Google+
Megosztás
Megosztás
Levélküldés
Ajánlja tovább oldalunkat
Youtube

Hiányzik egy, esetleg több foga? Elő nem tört bölcsességfoga van? Csontpótlásra van szüksége?

Érthetően a szájsebészeti beavatkozásokról, minden felmerülő kérdés a fogbeültetésről.

Mikor kerülhet sor egy implantátum beültetésére?

Lehetőség szerint minél kevesebb idő teljen el a foghúzás után. Az ideális az, ha a fog eltávolítása és az implantátum beültetése egy ülésben, egyazon beavatkozással megtörténik. Ennek különösen a felső front régióban, az elülső fogak esetében van igazán nagy jelentősége. Így előzhető meg ugyanis a csont és az íny összehúzódása, felszívódása. Ez a későbbi esztétikai eredmény miatt rendkívül kritikus kérdés. Persze vannak sajnos olyan szituációk, amikor az azonnali implantátum beültetésre nincs mód. Ilyenkor 8-12 hetes gyógyulási idővel kell számolni abban az esetben, ha nem kell még külön a hiányzó szöveteket is pótolni. Ha ez utóbbi eset áll fenn, egy teljes helyreállítás ilyenkor akár 6-8 hónapot is igénybe vehet.

azonnali implantáció

Miért van szükséges a varratszedés? Nem szívódik fel az anyag magától? Miben különbözik a felszívódó varrat és a műtéti fonal, miért jobb az egyik a másiknál?

A varratok többségét a szájból 7-10 nap után eltávolítjuk. Ez a varratszedés. Az ún. felszívódó varratok ennél hosszabb ideig is a sebben maradhatnak, tehát sokkal lassabb idő alatt esnek csak ki maguktól. Fontos tudni! A seb gyógyulását egy idő után maga a varrat zavarja, így általában ezért kell ezeket eltávolítani. Ha tehát egy felszívódó varratot alkalmaznánk a szájon belül, akkor is célszerű azt egy hét elteltével eltávolítani. Ha

  • a páciens külföldre utazik,
  • vagy valamilyen egyéb okból nincs mód a műtét után a varratszedésre, úgy meg lehet várni, hogy a varratok maguktól kiessenek, de ilyenkor nagyon fontos a seb fokozott tisztítása, ugyanis a sebvarró fonal gyűjti a lepedéket, könnyebben megtapad rajta a plakk, és az bizony a sebgyógyulást károsan befolyásolja.
Érdemes hallgatni a szájsebészre, aki meg fogja mondani, mennyi idő után célszerű a varratokat eltávolítani. Szájon belül általában nincs sok értelme a felszívódó varrtok használatának, ezeket célszerű a seb gyógyulás után minél előbb eltávolítani.  

Fogimplantátumokkal szinte az összes foghiány pótolható

A szóló foghiányokhoz nem kell lecsiszolni a szomszédos fogakat, hogy egy hidat készítsünk, a “szünet” helyére behelyezhető egy csavar és arra a mű fog. -Több szomszédos fog hiánya esetén kettő vagy több implantátumra híd is készíthető. -Teljes fogatlanságkor bizonyos esetekben van lehetőség a rögzített pótlásokra, vagy a kivehető pótlások stabilizálására. A modern, megbízható implantátumrendszerek megjelenése korábban megoldhatatlan problémák orvoslására ad lehetőséget. Nagyon fontos ugyanakkor, hogy megbízható, szakmailag megalapozott kollégákkal konzultáljanak és végeztessék el a beavatkozást. A Czinkóczky Implant Központban a piacvezető fogimplantátum gyártó cég termékeivel és magas szakértelemmel dolgozunk.

Ha implantátumom van szükséges más tisztítási eljárásokat alkalmazni a fogmosás során?

Ez elsősorban attól függ, milyen típusú a fogpótlás, amelyet az implantátumra készítettünk. A szóló foghiányok esetében a koronák gondozása nem igényel nagyobb odafigyelést, mint a természetese fogak esetében, tehát a fogmosás elegendő lehet, persze ez is egyéntől függ. A hidak, nagyobb kiterjedésű fogpótlások esetén szükség lehet bizonyos eszközök, technikák ismeretére, használatára, a fogmosás mellett. A legnagyobb odafigyelésre akkor van szükség, amikor teljes foghiány esetében nagy hidak, hídprotézisek készülnek. Ezek gondozására nagyobb figyelmet kell fordítani, és ilyenkor szükség lehet olyan eszközökre technikákra, melyek alkalmazását a fogorvos, a dentálhigiénikus tudja megmutatni. Egy implantátumos fogpótlás átadásakor nagy hangsúlyt fektetünk azok tisztításának, gondozásának megtanítására, elsajátítására. Ha bármiben bizonytalan, vagy segítségre van szüksége, ne habozzon, forduljon hozzánk bizalommal.

Mi a különbség az Önöknél található legdrágább és legolcsóbb implantátum között, mitől függ, hogy melyiket ültetik be?

Rendelőnk a piacvezető svéd Nobel Biocare implantátumaival dolgozik, kizárólag ezek beültetésével foglalkozunk. Ennek az implantátum családnak vannak különböző altípusai, de ezek közül soha nem a pácienseinknek kell választania. Egy-egy anatómiai szituáció, egy adott fogpótlás típus, vagy a csontkínálat, csontminőség alapján határozzuk meg, melyik fajta műgyökér kerüljön beültetésre. Ezt persze a pácienseinkkel átbeszéljük, de a választást nem bízzuk rájuk, ez szakmai kérdés, ez a döntés a mi felelősségünk. Az legdrágább árkategóriájú Branemark implantátumot egyébként viszonylag ritkán ajánljuk, kizárólag abban az esetben, ha a  páciensnek korábban már ilyenek kerültek beültetésre. A másik két altípus az Active és a Replace-nek nevezett implantátum kiválasztása elsősorban az adott szituáció, az adott körülmények alapján történik. Soha nem az ár, hanem az implantátum tulajdonságai alapján választunk.

Foghúzás, vagy szájsebészeti műtét után közvetlenül lehet bármilyen sportot űzni?

A foghúzás és a szájsebészeti műtét után érdemes néhány napi pihenést, sportmentes időszakot betervezni. Ennek elsősorban az az oka, hogy egy szájsebészeti műtét után a sebgyógyulás folyamatához szükség van a szövetek, a seb nyugalmára. Minden erős fizikai megterhelés vérnyomás emelkedést eredményez, ami vérzést, fájdalmat okozhat. Természetesen nagy baj ilyenkor sem történik, de a sebgyógyulás lassabb, fájdalmasabb lesz, és lehet, hogy több kellemetlenséggel jár. Ha tehát van rá mód,  pár napig praktikus kerülni az intenzív fizikai terhelést, sok kellemetlenségtől megkímélheti magát.  

Előfordulhat, hogy bölcsességfoghúzás után szájzár alakul ki?

Ritka szövődmény, de előfordul, hogy egy szájsebészeti műtét, adott esetben egy bölcsességfog eltávolítás után szájzár alakuljon ki. Azonban, ez kialakulhat műtét nélkül is, például egy elő nem tört bölcsességfog körül kialakuló gyulladás miatt is... A szájzár egy olyan gyulladás, fertőzés eredménye, ami a száj nyitásáért felelős izmok steril, vagy bakteriális gyulladásának a következménye. Egy műtét után ez minden esetben reverzibilis, vagyis visszafordítható, tehát a megfelelő kezeléssel gyorsan, legtöbbször néhány nap leforgása alatt elmúlik. Egyszóval egy kellemetlen szövődmény, de szerencsére minden esetben meggyógyítható.

Minden esetben megoldható az implantáció?

Erre a jellemző válasz: majdnem mindenkinek. Lényegében alig van olyan anatómiai szituáció, amikor az implantáció nem oldható ez meg. A felső röntgenen egy jellemző csontkínálat esetén beültetésre került implantátumokat mutatunk. Az alsó röntgenfelvétel: hát, bizony, nem egy ideális csontkínálatot mutat... (Mondhatjuk, extrém vékony az állcsont!) Ilyenkor bizony fel van adva a lecke, ha mégis segíteni akarunk a páciensnek.

röntgen

CAD – CAM technológia

Ez a ma oly divatos kifejezést (CAD - CAM technológia) érdemes a fogorvoslás kapcsán is megtanulni:cad cam technológia CAD = számítógéppel, digitálisan megtervezett CAM = számítógépes technológiával legyártott Így gyártják az általunk készített fogpótlások vázait Svédországban, Stockholmban. Akár titánból, akár kobalt-króm ötvözetből, vagy cirkóniumból készülhet egy fogpótlás, minden esetben ezt az ún. Procera technológiát vesszük igénybe. Ettől különlegesek, és ettől olyan hihetetlenül precízek a mi koronáink, hídjaink. (És persze emiatt egy kicsivel drágábbak is, mint a hagyományos öntéssel készülő fogpótlások.) A képen egy digitálisan megtervezett, és a svéd Nobel Biocare gyárában legyártott fém váz látható.

Mennyi időre szól egy implantátum?

A válasz: jó eséllyel akár egy életre. Amit időnként esetleg cserélni érdemes, az a fogpótlás (korona). Bemutatott esetünk több mint 10 évvel ezelőtt a nagymetszők helyére általunk beültetett implantátumokon rögzített koronák cseréjéről tanúskodik. (A két kismetsző fogon is kicseréltük a kerámia fogpótlásokat.)

1780845_736955369673481_3591062554912904263_n

Tegye meg az első lépést…

recepció
Kérjen visszahívást!
Foglaljon időpontot!

 5 GYANÚS JEL,
hogy a fogbeültetése körül valami
nem stimmel…

ÉRDEKEL!

Amiről a fogorvosok mélyen
hallgatnak, avagy
5 GYANÚS JEL,
hogy valami nincs rendben...

Kérjük töltse ki a mezőt!
Kérjük helyes e-mail címet adjon meg!
Kérjük fogadja el a feltételeket!
Elrontott és speciális fogászati implantációs esetek Fogászat