Google+
Megosztás
Megosztás
Levélküldés
Ajánlja tovább oldalunkat
Youtube

A fog implantáció segíthet pótolni a balesetben kitört fogat?

Az azonnali fog implantáció a legjobb megoldás a balesetben elveszített fogak pótlására. Erre nagyon gyakran van mód, de előfordul, hogy nem csak a fog, de a fog tartószerkezete, a csont is megsérül. Ilyenkor természetesen a csonthiány mielőbbi pótlásával megelőzhető

 • a kiterjedt defektusok,
 • a nagy csonthiányok kialakulása.
Amennyiben van rá mód, a mielőbbi fog implantáció ugyanígy megakadályozhatja
 • az állcsont sorvadását,
 • felszívódását,
így ezt mindig érdemes mérlegelni ilyen szituációkban. Ha fog implantációra kerül sor, 10-12 hetes gyógyulást követően elkészíthető a végleges fogpótlás, amellyel helyre lehet állítani a baleset előtti állapotot.

Mennyibe kerül a fog implantáció?

Ez nagyjából olyan kérdés, mintha azt kérdezné valaki, hogy mennyibe kerül egy autó. A fog implantáció árát éppúgy nehéz általánosságban meghatározni.Minden egyes anatómiai helyzet, minden páciens esetében egyénre szabottan lehet azt megmondani, hogy a fog implantáció, egy helyreállítás mennyibe fog kerülni. Érdemes figyelembe venni, hogy számtalan különböző fog implantátum típus létezik, amelyeknek természetesen különböző az ára, és akkor még nem is beszéltünk egy-egy foghiány pótlására használható különböző megoldásokról, a felhasználható különböző anyagokról, technológiákról. Egyszóval ahány eset, annyi ár. Ahhoz, hogy pontos költséget lehessen számolni, érdemes felkeresni egy, vagy akár több specialistát, és egyéni kezelési tervet készíttetni, amely tartalmazza az alkalmazott fog implantátum gyártmányát, és a készítendő fogpótlás típusát, technikai jellemzőit.

Mit kell tenni a fogászati implantáció után?

A fogászati implantáció, a műtét után pácienseink néhány nap elteltével teljes értékű életet élhetnek. Azt szoktuk javasolni, hogy a beavatkozás napjára semmilyen komoly programot ne szervezzenek. Arra érdemes figyelni, hogy se

 • vizsgázni, se
 • repülni,
 • versenyezni, vagy
 • fontos tárgyalást folytatni ne kelljen az implantációt követően.
Ez nem jelenti azt, hogy otthon, ágyban kell tölteni az első napot, vagy napokat, de néhány napos pihenés mindenképpen jótékony lehet a gyógyulás szempontjából. Általában egy hét elteltével áll vissza a műtét előtti állapot, és élhet újra teljes életet az, aki fog implantáción esik át. Fontos ez alatt az idő alatt is nagy gondot fordítani a szájhigiénia fenntartására.

Szükség van altatásra a fogászati implantáció során?

A fogászati implantáció legtöbbször nem számít komoly sebészi beavatkozásnak, így általában nem igényel altatást. Egy ilyen műtét során ugyanazok az élmények érik a pácienst, mint egy általános fogorvosi kezelés alatt, de persze van, akinek már önmagában ez is komoly traumát okoz. Ilyen esetekben van mód általános érzéstelenítésre, vagyis altatásra. Aneszteziológus kollégánk segítségével különböző mélységű narkózist tudunk alkalmazni, a beavatkozás típusától, illetve várható időtartamától függően. Leggyakrabban ún. vénás narkózist javasolunk, amely azt jelenti, hogy egy vénásan adagolt altatószer segítségével altatjuk a beteget, aki a tudat kikapcsolása mellett spontán lélegzik, így gépi lélegeztetésre nincs is szükség. Az ilyen beavatkozások során alkalmazunk helyi érzéstelenítést is, így az ébredés után is biztosítható a teljes fájdalommentesség. Fontos szem előtt tartani, hogy az altatás minden esetben komolyabb megterhelést jelent a szervezet, a páciens számára, mint egy helyi érzéstelenítésben elvégzett fogászati implantációs beavatkozás, így alkalmazását elsősorban olyan esetekben javasoljuk, amikor helyi érzéstelenítés mellett nem biztosítható a zavartalan, nyugodt kezelés kivitelezése.

Fájdalmas-e a fogbeültetés?

Azt szoktuk mondani, hogy a fogbeültetés vagy más néven fog implantáció nem fájdalmas beavatkozás. Ez így is van, hiszen a korszerű érzéstelenítőknek köszönhetően bármilyen beavatkozást tökéletesen el lehet érzésteleníteni. Önmagában a beültetés nem jár kellemetlenségekkel, nagyjából ugyanolyan érzetekkel jár, mint egy tömés elkészítése. Ugyanazt hallja, látja, vagy érzi, mint bármelyik másik fogászati kezelés során. Egy implantációs műtét általában nem tart túl sokáig, legtöbbször fél-, esetleg egy órás beavatkozásról van szó. Ezalatt biztosítani tudjuk a teljes érzéstelensége, tehát a fogbeültetés, azaz az implantáció fájdalommentesen végezhető. A fogbeültetés után pedig 3-4 napra, maximum egy hétre van szükség ahhoz, hogy visszaálljon a műtét előtti állapot. Ezalatt az idő alatt pedig rendelkezésre állnak olyan gyógyszerek, módszerek, eljárások, amelyekkel az esetleges kellemetlenségeket minimalizálni tudjuk.

Mit jelent pontosan a fogászati implantológia, köznyelven a fogbeültetés?

Az implantáció lényegében nem valódi fogbeültetés. Egy ún. műgyökér beültetést értünk alatta, ami annyit jelent, hogy a hiányzó fog helyére olyan fogpótlást készítünk, amely nem a természetes foggyökérre, hanem egy mesterséges titán alapzatra épül. Lényegében mindegy, hogy egy fogat akarunk pótolni, vagy teljes fogatlansággal állunk szemben, ilyen esetekben az elvesztett fogak helyére, az állcsontba ültetjük be az implantátumot. Az így behelyezett műgyökér 3-4 hónap alatt becsontosodik, és ezután tulajdonképpen majdnem teljesen úgy működik a továbbiakban, mintha ott egy saját, természetes fog lenne. A beépült műgyökér segítségével mód nyílik a régi kivehető fogpótlások stabilizálására, vagy megfelelő számú pillér esetén akár azok teljes kiváltására is. Ez azt jelenti, hogy az implantátumoknak köszönhetően bárki elfelejtheti a kivehető fogsorát. Ha szóló, vagy ún. részleges foghiányról van, szó, tehát csak egy, vagy néhány fog hiányzik, az implantátum nagyszerű megoldás arra, hogy ne kelljen hidat készíteni, vagyis a szomszédos fogakat nem szükséges lecsiszolni, hogy a hiányt pótolni tudjuk. Az implantációnak köszönhetően olyan fogpótlásokat tudunk készíteni, amelyek mind esztétikailag, mind a komfort tekintetében többet nyújtanak, mint az ún. hagyományos hídpótlások. Az implantátumokra készített pótlás lényegében 3 részből áll:

 • az állcsontba beültetett implantátumból, vagy műgyökérből, amely jó esetben egy életre szól, és nem igényel teendőt, nem kell kicserélni, felújítani akár élete végéig.
 • A fogpótlás, ami az implantátumra készül, lehet egy korona, vagy egy híd, attól függően, hogy egy, vagy több hiányzó fogat kell pótolni.
 • A korona és az implantátum közé egy olyan elem kerül, amelyet implantátum fejnek, vagy műcsonknak nevezünk. Ez utóbbiak, tehát a korona és az implantátum fej bármikor lecserélhető anélkül, hogy magában az implantátumban kárt tennénk, vagy eltávolítanánk. Erre általában csak tízéves távlatokban lesz szükség.

Tegye meg az első lépést…

recepció
Kérjen visszahívást!
Foglaljon időpontot!

 5 GYANÚS JEL,
hogy a fogbeültetése körül valami
nem stimmel…

ÉRDEKEL!

Amiről a fogorvosok mélyen
hallgatnak, avagy
5 GYANÚS JEL,
hogy valami nincs rendben...

Kérjük töltse ki a mezőt!
Kérjük helyes e-mail címet adjon meg!
Kérjük fogadja el a feltételeket!
Elrontott és speciális fogászati implantációs esetek Fogbeültetés-szájsebészet Fogászat