Google+
Megosztás
Megosztás
Levélküldés
Ajánlja tovább oldalunkat
Youtube

Fogágybetegség

Mi történik, ha a gének és a hiányos szájhigiénia összetalálkoznak? Kialakul a: P A R O D O N T I T I S ( = fogágy gyulladás) A krónikus fogágy gyulladás egy olyan súlyos, folyamatosan romló, állapot, amely előbb utóbb a fogak meglazulásához, elvesztéséhez vezet. HA... nem avatkozunk időben közbe! A fogágybetegség ugyanis megállítható, kezelhető, szintentartható. DE!!! Vissza nem fordítható sajnos!!! Így rendkívül fontos, hogy ilyen esetekben időben, és megfelelő kezekbe kerüljön a páciens. Ilyenkor a PARODONTOLÓGUS tud segíteni. És mi fontos még? Elsősorban a megfelelő SZÁJHIGIÉNIA fenntartása! Enélkül ugyanis sajnos akármilyen jó szakember is kezelje a beteget, a folyamat megállítására csekély az esély... Mi a vége egy kezeletlen fogágybetegségnek? . . . A teljes FOGATLANSÁG...

Gingvitis

A száj és a fogak nemcsak a táplálkozás és az emberi kommunikáció fontos részei, de esztétikai szempontból is jelentős szerepük van. Az egészséges fogak és fogíny egészségünk meghatározó elemei, a hibátlan, derűs mosoly pedig minden egyén kívánsága. Nem csak a fogak fájnak Az íny leggyakoribb gyulladásos megbetegedése a gingvitis vagy fogínygyulladás, mely legtöbbször a rossz szájhigiénia következményeként jön létre. A begyulladt és vérző fogíny a rossz lehelet mellett a betegség első jele. A gingvitist tehát gyógyítani kell, mert különben a gyulladás előrehaladott állapotában a gyulladt íny gócként szerepel, mely gócbetegségeket okozhat. Az egészséges ember szájában folyamatosan jelen vannak mikroorganizmusok, amelyek szaporodása az íny gyulladásához vezet, és idővel a fogágy többi része is érintett lesz, paradontitis jelentkezhet. A tasakok mélyebbek lesznek, ezért a gyulladás ráterjed a mélyebb paradontális szövetekre is. A fogágygyulladás következtében a fogakat rögzítő szövetek elbomlanak, a betegség pedig átterjedhet az állkapocs csontszövetére is. Ennek együttes következménye, hogy a fog tartószerkezete meggyengül, elbomlik, így a fogak meglazulnak, majd kihullanak. Forrás: dental.hu

Fogágybetegség: A TV reklámból már jól ismert „beleesett a fogam a mosdóba” eset…

A TV reklámból már jól ismert „beleesett a fogam a mosdóba” eset… Manapság egyre többször találkozzunk a fogágybetegség, parodontitis kifejezéssekkel. Ez is egy betegség? Sajnos igen: a fogakat támasztó szövetek betegsége, gyulladása. A fogágy (parodoncium)

 • részben a páciens számára is látható fogínyből,
 • valamint az alatta található csontból,
 • illetve a fogakat rögzítő rostrendszerből áll.
Honnan ismerem fel? A betegség kezdetben:
 • ínyvérzést, duzzanatot okozhat, de ahogy a gyulladás egyre mélyebbre hatol,
 • a fogak mozgathatóvá válnak, meglazulnak.
 • Ez a folyamat az esetek túlnyomó többségben különösebb fájdalom nélkül zajlik, ami miatt sok pácienskésőn ismeri fel a bajt és fordul szakorvoshoz.
JÓ HÍR!!! JÓ HÍR!!! JÓ HÍR!!! JÓ HÍR!!! JÓ HÍR!!! JÓ HÍR!!! Amíg a gyulladás csak az ínyszélt érinti,
 • könnyen kezelhető
 • és visszafordítható.
ROSSZ HÍR: Előrehaladott esetben az elpusztult szöveteket nem vagy csak korlátozott mértékben tudjuk helyreállítani. Ez azt jelenti, hogy el fogom az összes fogam veszteni? Nem feltétlenül, de a már kifejlődött betegség kezelése igen összetett.
 1. Első lépésben el kell távolítani a fogak felszínén kialakuló, baktériumokban gazdag lepedéket, fogkövet. Ezt részben az íny feletti területeken ultrahangos készülékkel, az íny alatti területeken helyi érzéstelenítésben, kézi műszerekkel végezzük el.
 2. Ezzel párhuzamosan kialakítunk a páciens számára egy olyan szájápolási rendszert, amivel a megváltozott anatómiai viszonyok között is fenn tudja tartani a gyulladásmentességet.
 3. Amikor a folyamat nyugalomba kerül, megtörténhet az elpusztult szövetek sebészi és protetikai helyreállítása, amennyiben az szükséges.
Nekem fontos, hogy a fogaim mind megmaradjanak, inkább ellenőriztetem őket>>>> Mi tehetek én a kezelés sikere érdekében?
 • Tartós, kiszámítható eredményhez elengedhetetlen a páciens aktív közreműködése.
 • A kialakított otthoni fogápolási rutin maximális betartása,
 • valamint rendszeres fogászati kontrollvizsgálat nélkül nem várható kielégítő hossztávú eredmény.
Mennyibe kerül nekem mindez?

http://www.czinkoczky-fogbeultetes.hu/fogaszat/parodontologia-arak

Pontos árajánlatot minden esetben a fogak állapotának felmérése után, személyre szabottan készítünk, hiszen ahány ember, annyiféle eset létezik. Tájékoztatásul árainkról: Mennyire lehetek biztos mindebben? Garantáljuk, hogy nálunk nem tölt órákat a kezelő székben, semmilyen beavatkozás sem tarthat tovább, mint az Ön türelme. Tökéletes fájdalom-mentesség és szakavatott, precíz kezek – ezt nyújtjuk Önnek bármilyen beavatkozáskor.

Tudta Ön, hogy a fogágybetegség kialakulásáért a dohányzás is felelős…?

Az köztudott, hogy a dohányzás szerepet játszik a szív, tüdő…stb. betegségek kialakulásában, de azt már kevesen tudják, hogy a fogágybetegség kialakulásának is egyik bizonyított rizikófaktora. Mit jelent ez? Azt, hogy egyértelmű kapcsolatot mutattak ki a dohányzás és a betegség között. Hogyan?

 •     A dohányfüstben lévő káros anyagok összehúzzák a fogínyben lévő ereket és
 •     ezáltal akadályozzák a szervezet védekezőképességét (a fehérvérsejtek az ereken keresztül vándorolnak oda, ahol a baj van).
 •     Ugyanakkor az íny és fogágy gyulladásra jellemző ínyvérzés dohányosok esetében részben vagy egészében hiányozhat épp a fent említett okok miatt,
 •     így a baktériumok észrevétlenül „dolgozhatnak” a tasakok mélyén.
Tehát összességében elmondható, hogy a már említett lépések mellett (professzionális tisztítás, kiváló otthoni szájhigiéné) a dohányzás abbahagyása elengedhetetlen feltétele a fogágybetegség megelőzésének.

Miért veszélyesek a fogágybetegség okozói, azok a bizonyos kimondhatatlan nevű baktériumok?

Egyrészről mert a fogágybetegség okozóinak már a nevüket is alig lehet kimondani:
Aggregatibacter actinomycetemcomitans Porphyromonas gingivalis Tannerella forsythia Prevotella intermedia/Prevotella nigrescens Fusobacterium nucleatum Másrészről a tasakokban megtapadva komoly bajokat okoznak. A legtrükkösebb dolog, hogy nem csak a baktériumok által termelt toxinok (mérgek) pusztítják a fogínyt és a csontot, hanem a védekezni próbáló fehérvérsejtek is olyan enzimeket bocsájtanak ki, amelyek a saját szöveteket is pusztítják. Tehát a fogágybetegség gyógyulásához mindenképp el kell “üldözni” a baktériumokat a tasakból, hogy a szervezet felül tudjon kerekedni.

A dohányzás és a fogágybetegség összefüggései

Az köztudott, hogy a dohányzás szerepet játszik a szív, tüdő…stb. betegségek kialakulásában, de azt már kevesen tudják, hogy a fogágy betegségnek is egyik bizonyított rizikófaktora. Mit jelent ez? Azt, hogy egyértelmű kapcsolatot mutattak ki a dohányzás és betegség között. Hogyan?

 • A dohányfüstben lévő káros anyagok összehúzzák a fogínyben lévő ereket és
 • ezáltal akadályozzák a szervezet védekezőképességét (a fehérvérsejtek az ereken keresztül vándorolnak oda, ahol a baj van).
 • Ugyanakkor az íny és fogágy gyulladásra jellemző ínyvérzés dohányosok esetében részben vagy egészében hiányozhat épp a fent említett okok miatt,
 • így a baktériumok észrevétlenül „dolgozhatnak” a tasakok mélyén.
Tehát összességében elmondható, hogy a már említett lépések mellett (professzionális tisztítás, kiváló otthoni szájhigiéné) a dohányzás abbahagyása elengedhetetlen feltétele a hosszú távú sikernek.

Mire jó a fogköztisztító kefe?

A rendszeres és alapos fogmosáson kívül nagyon fontos a fogak közötti területek tisztítása is.
A fogkefe számára nehezen elérhető résekben elszaporodó plakk hosszú ideig észrevétlenül fejtheti ki károsító hatását, ínygyulladást, ínyvérzést, súlyosabb esetben ínysorvadást vagy fogágy-gyulladást okozva.  A sikeres fogköztisztítás kulcsa a megfelelő méretű és formájú fogköztisztító kefe, amely tökéletesen kitölti a fogak közötti réseket, és amellyel eltávolítható a fogak közötti lepedék. A rendkívül finom, különleges sebészi drótból készült fogköztisztító kefék szálai hajlékonyak, megfelelő hosszúságúak, pontosan illeszkednek a fogak közötti rés anatómiai formájához és elérik a rejtett sarkokat is. Jó szájhigiénét kívánunk!

Fogágybetegség áldozata vagyok, sorra hullanak ki a fogaim, így implantátumot sem kaphatok? Azok is ki fognak potyogni, mint a fogaim?

A fogak elvesztésének leggyakoribb oka a fogágybetegség. Ez a köznyelvben fogínysorvadásnak nevezett betegség mindig olyan bakteriális gyulladásnak az eredménye, amelynek következtében a fogak tartószerkezete, a csont és a fogágy folyamatosan pusztul. A fogágybetegség végeredménye a fogak meglazulása, elvesztése. Amennyiben a fogak helye meggyógyul, anatómiai akadálya nincs annak, hogy implantátumok beültetésére kerüljön sor, DE természetesen a beültetett műgyökerek körül ugyanúgy fontos a gyulladásmentes állapot fenntartása, mint a természetes fogak esetében. Szerencsére elmondható, hogy a megfelelő szájhigiénia mellett van reális esélye annak, hogy az implantátumok körül nem alakul ki a fogágybetegség, DE ehhez mindenképpen el kell érni, hogy a páciens szájából a kórokozó baktériumokat távol tudjuk tartani. Ennek módszereiről, technikájáról, eszközeiről az implantációt tervező orvoscsapat részletesen tájékoztatni fogja Önt. Lényegében tehát gondos előkészítés után, illetve a megfelelő orvosi utasítások betartása mellett nincs akadálya az implantátumok beültetésének. Kifogástalan szájhigiénia kialakításával és rendszeres orvosi kontrollal biztosítható a beültetett műgyökerek hosszútávú sikeressége.

Ínygyulladás kapcsolata a vérszegénységgel

Egy új tanulmány szerint a súlyos fogágybetegség csökkentheti a vörösvértestek számát és azok hemoglobin tartalmát, ezzel vérszegénységet okozva. A Journal of Periodontology-ban megjelent kutatás szerint a fogágybetegségben szenvedő emberek harmadánál a vér hemoglobin koncentrációja alacsonyabb volt a normálértéknél. Egy fél éves követéses vizsgálat során tökéletesítették a páciensek szájhigiénéjét, aminek hatására javult a vörösvértestek száma, a hemoglobin koncentrációja, valamint az összes olyan érték, amelyből megbecsülhető az egészségi állapot. A kutatás arra is felhívja a figyelmet, hogy a súlyos fogágybetegségben szenvedő nőknél nagyobb valószínűséggel alakul ki vérszegénység (tízből négy eset), mint a férfiaknál (tízből három eset). „Számos korábbi tanulmány párhuzamot húzott a ínygyulladás és a vérszegénység között. A jelenlegi vizsgálat egyértelműen bizonyítja, hogy a krónikus fogágybetegség hozzájárul a vérszegénység kifejlődéséhez.” – mondta Dr. Nigel Carter, a British Dental Health Foundation (BDHF) igazgatója. „Az ínygyulladás ellen védekező szervezet olyan kémiai anyagokat termel, amelyek csökkentik a hemoglobin és egyéb faktorok szintjét és ez által rontják a szervezet egészségi állapotát.” „A jó hír az, hogy az ínybetegség kezelése pozitív hatással van a vérszegénység súlyosságára, főleg nők esetében. A javulás egy viszonylag rövid, három - hat hónapos időintervallumon belül észlelhető.” „Sok ember továbbra is alul becsüli a szájhigiénét a szervezet egészsége szempontjából. A megelőzés a kulcs és nagyon fontos, hogy mindenki elsajátítson egyszerű, de annál hatékonyabb szájápolási rendszert, hogy fitt és egészséges maradjon. A napi kétszeri fogmosás fluoridos fogkrémmel, fogselyem rendszeres használata, kevesebb magas cukortartalmú étel és ital fogyasztása és a rendszeres fogászati ellenőrzés segít megelőzni a fogászati problémákat.” – tanácsolja Dr. Carter.

Parodontológia árak

Mennyibe kerül nekem mindez? Pontos árajánlatot minden esetben a fogak állapotának felmérése után, személyre szabottan készítünk, hiszen ahány ember, annyiféle eset létezik. Tájékoztatásul árainkról:

Parondontológia beavatkozás
Parodontális konzultáció, diagnózis, kezelési terv 18 000 Ft 
Parodontális kürett 8 000 Ftfoganként
Sínezés 4 000 Ftfoganként
Lebenyes tasakműtét25 000 Ftfoganként
          regeneratív anyag felhasználásával (Emdogain)45 000 Ftfoganként
Gingivectomia, gingivoplastica 4 000 Ftfoganként
Ínyrecesszió műtéti korrekciója25 000 Ftfoganként
          kötőszöveti szabadlebeny átültetéssel kombinálva40 000 Ftfoganként
Koronahosszabbítás19 000 Ftfoganként
Utógondozás 5 000 Ft 
Mennyire lehetek biztos mindebben? Garantáljuk, hogy nálunk nem tölt órákat a kezelő székben, semmilyen beavatkozás sem tarthat tovább, mint az Ön türelme. Tökéletes fájdalom-mentesség és szakavatott, precíz kezek – ezt nyújtjuk Önnek bármilyen beavatkozáskor. ido

Tegye meg az első lépést…

recepció
Kérjen visszahívást!
Foglaljon időpontot!

 5 GYANÚS JEL,
hogy a fogbeültetése körül valami
nem stimmel…

ÉRDEKEL!

Amiről a fogorvosok mélyen
hallgatnak, avagy
5 GYANÚS JEL,
hogy valami nincs rendben...

Kérjük töltse ki a mezőt!
Kérjük helyes e-mail címet adjon meg!
Kérjük fogadja el a feltételeket!
Elrontott és speciális fogászati implantációs esetek Fogbeültetés-szájsebészet Fogászat