Google+
Megosztás
Megosztás
Levélküldés
Ajánlja tovább oldalunkat
Youtube

Az implantátumok beültetése hány éves kortól hány éves korig javasolt?

Az implantátumok beültetése akkor jöhet szóba, mint a foghiány megoldása, amikor a csontok növekedése már befejeződött. A testmagasság növekedése, és az állcsontok érése a pubertáskor végén, fiúknál egy kicsit később, lányoknál egy kicsit hamarabb, 16-18 éves kor körül ér véget. Ezt követően jöhet szóba az implantátumok beültetése. Felső korhatára nincs az implantációnak. A legidősebb pácienseink, akik 80 éves kor fölött kapnak implantátumot éppen olyan biztosak lehetnek a sikerben, mint azok, akiknek már fiatalon van szükségük műgyökérre. A fogászati implantátumot idestova 50 éve, elsősorban az időskori fogatlanná válás elkerülésére, illetve gyógyítására fejlesztették ki, így bizton állíthatjuk, hogy legnagyobb tapasztalatunk elsősorban az idősebb páciensek implantációs kezelésében áll rendelkezésünkre.

Mi a fogbeültetés alternatívája?

A fogbeültetés olyan esetekben javasolt, amikor a hagyományos fogpótlások készítése nem lehetséges, vagy az azzal járó esetleges hátrányokat nem szeretné vállalni. Ha például egy páciens fogatlan, az egyetlen hagyományos alternatíva a kivehető protézis, amelyet természetesen nem lehet összehasonlítani egy implantátumokra rögzített fix fogpótlással. Ha szóló foghiánya van, vagyis csak egy foga hiányzik, az implantátum segítségével mód van a fogpótlására anélkül, hogy a szomszédos fogakat lecsiszolnánk, és koronával vonnánk be. Ilyenkor az alternatíva a szomszédos fogakra ragasztott hídpótlás, amely, az előbb említett hátrány, vagyis 2 fog lecsiszolása mellett komfortjában is elmarad egy szóló implantátumra rögzített koronához képest. Amennyiben implantátumot tudunk beültetni, az mindig előnyösebb szituációt eredményez, mint az ún. hagyományos fogpótlások.

Hány fogimplantátum fér el a számban? Hányat kell beültetni?

A szóló foghiányok esetében szóló implantátumok beültetését javasoljuk. Amennyiben több fog hiányzik, akkor sem szükséges minden egyes fogat külön implantátumokkal pótolni. Általában 3-4 fogat is lehet 2 fogimplantátummal pótolni, ilyenkor hídpótlást készítünk. Ha teljes fogatlansággal állunk szemben 5-6 implantátum beültetése szükséges. Ezek segítségével teljes körhidat lehet készíteni. A portugál Paolo Malonak köszönhetően több mint 10 éve alkalmazzuk az un. Allon4 protokollt. Ilyenkor 4 implantátum kerül beültetésre, majd ezekre egy 12 tagú csavarozott hídpótlást tudunk készíteni. Ez az eljárás mind az alsó, mind a felső állcsonton alkalmazható.

Fogimplantátumokkal szinte az összes foghiány pótolható

A szóló foghiányokhoz nem kell lecsiszolni a szomszédos fogakat, hogy egy hidat készítsünk, a “szünet” helyére behelyezhető egy csavar és arra a mű fog. -Több szomszédos fog hiánya esetén kettő vagy több implantátumra híd is készíthető. -Teljes fogatlanságkor bizonyos esetekben van lehetőség a rögzített pótlásokra, vagy a kivehető pótlások stabilizálására. A modern, megbízható implantátumrendszerek megjelenése korábban megoldhatatlan problémák orvoslására ad lehetőséget. Nagyon fontos ugyanakkor, hogy megbízható, szakmailag megalapozott kollégákkal konzultáljanak és végeztessék el a beavatkozást. A Czinkóczky Implant Központban a piacvezető fogimplantátum gyártó cég termékeivel és magas szakértelemmel dolgozunk.

Önnek is a foghiány a leküzdendő ellenség?

Önnek, mi a leküzdendő ellenség? A már meglévő foghiánya A jövőbeni foghiánya, mert nem megmenthető foga(i) van(nak) Olyan fogpótlása (hídja, kivehető fogsora) van, amelyik elavult, régi, csúnya, használhatatlan? Bármelyik csoportba is sorolja magát több problémával is szembesülhet: Akinek több, vagy az összes foga hiányzik, annak arca beesetté válik, rágóizmai elsorvadnak. A nem megfelelő rágás komoly emésztőrendszeri problémák, sőt betegségek okozója lehet. Az ételek ízéről és az evés öröméről nem is beszélve! Akinek hiányzik egy, vagy több foga, nem mer mosolyogni, vagy csak úgy, hogy szája elé teszi kezét – önbizalmát elveszti! Nem tud megfelelően rágni, melynek következtében a rágóizmai elgyengülnek, izületei megkopnak. Arcizomfájdalommal ébred, fejfájásra panaszkodik. A hiányzó fogak melletti fogai bedőlnek. Egyszerűen „csak” zavarja, hogy nem tud egy jóízűt nevetni? Nem tud rendesen beszélni, mert „csattog” a fogsora? Nem tud bármit könnyedén megrágni, „csupán” nem tudja megszokni, hogy ami az Öné volt, elveszett? Bármi is az igazi ok, ne keseredjen el! Általában a problémák arra vannak, hogy megoldjuk őket, még ha ez közhelynek tűnik is. A foghiány megszüntetésére ma már létezik korszerű megoldás ! Ne hagyja, hogy a problémája feleméssze Önt!

Mennyire fájdalmas a fogbeültetés?

Nem tudjuk eleget hangsúlyozni, hogy a foghiány megszüntetésére szolgáló legkézenfekvőbb beavatkozás, a fogbeültetés, teljesen fájdalommentesen elvégezhető, tökéletesen elérzésteleníthető! + Mit szólna ahhoz, ha azt mondanánk Önnek, amikor retteg a fogorvostól, hogy „jöjjön a fogorvoshoz egy jót aludni”? Napjainkban lehetőség van már altatásban is a fogászati beavatkozásokat elvégezni, de még jobb az ún. éber-szedáció. Ha Ön

 • szorong, fél,
 • rossz emlékekkel gondol vissza a múltbeli fogászati kezelésekre,
 • esetleg állandóan öklendezik, ha a szájában „dolgoznak”
 • vagy fogyatékkal élő hozzátartozójának keres megfelelő, biztos, magas szintű fogászati ellátást,
akkor az intravénás szedáció megoldást jelenthet! Az eljárás során összesen egy pici tűszúrás a karján az, amit érezni fog, a műtétből pedig semmit és emlékezni sem fog rá. Félelmét csak erősíti, hogy nem tudja: Mennyi ideig tart a fogbeültetés? A köztudatban legrettegettebb fogbeültetés, amikor teljesen fogatlan esettel állunk szemben. Sajnos a legtöbb rendelő elvállal ilyen műtéteket, ezért könnyen előfordulhat, hogy a végén mégis egy beutalóval a kézben, teljesen elzsibbadva kell távoznia a páciensnek, hogy a megfelelő helyen el is végezzék a beavatkozást. Sokáig tart a megfelelő helyet megtalálni! Ezért lényeges, hogy az ilyen beavatkozásoknak csak olyan rendelőben szabad nekikezdeni, ahol minden feltétel adott:
 • megfelelő eszközök és tapasztalt szakemberek, akiknél Ön biztonságban van.
Átlagosan egy szóló foghiány pótlása nem tarthat 15 percnél tovább. !!!! Az egy órás időtartamot még a teljesen fogatlan állcsont rendbetétele sem éri el. Ez nem sok idő! Ne higgye el, hogy a fogbeültetés egy olyan hatalmas műtéti beavatkozás, ami akár órákig is eltarthat! Természetesen az idő mindig nő egy kicsit, ha egynél több implantátum kerül behelyezésre. Nem az a kérdés, hogy Ön akarjon-e fogbeültetést, hanem hogy ki végezze el a műtétet, milyen implantátummal és hogyan?
 • Ki végzi el a fogbeültetést?
 • Milyen implantációs rendszert használ?
 • Hogyan végzi el ezt a beavatkozást?
1.Ki végzi el a fogbeültetést?

Ma Magyarországon mindenki „ért” (a focihoz és) az implantológiához, mindenki „implantológus”. Fontos azt érteni, hogy a fogbeültetés egy olyan speciális szakterülete a fogászatnak, mint mondjuk egy autószerelő műhelyben az autó villamosság. Nem érthet hozzá minden autószerelő.

Ezért ha Önnek fogbeültetésre (implantációra) van szüksége, nagyon fontos tudnia, hogy a fogorvos, akit ezzel a feladattal szeretne megbízni, jártas-e ebben a szakágban. Ahhoz, hogy valaki biztonsággal végezzen ilyen beavatkozásokat, sokéves tapasztalat és sok száz műtét során szerzett rutin szükséges. Az, aki havonta egy-két ilyen beavatkozást végez el, tekinthető gyakorlottnak?

Természetesen vannak olyan különleges anatómia szituációk, amelyekhez specialistára van szükség, de az esetek többségében az implantátumok beültetése nem igényel rendkívüli felkészültséget. Ennek ellenére igen sok az olyan műtét, amelyek a tapasztalat hiányában oda vezetnek, hogy az implantátumot el kell távolítani. Valószínűleg Ön is olyan orvossal végeztetné el az implantációját, akinek bizonyítottan nagy tapasztalata van e téren.

Esetleg olyannal, aki a többi fogorvost, fogorvostan hallgatót implantológiára oktat…! 2.Milyen implantációs rendszert használ?

A világon több tucat implantációs rendszer van forgalomban, ezért nagyon fontos tisztázni, hogy az Ön fogorvosa melyik implantátumot használja. Nem mindegy! Magyarországon is számos rendszer van használatban, természetesen különböző jellegzetességekkel, előnyökkel, hátrányokkal.

A fogorvosok nem mondják el, hogy miért pont az adott rendszert használják, vagy ha ezt még ki is lehet belőlük szedni, azt már bizonyosan soha nem árulnák el Önnek, hogy van-e előnyösebb másfajta rendszer is, amivel Ön esetleg jobban járna.

Mindenképpen kérje meg orvosát, hogy magyarázza el Önnek, miért esett az ő választása az adott implantációs rendszerre!!! Azt se felejtse el megkérdezni, hogy milyen fontos jellemzői vannak az adott implantátumnak:
 • alapanyag
 • származási hely
 • milyen múltra tekint vissza a rendszer
 • sikerességi ráta (beültetés utáni megmaradás)
 • GARANCIA !
3. Hogyan végzi el ezt a beavatkozást?

Amennyire nem mindegy, hogy ki végzi el ezt a fajta műtétet az Ön szájában, az sem mindegy, hogy aki végzi, mennyire szakavatott, rutinos róka.

Nézze meg rendelőjét, lát-e ott bizonyítványokat, okleveleket, kitüntetéseket! Mennyire vannak vele páciensei megelégedve. Kérjen referenciákat, ajánlásokat! Biztosan rendelkezik orvosa beavatkozás előtt és után készült munkákról albummal, ajánlásokkal. Ez nagyon fontos, mert lehet, hogy Ön ismeretlenül került a rendelőbe. Mennél nagyobb a referenciagyűjtemény, annál jobb! Kérdezze meg, hogy a nehéz eseteket, az esetleges komplikációkat el tudja-e látni, esetleg tovább küldi-e Önt más orvoshoz!

NE legyen szerény! Kérdezzen bátran! Gondoljon csak bele! Autót is úgy vásárolunk, hogy előtte a kereskedőt kikérdezzük az autó részleteiről, garanciákról, szervizelési lehetőségekről stb., hiszen fontos tudni mit veszünk és az hogyan működik, hogyan kell azt karbantartani. Mielőtt tovább mennénk, nézzük végig az Előnyöket! Fontos, hogy a következő szempontokat alaposan mérlegelje! Nem kell:
 • hidat viselnie, melynek komfortja nem vetekedhet a szóló fogak komfortjával
 • szomszéd fogait lecsiszolni, így épségük megőrizhető
 • a fogakat összekötni, nincsenek rejtett zugok, tisztíthatatlan felületek, hiszen a fogközök tisztíthatóak maradnak, ezzel a baktérium telepek száma csökkenthető a szájban
+

Az implantátumokra készített koronák elkészíthetők oldható megoldással (mikrocsavarokkal), ezért esetleges korrekciójuk, javításuk, vagy cseréjük roncsolás nélkül elvégezhető Az implantátumra készített fogpótlások élettartama jelentősen meghaladja a természetes fogakra készített fogpótlások élettartamát Az implantátum terhelhetősége jelentősen erősebb rágást tesz lehetővé, mint a fogak

A fenti hat alapvető szempont megfontolása után már nem lehet kérdés, hogy Ön akar-e fogbeültetést a hagyományos fogpótlás helyett! A fogbeültetés egy hosszú távú befektetés, mely a legtöbb esetben olcsóbb, vagy legfeljebb ugyanannyiba kerül, mint az ismétlődő és csak átmeneti megoldást nyújtó lehetőségek.

Tegye meg az első lépést…

recepció
Kérjen visszahívást!
Foglaljon időpontot!

 5 GYANÚS JEL,
hogy a fogbeültetése körül valami
nem stimmel…

ÉRDEKEL!

Amiről a fogorvosok mélyen
hallgatnak, avagy
5 GYANÚS JEL,
hogy valami nincs rendben...

Kérjük töltse ki a mezőt!
Kérjük helyes e-mail címet adjon meg!
Kérjük fogadja el a feltételeket!
Elrontott és speciális fogászati implantációs esetek Fogbeültetés-szájsebészet Fogászat