációra előkészíti a beteget, milyen képeket tud bemutatni a páciensnek hasonló, általa megoldott esetekről. Ha ezek csak egy könyvből, vagy prospektusból kerülnek elő, érdemes gyanakodni – hívja fel a figyelmet dr. Czinkóczky Béla szájsebész fogszakorvos, az elrontott és speciális implantációs esetek szakértője. A kellő tapasztalattal rendelkező implantológus ugyanis igen gazdag esetgyűjteménnyel rendelkezik, és kapásból tucatnyi hasonló esetről tud saját képeket mutatni, hogy milyen megoldást tud alkalmazni az adott foghiány megoldására. Az anatómiai szituációtól függően többféle lehetséges megoldásból kell tudnia választani a páciensnek. Általában a hiányzó fogak pótlása egyszerűen megoldható implantátumok beültetésével, de igen gyakran előfordul, hogy a fogelvesztés következtében jelentős mértékű csont- és lágyszövet veszteség is fennáll. Ilyenkor nagyon fontos, hogy mielőtt a műgyökér beültetésére sor kerülne, pótolni kell az elpusztult szövetek egy részét. A csontpótlás és a lágyrészek pótlása már jóval nagyobb szakmai felkészültséget igényel, és általában ezek az esetek azok, amelyek gyakran sikertelenül végződnek, ha a kezelőorvos tapasztalatlansága miatt elmulasztják a megfelelő előkészítést. „Ahogy egy rossz alapra épített házfalat sem lehet stabilizálni, úgy a hiányzó csontkínálat nélkül beültetett implantátumok esetében sincs mód utólag az alapok megerősítésére. Ilyenkor sajnos csak az implantátum eltávolítása az egyetlen járható út, nem is beszélve a számos helyreállító műtét kellemetlenségeiről, költségeiről. Ezért rendkívül fontos, hogy csak olyan esetben kerüljön sor a műgyökér beültetésére, amikor az anatómiai körülmények már optimálisak.“ –fogalmaz dr. Czinkóczky. Honnan lehet tudni, hogy egy beültetett implantátummal gond van? A legaggasztóbb tünetek, amik a gyulladásra utalnak:

 • a fájdalom,
 • a duzzanat, vagy a
 • fogpótlás mozgathatósága.
Ezekre a tényezőkre mindenképp figyeljen, ha nem szeretne az elrontott fogászati implantációs esetek tanulmányai közé kerülni. Ezek bármelyike komoly gondra utalhat, érdemes vele azonnal felkeresni egy specialistát. Az esztétikai hiányosságok esetében elég gyakori, hogy azok korrekciója utólag már nem lehetséges. Azokban az esetekben, amikor az implantátumot nem optimális anatómiai feltételek mellett ültették be, olykor csak komoly kompromisszumok árán lehet a fogpótlást elkészíteni. Ilyenkor utólag már nagyon nehéz az egész kezelést újratervezni. Mindenképp kérjen megfelelő tájékoztatást a szájsebészétől, hogy ne végezze az elrontott fogászati implantációs esetek között.

Okozhat-e valamilyen problémát a fogimplantátum?

Maga a fogimplantátum semmilyen problémát nem okozhat. Ha ugyanolyan gondossággal és alapossággal sikerül gondozni, mint a saját fogakat, akkor nincs másra szükség, mint a rendszeres, évenkénti fogorvosi ellenőrzésre. Nem igényel semmivel nagyobb odafigyelést, mint a természetes fogak, vagy az azokra készített fogpótlások. Mai ismereteink szerint nem fordulhat elő, hogy

 • gyulladást,
 • allergiát, vagy akár
 • jóindulatú, esetleg
 • rosszindulatú elváltozást
okozna egy beültetett fogimplantátum.

Mik lehetnek a fogbeültetés szövődményei?

A fogbeültetés szövődményei: Először is tisztázni kell, mit jelent az, hogy szövődmény. A szövődmény olyan velejárója egy beavatkozásnak, amely annak ellenére is előfordulhat, hogy minden a szakma szabályainak megfelelően történik. Vagyis minden műtéti beavatkozásnak, orvosi kezelésnek lehetnek szövődményei, de ezeket megfelelő odafigyeléssel meg lehet előzni, illetve kialakulásuk esetén megfelelő kezeléssel csökkenteni lehet következményüket. Az implantáció után előfordulhatnak olyan tünetek, amelyekre érdemes figyelnie. Általában elmondjuk, hogy egy műtét után a fogbeültetés szövődményei lehetnek néhány napig:

 • lokális fájdalom,
 • duzzanat,
 • esetleg véraláfutás, vagy
 • vérzés jelentkezhet,
Ezeknek a kezelésére is adunk tanácsokat. Minden olyan esetben, amikor olyan tüneteket tapasztal, amelyek kérdéseket vetnek fel, vagy kétséget ébresztenek Önben, érdemes kapcsolatba lépnie kezelőorvosával, hogy segítségére lehessen.

Azt hallottam, a fogbeültetés sokszor sikertelen

A fogbeültetés, vagy más néven fogászati implantáció, akkor sikeres, amikor az állcsontba ültetett műgyökér becsontosodik, és alkalmassá válik arra, hogy terhelés alá kerüljön, vagyis elkészíthető rá egy fogpótlás. A fogpótlás lehet:

 • korona,
 • híd, vagy
 • akár az összes fogat pótló hídprotézis  egyaránt.
Abban az esetben sikertelennek a fogbeültetés, amikor nem jön létre szoros kapcsolat a csont és az implantátum felszíne között, vagyis az implantátum nem csontosodik be. A műgyökér mozgathatóvá válik, és megmozdul. Ez mindig valamilyen akut gyulladás, bakteriális fertőzés miatt következhet be. A begyulladt implantátumot el kell távolítani, de az is előfordul, hogy spontán, magától kilökődik. (Innen származik a köznyelvben használt „kilökődés” fogalom.) A csontosodás zavara általában a beültetést követő első néhány hét alatt tüneteket okoz, így ez mindenképpen hamar kiderül. A már sikeresen beépült implantátumok körül a csontfelszívódás általában rendkívül lassú, így ezek várható élettartama több tíz év. A sikertelenség miatt elveszített implantátumok aránya a nemzetközi, és a hazai statisztikák szerint is nagyjából 1-3% között mozog. Ami miatt mégis sokkal gyakrabban hallunk sikertelen esetekről, az leginkább azért van, mert a rossz hírek mindig sokkal gyorsabban terjednek, és sokkal nagyobb publicitást és figyelmet kapnak mint a jók.

Kilökődött implantátum, ilyen esetben mit tegyek?

Kilökődött implantátum esetén, vagy ha az implantátum megmozdulna, mindenképpen fel kell keresnie kezelőorvosát. Ha sikertelen a fogbeültetés, lényegében ugyanolyan helyzet áll elő, mint a természetes fogak eltávolítása után, vagyis az eltávolított implantátum helyén a csont néhány hónap alatt teljesen begyógyul, visszaépül. Ilyenkor legtöbbször lehetőség nyílik az implantáció újbóli elvégzésére, megismétlésére. Ezért nagyon fontos, hogy olyan implantációs rendszert érdemes választani, amelyik széleskörű garanciákat nyújt, mert ilyen esetekben a műgyökér újbóli beültetése legalább már plusz költséggel nem kell, hogy járjon. A megismételt implantációnak mindig ugyanolyan magas a sikerességi rátája, mint az első beültetéseknél, vagyis 97-99%.

Honnan tudom, hogy elrontott fogászati implantációs eset vagyok?

Azt, hogy elrontott fogászati implantációs eset, nem kell, hogy tudja. Csupán azt lehet tudni, hogy esetleg valami nincs rendben a fogimplantátum körül. Amennyiben olyan tüneteket tapasztal, amelyek nem tekinthetők normálisnak, szokásosnak, érdemes gyanakodni. Ilyenkor sem kell azonnal a legrosszabbra gondolni, de ajánlatos felkeresni esetleg egy másik specialistát, és kikérni az Ő véleményét. Amelyek esetén érdemes útra kelni, az elsősorban:

 • a rendszeres fájdalom,
 • a visszatérő ínygyulladás, vagy duzzanat az implantátum körül,
 • nyomásra váladékozás, vérzés, vagy esetleg
 • a fogpótlás mozgathatósága.
Ilyenkor egy alapos szájvizsgálat, néhány röntgenfelvétel gyorsan eldöntheti, érdemes-e aggódnia.

A speciális fogimplantációs eset mitől speciális?

Legtöbbször a fog elvesztése után nincsen akadálya annak, hogy implantátum beültetésére kerüljön sor. Ezt nevezhetjük alap esetnek. Akkor azonban, ha

 • a fog helyén kiterjedt csonthiány alakul ki, vagy
 • az anatómiai szituáció olyan, hogy az implantáció egyszerűen nem kivitelezhető,
szükség lehet egyéb kiegészítő beavatkozásokra. Ilyen esetekben érdemes olyan specialistához fordulni, aki segítségére lehet a csontpótlásban, vagy a lágyszövetek korrekciójában. A speciális fogimplantációs eset, zömében hosszabb előkészítést igényel, az implantációra mindig csak akkor kerülhet sor, amikor a megfelelő feltételek már adottak a beültetéshez. Vannak olyan különleges implantátum típusok is, mint pl. az ún. Zygoma implant, melyek alkalmazását speciális képzettséghez kötik, így ezek beültetését nem végezheti bárki.

Egy típusos SZÖVŐDMÉNY…mini implantátum

A korábban már bemutatott MINI IMPLANTÁTUM családból négy mini csavart ültettek be a páciens alsó állcsontjába, amelyek fél év viselés után egyszerűen eltörtek. Minden bizonnyal a FOGSOR TÚLTERHELTE a mini implantátumokat, melyek rendkívül vékonyak, ilyenkor ez könnyen bekövetkezhet. Ezeknek az eltávolítása egy szájsebésznek is embert próbáló feladat, nem is beszélve arról a kellemetlenségről, amelyen a páciensnek kell keresztül mennie egy ilyen műtét után. Abban az esetben, ha a betört darabok nem okoznak problémát, nem szükséges mindenképpen kivenni őket, de amennyiben új implantátumok beültetését tervezzük, sajnos ez nem kerülhető el. A képen a 4 törött mini implantátum látható az alsó állcsontban.  

Mi a helyzet a PEEK implantátumok esetében? Ezek tényleg a legújabb implantátumok, amelyek kiváltják a titán implantátumokat?

A PEEK (Polyéter-éter-keton) kapcsán a nemzetközi szakirodalom széles körben foglalkozik az anyag általános orvosi, ezen belül

 • traumatológiai és
 • ortopéd sebészeti felhasználásával, ezek között is elsősorban különböző keményszövet-helyreállítások során.
Hosszú ideje alkalmazzák ezt a műanyagot az orális implantológiában is (ún. PEEK implantátumok),
 • mind ideiglenes protetikai elemek,
 • mind gyógyuló, ínyformázó elemek formájában,
DE mai ismereteink szerint még nincsenek megfelelően dokumentált és hiteles adatok arra vonatkozóan, hogy hogyan viselkedik ez az anyag klasszikus fogászati implantátumként. Jóllehet biológiai tulajdonságai jól ismertek, a fogászati implantátumok esetében nagyon speciális mechanikai és fizikai megterhelésnek vannak kitéve, és az ezekkel szembeni viselkedése, illetve ennek vizsgálata egyelőre nem megnyugtató. Ebből adódóan az ilyen, fogászati implantológiai célokra szánt műanyag PEEK implantátumok alkalmazását szakmai szempontból nem tartják elfogadhatónak.

Ha a műtét után kiderül, hogy nem kényelmes a fogimplantátum, ki tudják azt venni?

A beültetés után a fogimplantátum semmilyen panaszt nem okozhat. Olyat, hogy a fogimplantátum nem kényelmes, őszintén szólva még nem tapasztaltam. Természetesen, ha mégis ilyen problémát tapasztalna, a fogimplantátum eltávolítása lehetséges, de ilyenre az én praxisomban még soha nem került sor. Ha bármilyen kellemetlenséget észlelne az implantáció után, érdemes mielőbb megmutatnia azt kezelőorvosának.

Tegye meg az első lépést…

recepció
Kérjen visszahívást!
Foglaljon időpontot!

 5 GYANÚS JEL,
hogy a fogbeültetése körül valami
nem stimmel…

ÉRDEKEL!

Amiről a fogorvosok mélyen
hallgatnak, avagy
5 GYANÚS JEL,
hogy valami nincs rendben...

Kérjük töltse ki a mezőt!
Kérjük helyes e-mail címet adjon meg!
Kérjük fogadja el a feltételeket!
Fogbeültetés-szájsebészet Fogászat