Google+
Megosztás
Megosztás
Levélküldés
Ajánlja tovább oldalunkat
Youtube

A fogbeültetés kizáró okai…

Csak olyan esetekben nem alkalmazható a fogbeültetés, amikor a páciens általános állapota olyan, hogy egy ilyen beavatkozás komoly kockázatot jelentene. Nem maga a beültetett műgyökér, hanem a sebészi beavatkozás, illetve a sebgyógyulás az, amely megterhelheti ilyenkor a szervezetet. Milyen betegségek, állapotok tartoznak ide?

 • Elsősorban a szív és érrendszeri betegségek,
 • a rosszindulatú, daganatos betegségek, illetve az ezek gyógyításával együtt járó kezelések,
 • autoimmun betegségek, valamint
 • olyan egyéb betegségek, melyeknek következtében nem biztosítható a megfelelő szájhigiénia vagy a rendszeres kontroll, ez kizáró oka lehet egy fogbeültetésnek.
A csontritkulás, az oszteoporózis nem tartozik ezek közé, mert ezeknek a csontanyagcsere betegségeknek az esetében a csont gyógyulása ugyan megváltozik, de megfelelő körültekintéssel az implantáció ezekben az esetekben is elvégezhető. Fontos azt tudni, amire a pácienseink figyelmét is mindig felhívjuk, hogy a dohányzás és a rendszeres alkoholfogyasztás hátrányosan befolyásolhatja az implantátumok élettartamát.

Ha nem kaptam semmilyen információt a fogbeültetés után az implantátumról, utólag is beszerezhetem ezt?

Feltétlenül! Azt fontos tudni, hogy egészségügyi törvény kötelezi az orvosokat, hogy tájékoztatást adjanak pácienseiknek fogbeültetés előtt és után egyaránt, a beültetett implantátumok típusáról, méretéről, adatairól. Ezt mindenképpen írásban kell megtenni. Amennyiben ezt az Ön kezelő orvosa esetleg elmulasztotta, vagy elveszítette a kapott dokumentumokat, mindenképpen pótolja! A rendelőkben az Önről vezetett orvosi dokumentáció szintén kötelező jelleggel tartalmazza ezeket az adatokat, és a páciens kérésére köteles is kiadni ezeket a kezelőorvos. Érdemes tehát beszerezni minden dokumentumot a fogbeültetés végrehajtásával, az implantátummal kapcsolatban, hogy később ne legyenek emiatt kellemetlenségei.

Mikor ültethető be egy implantátum?

Manapság a foghiány pótlására a legjobb megoldás az implantátum behelyezés. Ha ki kell húzni egy fogat, akkor alapos vizsgálat után lehet eldönteni, hogy mikor történhet az implantáció. Az implantátum behelyezésének idejét tekintve három technikát különböztetünk meg: 1.  Azonnali implantációról beszélünk, ha egy eltávolított fog helyére kerül az implantátum a fog eltávolításával egy időben vagy 48 órán belül. Ennek előfeltétele, hogy a környező szövetek gyulladás mentesek legyenek, és az implantátumnak megfelelő stabilitást tudjunk biztosítani a kívánt pozícióban 2.  Késleltetett implantáció 4-8 héttel a fog eltávolítását követően történik 3.  Késői implantációt 3 hónapos gyógyulás után végzünk Ezen technikák kiválasztása a fogorvos feladata, miután gondosan megvizsgálta az eltávolítandó fog környezetét, a csont minőségét és a páciens igényeit.

Fogbeültetés és az ezáltal Önre váró előnyök

A fogbeültetés azért előnyös Ön számára: Mert nem kell

 • hidat viselnie
 • szomszéd fogait lecsiszolni
 • a fogakat összekötni,
 • nincsenek rejtett zugok, tisztíthatatlan felületek, hiszen a fogközök tisztíthatóak maradnak, ezzel a baktérium telepek száma csökkenthető a szájban

Az implantátumokra készített koronák elkészíthetők oldható megoldással (mikrocsavarokkal), ezért esetleges korrekciójuk, javításuk, vagy cseréjük roncsolás nélkül elvégezhető. Az implantátumra készített fogpótlások élettartama jelentősen meghaladja a természetes fogakra készített fogpótlások élettartamát Az implantátum terhelhetősége jelentősen erősebb rágást tesz lehetővé, mint a fogak

A fogbeültetés Ön számára is csak előnyökkel járhat, ha a Czinkóczky Implant Központ fogorvosai végzik.

Hogyan történik a fogbeültetés?

Az fog implantáció, azaz a fogbeültetés helyi érzéstelenítésben történik. Lényege az, hogy arra a helyre, ahol korábban a természetes fog volt, egy műgyökeret ültetünk be az állcsontba.Ez a titán csavar az íny alatt van, de legtöbbször egy olyan elemet is csatlakoztatunk az implantátumba, amelyet gyógyulási csavarnak hívunk. Ez ugyan kilátszik az ínyből, viszont semmilyen kellemetlenséget nem okoz. Arra kell csak figyelni, hogy ugyanúgy tisztán kell tartani, mint a saját fogakat, fogkefével, fogkrémmel meg kell mosni. Az esetek többségében ezt követően egy hét gyógyulási időre van szükség, hogy a műtét előtti állapot helyreálljon, majd 3-4 hónapos időtartam kell ahhoz, hogy a beültetett fog implantátum becsontosodjon, és terhelésre alkalmassá váljon. Amikor a műgyökér készen áll a terhelésre, következik a fogpótlás készítése, ami lenyomatokból, próbákból áll éppúgy, mint a természetes fogak esetében. Amikor a fogpótlást rácsatlakoztatjuk az implantátumra, el lehet kezdeni használni, vagyis teljes értékű életet tud élni: újra rágni, beszélni, mosolyogni tud gondtalanul

A kezelőorvosomtól nem kaptam semmilyen dokumentációt az implantátum típusáról. Fogják tudni máshol, hogy mit ültettek be nekem?

Nem biztos! Ezért nagyon fontos, hogy mindenképpen kérje el az orvosától a beültetett implantátum típusára vonatkozó információkat. Csak Magyarországon több mint 20 különböző rendszer van használatban, és az elmúlt években ennek többszöröse fordult meg az országban. Ezekből sok ezer darabot ültethettek be, és több év elteltével már lehet, hogy azon a helyen sem tudják megadni a szükséges paramétereket egy implantátumról, ahol beültették azt... Ez szomorú, de sajnos ez a valóság. Arra egyébként az egészségügyi törvény kötelezi az implantológusokat, hogy tájékoztassák pácienseiket a beültetett implantátum típusáról, méretéről, stb. Ennek a gyakorlata általában úgy néz ki, hogy a páciens kap a műtétet követően egy írásos kis dossziét (implant pass), leírást, amely ezeket az információkat tartalmazza. Ezt mindenképpen érdemes megőrizni.  

Fémallergia esetén is beültethetnek nekem implantátumot?

Szerencsére elmondható, hogy a különböző fémallergia esetén is van lehetőség implantátumok beültetésére. Ezek a műgyökerek nagy tisztaságú titánból készülnek, amelyekre a szervezet semmilyen allergiás reakcióval nem reagál. Irodalmi ritkaság a titánnal szemben fennálló allergia. Amennyiben ennek gyanúja felmerül, érdemes egy allergológiai vizsgálatot végezni. Lényegesen fontosabb kérdés az allergia a fogpótlások készítésekor. Az implantátumokra, vagy a természetes fogakra készülő különböző technikai megoldások számos fémet, illetve olyan anyagot (akrilátok, cementek, tömőanyagok, stb.) tartalmazhatnak, amelyekkel szemben előfordulhat allergiás reakció. Ezért abban az esetben, ha a páciens korábbi orvosi történetében szerepelnek allergiás reakciók, a fogpótlások tervezésekor érdemes megcsináltatni egy olyan allergia vizsgálatot, amely a lehető legtöbb olyan anyagot érinti, ami a fogorvosi gyakorlatban előfordulhat. Ezt hívják „fogászati teszt sor”-nak.

Mennyire fájdalmas a fogbeültetés?

Nem tudjuk eleget hangsúlyozni, hogy a foghiány megszüntetésére szolgáló legkézenfekvőbb beavatkozás, a fogbeültetés, teljesen fájdalommentesen elvégezhető, tökéletesen elérzésteleníthető! + Mit szólna ahhoz, ha azt mondanánk Önnek, amikor retteg a fogorvostól, hogy „jöjjön a fogorvoshoz egy jót aludni”? Napjainkban lehetőség van már altatásban is a fogászati beavatkozásokat elvégezni, de még jobb az ún. éber-szedáció. Ha Ön

 • szorong, fél,
 • rossz emlékekkel gondol vissza a múltbeli fogászati kezelésekre,
 • esetleg állandóan öklendezik, ha a szájában „dolgoznak”
 • vagy fogyatékkal élő hozzátartozójának keres megfelelő, biztos, magas szintű fogászati ellátást,
akkor az intravénás szedáció megoldást jelenthet! Az eljárás során összesen egy pici tűszúrás a karján az, amit érezni fog, a műtétből pedig semmit és emlékezni sem fog rá. Félelmét csak erősíti, hogy nem tudja: Mennyi ideig tart a fogbeültetés? A köztudatban legrettegettebb fogbeültetés, amikor teljesen fogatlan esettel állunk szemben. Sajnos a legtöbb rendelő elvállal ilyen műtéteket, ezért könnyen előfordulhat, hogy a végén mégis egy beutalóval a kézben, teljesen elzsibbadva kell távoznia a páciensnek, hogy a megfelelő helyen el is végezzék a beavatkozást. Sokáig tart a megfelelő helyet megtalálni! Ezért lényeges, hogy az ilyen beavatkozásoknak csak olyan rendelőben szabad nekikezdeni, ahol minden feltétel adott:
 • megfelelő eszközök és tapasztalt szakemberek, akiknél Ön biztonságban van.
Átlagosan egy szóló foghiány pótlása nem tarthat 15 percnél tovább. !!!! Az egy órás időtartamot még a teljesen fogatlan állcsont rendbetétele sem éri el. Ez nem sok idő! Ne higgye el, hogy a fogbeültetés egy olyan hatalmas műtéti beavatkozás, ami akár órákig is eltarthat! Természetesen az idő mindig nő egy kicsit, ha egynél több implantátum kerül behelyezésre. Nem az a kérdés, hogy Ön akarjon-e fogbeültetést, hanem hogy ki végezze el a műtétet, milyen implantátummal és hogyan?
 • Ki végzi el a fogbeültetést?
 • Milyen implantációs rendszert használ?
 • Hogyan végzi el ezt a beavatkozást?
1.Ki végzi el a fogbeültetést?

Ma Magyarországon mindenki „ért” (a focihoz és) az implantológiához, mindenki „implantológus”. Fontos azt érteni, hogy a fogbeültetés egy olyan speciális szakterülete a fogászatnak, mint mondjuk egy autószerelő műhelyben az autó villamosság. Nem érthet hozzá minden autószerelő.

Ezért ha Önnek fogbeültetésre (implantációra) van szüksége, nagyon fontos tudnia, hogy a fogorvos, akit ezzel a feladattal szeretne megbízni, jártas-e ebben a szakágban. Ahhoz, hogy valaki biztonsággal végezzen ilyen beavatkozásokat, sokéves tapasztalat és sok száz műtét során szerzett rutin szükséges. Az, aki havonta egy-két ilyen beavatkozást végez el, tekinthető gyakorlottnak?

Természetesen vannak olyan különleges anatómia szituációk, amelyekhez specialistára van szükség, de az esetek többségében az implantátumok beültetése nem igényel rendkívüli felkészültséget. Ennek ellenére igen sok az olyan műtét, amelyek a tapasztalat hiányában oda vezetnek, hogy az implantátumot el kell távolítani. Valószínűleg Ön is olyan orvossal végeztetné el az implantációját, akinek bizonyítottan nagy tapasztalata van e téren.

Esetleg olyannal, aki a többi fogorvost, fogorvostan hallgatót implantológiára oktat…! 2.Milyen implantációs rendszert használ?

A világon több tucat implantációs rendszer van forgalomban, ezért nagyon fontos tisztázni, hogy az Ön fogorvosa melyik implantátumot használja. Nem mindegy! Magyarországon is számos rendszer van használatban, természetesen különböző jellegzetességekkel, előnyökkel, hátrányokkal.

A fogorvosok nem mondják el, hogy miért pont az adott rendszert használják, vagy ha ezt még ki is lehet belőlük szedni, azt már bizonyosan soha nem árulnák el Önnek, hogy van-e előnyösebb másfajta rendszer is, amivel Ön esetleg jobban járna.

Mindenképpen kérje meg orvosát, hogy magyarázza el Önnek, miért esett az ő választása az adott implantációs rendszerre!!! Azt se felejtse el megkérdezni, hogy milyen fontos jellemzői vannak az adott implantátumnak:
 • alapanyag
 • származási hely
 • milyen múltra tekint vissza a rendszer
 • sikerességi ráta (beültetés utáni megmaradás)
 • GARANCIA !
3. Hogyan végzi el ezt a beavatkozást?

Amennyire nem mindegy, hogy ki végzi el ezt a fajta műtétet az Ön szájában, az sem mindegy, hogy aki végzi, mennyire szakavatott, rutinos róka.

Nézze meg rendelőjét, lát-e ott bizonyítványokat, okleveleket, kitüntetéseket! Mennyire vannak vele páciensei megelégedve. Kérjen referenciákat, ajánlásokat! Biztosan rendelkezik orvosa beavatkozás előtt és után készült munkákról albummal, ajánlásokkal. Ez nagyon fontos, mert lehet, hogy Ön ismeretlenül került a rendelőbe. Mennél nagyobb a referenciagyűjtemény, annál jobb! Kérdezze meg, hogy a nehéz eseteket, az esetleges komplikációkat el tudja-e látni, esetleg tovább küldi-e Önt más orvoshoz!

NE legyen szerény! Kérdezzen bátran! Gondoljon csak bele! Autót is úgy vásárolunk, hogy előtte a kereskedőt kikérdezzük az autó részleteiről, garanciákról, szervizelési lehetőségekről stb., hiszen fontos tudni mit veszünk és az hogyan működik, hogyan kell azt karbantartani. Mielőtt tovább mennénk, nézzük végig az Előnyöket! Fontos, hogy a következő szempontokat alaposan mérlegelje! Nem kell:
 • hidat viselnie, melynek komfortja nem vetekedhet a szóló fogak komfortjával
 • szomszéd fogait lecsiszolni, így épségük megőrizhető
 • a fogakat összekötni, nincsenek rejtett zugok, tisztíthatatlan felületek, hiszen a fogközök tisztíthatóak maradnak, ezzel a baktérium telepek száma csökkenthető a szájban
+

Az implantátumokra készített koronák elkészíthetők oldható megoldással (mikrocsavarokkal), ezért esetleges korrekciójuk, javításuk, vagy cseréjük roncsolás nélkül elvégezhető Az implantátumra készített fogpótlások élettartama jelentősen meghaladja a természetes fogakra készített fogpótlások élettartamát Az implantátum terhelhetősége jelentősen erősebb rágást tesz lehetővé, mint a fogak

A fenti hat alapvető szempont megfontolása után már nem lehet kérdés, hogy Ön akar-e fogbeültetést a hagyományos fogpótlás helyett! A fogbeültetés egy hosszú távú befektetés, mely a legtöbb esetben olcsóbb, vagy legfeljebb ugyanannyiba kerül, mint az ismétlődő és csak átmeneti megoldást nyújtó lehetőségek.

Fájdalmas-e a fogbeültetés?

Azt szoktuk mondani, hogy a fogbeültetés vagy más néven fog implantáció nem fájdalmas beavatkozás. Ez így is van, hiszen a korszerű érzéstelenítőknek köszönhetően bármilyen beavatkozást tökéletesen el lehet érzésteleníteni. Önmagában a beültetés nem jár kellemetlenségekkel, nagyjából ugyanolyan érzetekkel jár, mint egy tömés elkészítése. Ugyanazt hallja, látja, vagy érzi, mint bármelyik másik fogászati kezelés során. Egy implantációs műtét általában nem tart túl sokáig, legtöbbször fél-, esetleg egy órás beavatkozásról van szó. Ezalatt biztosítani tudjuk a teljes érzéstelensége, tehát a fogbeültetés, azaz az implantáció fájdalommentesen végezhető. A fogbeültetés után pedig 3-4 napra, maximum egy hétre van szükség ahhoz, hogy visszaálljon a műtét előtti állapot. Ezalatt az idő alatt pedig rendelkezésre állnak olyan gyógyszerek, módszerek, eljárások, amelyekkel az esetleges kellemetlenségeket minimalizálni tudjuk.

Vannak-e és jók-e a magyar implantátumok?

Elmondható, hogy vannak magyar implantátumok. Több olyan fogászati implantátum is van, amely valamilyen mértékben hazainak számít. Vagy azért, mert

 • itthon gyártják őket, vagy azért,
 • mert a cég, aki gyártatja őket, magyar tulajdonban van.
Egyértelműen azt lehet mondani, hogy a magyar  implantátumok, amelyek magyar gyártmányúak, megfelelő minőségűek, és van olyan is, amely már több évtizedes tapasztalatokkal rendelkezik. Azt persze látni kell, hogy ezek az implantátum típusok sok tekintetben nem tartoznak a világ élvonalába, de ennek oka inkább az, hogy az ilyen kis cégek soha nem tudnak annyi pénzt költeni kutatás-fejlesztésre, mint a nagy, multinacionális cégek. Ebből következően  nem is tudják igazán felvenni velük a versenyt. Ettől függetlenül a magyar implantátumok elsősorban kedvező árfekvésük révén reális alternatívát jelentenek a fogbeültetés előtt álló páciensek számára.

Tegye meg az első lépést…

recepció
Kérjen visszahívást!
Foglaljon időpontot!

 5 GYANÚS JEL,
hogy a fogbeültetése körül valami
nem stimmel…

ÉRDEKEL!

Amiről a fogorvosok mélyen
hallgatnak, avagy
5 GYANÚS JEL,
hogy valami nincs rendben...

Kérjük töltse ki a mezőt!
Kérjük helyes e-mail címet adjon meg!
Kérjük fogadja el a feltételeket!
Elrontott és speciális fogászati implantációs esetek Fogbeültetés-szájsebészet Fogászat