Google+
Megosztás
Megosztás
Levélküldés
Ajánlja tovább oldalunkat
Youtube

Összefüggés mutatható ki a születési testsúly, a terhességi szövődmények és a fogzománc hibák között

A fogzománc rendellenességeinek kialakulását a legújabb kutatás szerint a terhesség alatt bekövetkező események is befolyásolhatják.

A keresztmetszeti reprezentatív vizsgálat a születési testsúly és a fogzománc fejlődési rendellenességeinek súlyossága közötti összefüggésre összpontosított a tejfogakban. Az eredményeket az International Association for Dental Research 93. általános ülésén és kiállításán tették közzé. A tanulmányban több mint 1300 ötéves brazil óvodás vett részt. A gyermekekben a fogzománc fejlődésének rendellenességeit vizsgálták, édesanyjaikat pedig a terhességi szövődményekről kérdezték ki. Az eredmények azt mutatták, hogy a fogzománc fejlődésének rendellenességeinek súlyossága összefüggésben állt a terhességi szövődményekkel. Az elemzés során az összes többi tényezőt, köztük a gyermekek nemét, édesanyjuk életkorát a terhesség idején stb., is számításba vették. Az eredményekből az derült ki, hogy
  • a fogzománc fejlődési rendellenességei az esetek 22,7 százalékában súlyosabbak,
  • 77,3 százalékában pedig kevésbé súlyosak voltak.
A kutatás azt is kimutatta, hogy a rendellenesség több olyan gyermeket érintett, akik alacsony születési testsúllyal születtek. A kutatók ebből arra következtettek, hogy az alacsony születési súly és a magas vérnyomás a fogzománc hibás fejlődésének kockázati tényezőinek számít. Forrás: Dental Press

Mi a különbség a fémes és fémmentes fogpótlás között? Melyiket javasolják inkább?

A fémes és fémmentes fogpótlások között alapvetően 3 fontos különbség van.  Az első a váz anyagának biológiai tulajdonsága, az ún. biokompatibilitása. Mit is jelent ez? a fémek általában kevésbé biokompatibilisek, vagyis a szervezet kevésbé szereti, kevésbé tolerálja ezeket. Gyakrabban fordul elő allergia, vagy fémterhelés, tehát az ilyen anyagból készített fogpótlások esetében fontos tisztázni, hogy az alkalmazott fém összetevőkkel szemben nem áll-e fenn valamilyen allergiás reakció. A fémmentesnek nevezett anyagok, -figyeljen most jól, mert nem egyszerű az elnevezésük: - a biokerámiák, a cirkónum oxid, vagy az aluminium oxid általában sokkal kedvezőbb biológiai tulajdonságokkal rendelkezik, kevésbé allergizál, kevesebb velük az ilyen jellegű intolerancia.  A 2. lényeges különbség az esztétika. A fém bázisú fogpótlások esetében figyelembe kell venni, hogy az ezüstös fém szín bizony nem igazán esztétikus. Ha tehát fontos szempont, hogy egy fogpótlás maximálisan természetes, vagy a lehető legesztétikusabb legyen, úgy inkább a fémmentes megoldásokat célszerű választani. A 3. legfontosabb különbség a felhasznált anyagok és technológiák ára. Amíg a fémek esetében elmondható, hogy viszonylag olcsón, jól bevált technikákkal alkalmazhatók, addig a fémmentes megoldások legtöbbször magasabb technikai színvonalat képviselnek, előállításuk munkaigényesebb, tehát drágább. Ezt a 3 szempontot kell mérlegelni, ha a fémes, és a fémmentes megoldások között kell választani. Összegezve: a fémmentes fogpótlás előnyei

  1. kedvezőbb biológiai tulajdonság
  2. magasabb esztétikai élmény
  3. magasabb ár :)

Elő nem tört szemfog

A feladat az elő nem tört szemfog eltávolítása volt. elő nem tört szemfog   Páciensünk fantasztikusan viselte a beavatkozást, és ezúton is kívánunk neki mielőbbi gyógyulást. Szerencsére nagyon ritka, hogy ennyire extrém pozícióban rekedjen meg egy szemfog a fejlődése során. Jelen esetben az orrüreg mellől, a szem alatti régióból kellett kioperálnunk a fogat, és ez nem csak a páciensnek, hanem nekünk is szép feladat volt. Szerencsére minden kiválóan ment, így mindenki nyugodtan lélegezhet fel. Azért persze egy diszkrét "kanyar" még volt a fog végén, csak hogy nem legyen olyan egyszerű a történet..., mindenesetre ez sem fogott ki rajtunk!

Ön tudja, hogyan kell a rögzített fogpótlásokat, koronákat, hidakat tisztítani?

Általános tévhit, hogy a fogpótlás nem szuvasodhatnak, tisztításukra nem kell annyi időt fordítani, mint a saját fogunk ápolására.
Önmagában csupán a fogmosás nem felel meg erre a célra. Megfelelő segédeszközök állnak a páciensek rendelkezésére, amivel professzionálisan rendben tarthatják az új koronákat, hídtesteket, így az élettartamukat is meghosszabbíthatják! A szájban rögzített fogpótlásoknál az íny és a korona széle közötti résbe minden étkezés során könnyen táplálék kerülhet, amit ha nem távolítunk el, könnyen kórokozók elszaporodását segíthetjük elő. A fogpótlások tisztítása „csak” fogkefével lehetetlen. Kiegészítő megoldásképpen speciális fogselymet kell használni, amit gyógyszertárakban, drogériákban lehet beszerezni. A Superfloss egy olyan fogselyem melynek egyik vége erősített (hasonlatos a cipőfűző kemény végéhez, természetesen sokkal vékonyabb), így az íny és a fogpótlás közti résbe könnyebben bevezethető. A kemény kezdetet egy puha folytatás követi. Ezzel a résszel a pótlás alá beszorult ételmaradékot tudjuk hatékonyan eltávolítani. Emellett fontos megemlíteni még az úgynevezett fogköztisztító fogkefét, ami egy üvegtisztító keféhez hasonlóan a nehezebben hozzáférhető helyeket is megtisztítja. Ilyen körültekintő szájápolás mellett, biztosak lehetünk benne, hogy sokáig ragyogó mosolyunk lesz!

A konzerváló fogászat legjellemzőbb tevékenysége a tömések készítése

Ma már az esetek többségében olyan fogszínű tömőanyagokat alkalmazunk, amelyek a legtöbb tulajdonságukban ugyanolyan kiválóak, mint az évtizedeken keresztül használt amalgám. Az ilyen esztétikus tömések készítése mindig nagy gondosságot igényel, mert az megengedhetetlen, hogy ezeket pár évente cserélni kelljen.

tömések

Doktor úr, melyik a legjobb fogkrém?

Ez a kérdés nap mint nap elhangzik a rendelőben. Amelyiket HASZNÁLJA, szoktuk válaszolni – mivel attól a fogkrémtől, mely a fürdőszoba szekrényben szinte bontatlanul áll, míg a szavatossága is lejár, nem sok eredményt remélhetünk. 1. Tisztázza magában, hogy milyen problémára vár megoldást fogkrémtől! pl. - ínygyulladást akarunk enyhíteni - fogainkat szeretnénk fehérebbé tenni, 2. Hasonlítsa össze a termékeket!! Az egybevetés alapja lehet - az ár, - a minőség, - termék hozzáférhetősége. 3. Fektessünk hangsúlyt a minőségre! - Vannak olcsón hozzáférhető alapanyagok és így fogkrémek, melyek azonban divatjamúlt összetevőkből épülnek fel. - A termék habzási képessége (ami egy nem túl "barátságos" adalékanyagnak köszönhető), - Az abrazív tulajdonság, ami a fogkrém fogzománc-koptató tulajdonságára utal.

Öt dolog, ami megszüntetheti a rossz lehelet kialakulását

A nyári melegben gyakran száraz lesz a nyelvünk és összeragadnak az ajkaink, amelynek eredménye lehet a rossz lehelet. Dr. Philip Tierno, az „A baktériumok titkos élete” című könyv szerzője az alábbi ételek és italok fogyasztását ajánlja, ha meg akarjuk szüntetni a fenti állapotot. 1. Petrezselyem-mag A zöldséget már régóta használják lehelet-frissítésre, vagy a rossz lehelet elkerülésére de a titok a magokban rejlik, mivel több bennük található az aktív összetevő. 2. Sós víz Öblögessünk egy pohárnyi langyos, sós vízzel fél percig, a rossz lehelet megszüntetése érdekében. 3. Gyümölcsök Ha épp nincs kéznél rágó, rágcsáljunk bármilyen magas rosttartalmú gyümölcsöt, vagy zöldséget, például körtét, répát, vagy zellert. Ezek az ételek segítenek kiszedni a fogainkban maradt ételmaradékokat, ezáltal megszüntetve a rossz leheletet. 4. Mentolág vagy fahéjdarab Ezeknek a fűszerekben található olajoknak köszönhetően semlegesíthetjük a hagymaszagot. 5. Bogyós gyümölcs és joghurt Együnk meg naponta kétszer egy pohár natúr joghurtot, mert ezáltal csökkenthetjük a száj kén-hidrogénszintjét. A bogyós gyümölcsök és a dinnye ugyancsak alkalmas erre a célra. Ne fogyasszunk viszont magas savtartalmú gyümölcsöket, pl. citromot, mert az hozzájárulhat a rossz lehelet kialakulásához.

Mire jó a szájvíz?

A hagyományos szájvízeket a napi fogápolás kiegészítéseként, kimondottan a lehelet frissebbé tételére lehet használni. Csak olyat szájvíz használata javasolt,  amelyik nem tartalmaz alkoholt, ami kiszárítja a nyálkahártyát és az ízérzékelést is befolyásolja. Pácienseink ma többféle professzionális szájvízből választhatnak: van olyan, amelyik gyümölcskivonatot tartalmaz, és annak segítségével száll szembe a baktériumokkal van olyan, amelyik klórhexidin tartalmának köszönhetően képes a fogakon található bakteriális plakkot megbontani. Ez a termék nem színezi el a fogakat, mint más hasonló társai

A fogköztisztítás

Ugye az már nem kérdés, hogy a fogköz a fogak között található, nagyon szűk rés, melyet fogkefével nem tudunk megfelelően tisztítani. Ahhoz hogy ezek a felületek se maradjanak lepedékkel borítva, fogköztisztítás alkalmazása ajánlott. A fogköztisztító használata nem túl bonyolult, de fogköztisztítás közben mégis pár dologra érdemes figyelni: Mindig a fogak közötti rést kitöltő, háromszög alakú ínyrész csúcsánál vezessük be a fogköztisztító fejét. Kissé az ínytől eltartva toljuk át a fogak közötti résen a fogköztisztítót, nehogy sérülést okozzon. Érdemes a fogköz nagyságának megfelelő kefe fejet használnunk. Elég egyszer bevezetni a fogköztisztítót a fogközbe, majd kihúzni onnét. Az esti fogmosás után érdemes tisztítani fogközeinket. Fogkrémre nincsen szükség. Dentalhigiénikus vagy fogorvos segítségével ez a tisztítási folyamat átláthatóbb, a rendelőben együtt gyakorolva könnyen elsajátítható. Mindenkit bíztatunk, hogy kérje szakember segítségét, és ismerkedjen meg az igazán tiszta száj érzésével!

A fogágy gyulladás kezelése 5 lépésben

1. a szájüreg állapotának felmérése + komplex kezelési terv készítése 2. az íny feletti lepedék és fogkő eltávolítása + közösen a pácienssel kidolgozásra kerül az ő állapotához igazodó fogmosási technika 3. az íny alatti fogkő és a gyulladásos szövetek helyi érzéstelenítésben eltávolításra kerülnek (ez 2-4 alkalmat vesz igénybe.) 4. kb. 6-12 hét pihenő 5. a helyzet újraértékelése után, ha szükséges, sebészi úton a további gyulladás kezelése kezdődik Amikor a folyamat nyugalomba került, nincs más dolga, mint rendszeresen kontrollra menni + nagyon alapos otthoni fogtisztítással az állapotot fenntartani…. lépésben a fogágy gyulladása megszüntethető A fogágy gyulladás időben való felismerése és kezelése nagyon fontos!

Tegye meg az első lépést…

recepció
Kérjen visszahívást!
Foglaljon időpontot!

 5 GYANÚS JEL,
hogy a fogbeültetése körül valami
nem stimmel…

ÉRDEKEL!

Amiről a fogorvosok mélyen
hallgatnak, avagy
5 GYANÚS JEL,
hogy valami nincs rendben...

Kérjük töltse ki a mezőt!
Kérjük helyes e-mail címet adjon meg!
Kérjük fogadja el a feltételeket!
Elrontott és speciális fogászati implantációs esetek Fogbeültetés-szájsebészet Fogászat