Google+
Megosztás
Megosztás
Levélküldés
Ajánlja tovább oldalunkat
Youtube

Azt olvastam, hogy a bazális implantátumok alkalmazása nem megengedett Magyarországon. Igaz ez?

A bazális implantátumok tekintetében elmondható, hogy azok szakmai háttere, tudományos dokumentációja sok szempontból nem tartható hitelesnek. Nem találunk olyan

 • objektív,
 • elfogulatlan,
vizsgálati eredményeket, amelyek tudományosan alátámasztanák a gyártó/forgalmazó által hangoztatott előnyöket és újszerű tulajdonságokat, amelyeket ezeknek az implantátumoknak tulajdonítanak. A fogászati implantátumok ilyen formavilágú kialakítását régen meghaladta a szakma fejlődése.
 • sem biomechanikai,
 • sem protetikai szempontból
nem felelnek meg a korszerű implantológia alapelveinek. A szakma mai, konszenzusokon alapuló álláspontja szerint a bazális implantátumok nem felelnek meg a modern implantológia alapelveinek. A fenti indokok alapján a Szakmai Kollégium Fog- és Szájbetegségek Tagozata és Tanácsa a bazális implantátumok alkalmazását szakmailag elfogadhatatlannak minősíti. A két szervezet közös állásfoglalásában tehát egyértelműen deklarálta, hogy a bazális implantátumok alkalmazása Magyarországon szakmai hibának minősül, ezért tehát az a fogorvos, aki ilyen implantátumot ültet be, az szakmai hibát vét.

Az implantátum biztos, hogy pótolni tudja a foghiányomat?

Az implantátum beültetés az esetek többségében alkalmas módszert a fennálló foghiány/foghiányok pótlására. Akár

 • szóló,
 • részleges, vagy
 • teljes foghiányról van szó,
majdnem mindig van mód arra, hogy fog implantátum beültetés segítségével pótoljuk a hiányzó fogakat. Ehhez az kell, hogy olyan anatómiai helyzetet tudjunk biztosítani, amely megfelelő az implantátum/implantátumok befogadására. Ha ez nem áll rendelkezésünkre, különböző előkészítő beavatkozások, műtétek segítségével lehet azt elérni, hogy sor kerülhessen az implantációra. Ilyen lehet
 • a csontpótlás,
 • a lágyrészek pótlása, vagy
 • az anatómiai szituáció átalakítása, megváltoztatása.
Ezeket követően, ha a viszonyok már lehetővé teszik, jöhet az implantátum beültetés, majd a csontosodás után a fogak pótlása. Az ilyen kiegészítő eljárások miatt egy ilyen helyreállító kezelés természetesen hosszabb, időigényesebb, mint egy „hagyományos” fogpótlás készítése, de az így elért eredmény mindenképpen időtállóbb is.

Ha a műtét után kiderül, hogy nem kényelmes a fogimplantátum, ki tudják azt venni?

A beültetés után a fogimplantátum semmilyen panaszt nem okozhat. Olyat, hogy a fogimplantátum nem kényelmes, őszintén szólva még nem tapasztaltam. Természetesen, ha mégis ilyen problémát tapasztalna, a fogimplantátum eltávolítása lehetséges, de ilyenre az én praxisomban még soha nem került sor. Ha bármilyen kellemetlenséget észlelne az implantáció után, érdemes mielőbb megmutatnia azt kezelőorvosának.

Fogimplantátumokkal szinte az összes foghiány pótolható

A szóló foghiányokhoz nem kell lecsiszolni a szomszédos fogakat, hogy egy hidat készítsünk, a “szünet” helyére behelyezhető egy csavar és arra a mű fog. -Több szomszédos fog hiánya esetén kettő vagy több implantátumra híd is készíthető. -Teljes fogatlanságkor bizonyos esetekben van lehetőség a rögzített pótlásokra, vagy a kivehető pótlások stabilizálására. A modern, megbízható implantátumrendszerek megjelenése korábban megoldhatatlan problémák orvoslására ad lehetőséget. Nagyon fontos ugyanakkor, hogy megbízható, szakmailag megalapozott kollégákkal konzultáljanak és végeztessék el a beavatkozást. A Czinkóczky Implant Központban a piacvezető fogimplantátum gyártó cég termékeivel és magas szakértelemmel dolgozunk.

Mi történik a fogimplantáció után?

Amikor a fogimplantátum már bekerült a csontba, egy zárócsavarral lezárjuk a csavar testét, hogy megóvjuk az esetlegesen belekerülő ételmaradékoktól és felrakódásoktól. Ezen a ponton további két különböző lépés következhet. Ha szeretnénk bezárni az ínyt a gyógyulás időtartamára, akkor egy lapos zárócsavart helyezünk az implantátumba, ami lehetővé teszi számunkra, hogy összehúzzuk felette a sebet. Ez az ún. zárt, vagy kétszakaszos technika, melynél a gyógyulás után fel kell szabadítanunk az implantátumot, hogy a fogpótlást el tudjuk rá készíteni. Nyitott vagy egyszakaszos műtétnél a zárócsavar átér az ínyen, ezért ott nincs szükség külön felszabadításra. A gyógyulás alatt azt a folyamatot értjük, amikor az implantátum titánium felületére “ránőnek” a csontsejtek és a csavar becsontosodik. Fontos megjegyezni, hogy mindegyik technikának megvannak a sajátos szakmai feltételei. A fogorvosnak kell mérlegelni, hogy mely esetekben milyen megoldást választ. A következő héten a gyógyulási szakaszról fogunk részletesebben értekezni, hogy összeálljon a teljes kép. Mi történik az fogimplantáció után? 1. Amikor az implantátum már bekerült a csontba, 2. egy zárócsavarral lezárjuk a csavar testét, hogy megóvjuk az esetlegesen belekerülő ételmaradékoktól és felrakódásoktól. Ezen a ponton további két különböző lépés következhet. 3. Ha szeretnénk bezárni az ínyt a gyógyulás időtartamára, akkor egy lapos zárócsavart helyezünk az implantátumba, ami lehetővé teszi számunkra, hogy összehúzzuk felette a sebet. Ez az ún. zárt, vagy kétszakaszos technika, melynél a gyógyulás után fel kell szabadítanunk az implantátumot, hogy a fogpótlást el tudjuk rá készíteni. 2. Nyitott vagy egyszakaszos műtétnél a gyógyulócsavar átér az ínyen, ezért ott nincs szükség külön felszabadításra. A gyógyulás alatt azt a folyamatot értjük, amikor az implantátum titánium felületére “ránőnek” a csontsejtek és a csavar becsontosodik. Fontos megjegyezni, hogy mindegyik technikának megvannak a sajátos szakmai feltételei. A fogorvosnak kell mérlegelni, hogy mely esetekben milyen megoldást választ.

Implantátum csere? Ez szükséges?

A beültetett és becsontosodott implantátumot nem kell cserélni. Megfelelő szájhigiénia és rendszeres kontroll mellett az implantátum akár élete végéig funkcióképes marad. Az általunk használt svéd Nobel implantátumokra például a gyártó cég élethosszig tartó garanciát vállal. Az előfordulhat, hogy az implantátum fejet, vagy a fogpótlást 10-20 év után esetleg le kell cserélni, de a fog implantátum maga ilyenkor sem igényel teendőt.

Hogyan történik a fogbeültetés?

Az fog implantáció, azaz a fogbeültetés helyi érzéstelenítésben történik. Lényege az, hogy arra a helyre, ahol korábban a természetes fog volt, egy műgyökeret ültetünk be az állcsontba.Ez a titán csavar az íny alatt van, de legtöbbször egy olyan elemet is csatlakoztatunk az implantátumba, amelyet gyógyulási csavarnak hívunk. Ez ugyan kilátszik az ínyből, viszont semmilyen kellemetlenséget nem okoz. Arra kell csak figyelni, hogy ugyanúgy tisztán kell tartani, mint a saját fogakat, fogkefével, fogkrémmel meg kell mosni. Az esetek többségében ezt követően egy hét gyógyulási időre van szükség, hogy a műtét előtti állapot helyreálljon, majd 3-4 hónapos időtartam kell ahhoz, hogy a beültetett fog implantátum becsontosodjon, és terhelésre alkalmassá váljon. Amikor a műgyökér készen áll a terhelésre, következik a fogpótlás készítése, ami lenyomatokból, próbákból áll éppúgy, mint a természetes fogak esetében. Amikor a fogpótlást rácsatlakoztatjuk az implantátumra, el lehet kezdeni használni, vagyis teljes értékű életet tud élni: újra rágni, beszélni, mosolyogni tud gondtalanul

Kinek lehet fog implantátuma?

Lényegében bárkinek lehet fog implantátuma, akinek foghiánya van. Egy alapos szájvizsgálat és röntgenvizsgálat alapján egy szakember meg tudja mondani, van-e bármilyen akadálya annak, hogy implantátum segítségével pótolják a foghiányt. A legfontosabb az, hogy a kezelőorvos tisztában legyen minden olyan körülménnyel, amely alapján egy ilyen kezelést megtervezhet. Azt is gyakran ajánlom pácienseimnek, hogy keressenek fel több szakembert is és kérdezzék meg őket, milyen lehetőségek vannak az implantációra. Ha többen is azt mondják Önnek, hogy lehetséges az implantáció, akkor jó eséllyel vállalkozhat rá, már csak azt kell eldöntenie, kivel végeztesse azt el. A fog implantációra sor kerülhet minden olyan embernél, akinek az egészségi állapota és a szájhigiéniája megfelelő ahhoz, hogy garantálni lehessen a fog implantátum kellően hosszú élettartamát.

Mit jelent pontosan a fogászati implantológia, köznyelven a fogbeültetés?

Az implantáció lényegében nem valódi fogbeültetés. Egy ún. műgyökér beültetést értünk alatta, ami annyit jelent, hogy a hiányzó fog helyére olyan fogpótlást készítünk, amely nem a természetes foggyökérre, hanem egy mesterséges titán alapzatra épül. Lényegében mindegy, hogy egy fogat akarunk pótolni, vagy teljes fogatlansággal állunk szemben, ilyen esetekben az elvesztett fogak helyére, az állcsontba ültetjük be az implantátumot. Az így behelyezett műgyökér 3-4 hónap alatt becsontosodik, és ezután tulajdonképpen majdnem teljesen úgy működik a továbbiakban, mintha ott egy saját, természetes fog lenne. A beépült műgyökér segítségével mód nyílik a régi kivehető fogpótlások stabilizálására, vagy megfelelő számú pillér esetén akár azok teljes kiváltására is. Ez azt jelenti, hogy az implantátumoknak köszönhetően bárki elfelejtheti a kivehető fogsorát. Ha szóló, vagy ún. részleges foghiányról van, szó, tehát csak egy, vagy néhány fog hiányzik, az implantátum nagyszerű megoldás arra, hogy ne kelljen hidat készíteni, vagyis a szomszédos fogakat nem szükséges lecsiszolni, hogy a hiányt pótolni tudjuk. Az implantációnak köszönhetően olyan fogpótlásokat tudunk készíteni, amelyek mind esztétikailag, mind a komfort tekintetében többet nyújtanak, mint az ún. hagyományos hídpótlások. Az implantátumokra készített pótlás lényegében 3 részből áll:

 • az állcsontba beültetett implantátumból, vagy műgyökérből, amely jó esetben egy életre szól, és nem igényel teendőt, nem kell kicserélni, felújítani akár élete végéig.
 • A fogpótlás, ami az implantátumra készül, lehet egy korona, vagy egy híd, attól függően, hogy egy, vagy több hiányzó fogat kell pótolni.
 • A korona és az implantátum közé egy olyan elem kerül, amelyet implantátum fejnek, vagy műcsonknak nevezünk. Ez utóbbiak, tehát a korona és az implantátum fej bármikor lecserélhető anélkül, hogy magában az implantátumban kárt tennénk, vagy eltávolítanánk. Erre általában csak tízéves távlatokban lesz szükség.

Ideiglenes implantátum

Ez nem hangzik valami bizalomgerjesztően?! Pedig ilyen is van. Persze nem azokról az implantátumokról van szó, amelyet a beültetés után néhány évvel muszáj eltávolítani... Az IPI (ideiglenes implantátum) egy olyan speciális implantátum, amelyet arra az időre ültetünk az állcsontba, amíg a "maradó" implantátumok csontosodnak. Ha ez utóbbiakat a terheléstől meg akarjuk óvni, és valami módon stabilan kell rögzíteni egy ideiglenes fogpótlást, nos... ilyenkor jelent megoldást a provizórikus implantátum. Az ideiglenes implantátum nem csontosodik be olyan mértékben, mint a "rendes" implantátum, így 3-4 hónap elteltével minimális traumával, egyszerűen eltávolítható.

ideiglenes implantátum

Tegye meg az első lépést…

recepció
Kérjen visszahívást!
Foglaljon időpontot!

 5 GYANÚS JEL,
hogy a fogbeültetése körül valami
nem stimmel…

ÉRDEKEL!

Amiről a fogorvosok mélyen
hallgatnak, avagy
5 GYANÚS JEL,
hogy valami nincs rendben...

Kérjük töltse ki a mezőt!
Kérjük helyes e-mail címet adjon meg!
Kérjük fogadja el a feltételeket!
Elrontott és speciális fogászati implantációs esetek Fogbeültetés-szájsebészet Fogászat