Google+
Megosztás
Megosztás
Levélküldés
Ajánlja tovább oldalunkat
Youtube

Honnan tudom, hogy elrontott fogászati implantációs eset vagyok?

Azt, hogy elrontott fogászati implantációs eset, nem kell, hogy tudja. Csupán azt lehet tudni, hogy esetleg valami nincs rendben a fogimplantátum körül. Amennyiben olyan tüneteket tapasztal, amelyek nem tekinthetők normálisnak, szokásosnak, érdemes gyanakodni. Ilyenkor sem kell azonnal a legrosszabbra gondolni, de ajánlatos felkeresni esetleg egy másik specialistát, és kikérni az Ő véleményét. Amelyek esetén érdemes útra kelni, az elsősorban:

 • a rendszeres fájdalom,
 • a visszatérő ínygyulladás, vagy duzzanat az implantátum körül,
 • nyomásra váladékozás, vérzés, vagy esetleg
 • a fogpótlás mozgathatósága.
Ilyenkor egy alapos szájvizsgálat, néhány röntgenfelvétel gyorsan eldöntheti, érdemes-e aggódnia.

Ha a műtét után kiderül, hogy nem kényelmes a fogimplantátum, ki tudják azt venni?

A beültetés után a fogimplantátum semmilyen panaszt nem okozhat. Olyat, hogy a fogimplantátum nem kényelmes, őszintén szólva még nem tapasztaltam. Természetesen, ha mégis ilyen problémát tapasztalna, a fogimplantátum eltávolítása lehetséges, de ilyenre az én praxisomban még soha nem került sor. Ha bármilyen kellemetlenséget észlelne az implantáció után, érdemes mielőbb megmutatnia azt kezelőorvosának.

Okozhat-e valamilyen problémát a fogimplantátum?

Maga a fogimplantátum semmilyen problémát nem okozhat. Ha ugyanolyan gondossággal és alapossággal sikerül gondozni, mint a saját fogakat, akkor nincs másra szükség, mint a rendszeres, évenkénti fogorvosi ellenőrzésre. Nem igényel semmivel nagyobb odafigyelést, mint a természetes fogak, vagy az azokra készített fogpótlások. Mai ismereteink szerint nem fordulhat elő, hogy

 • gyulladást,
 • allergiát, vagy akár
 • jóindulatú, esetleg
 • rosszindulatú elváltozást
okozna egy beültetett fogimplantátum.

Újdonság a fogászati implantációban: All on 4 – kisebb költség, kevesebb fájdalom

Évtizedek óta tartó folyamatos kutatások, tudományos vizsgálatok és fejlesztések eredményeként folyamatosan csökken a fogimplantátumok (műgyökér) száma, amit egy-egy fogatlan állcsontba kell beültetni. Ez nemcsak kevesebb fájdalmat, hanem pénztárcabarát megoldást is jelent a pácienseknek: hisz a korábbinál két-hárommal kevesebb implantátumot kell beültetni, s mint tudjuk, a kezelés igazán drága része éppen a műgyökér. A teljes fogatlanság rehabilitációját hosszú-hosszú idő óta általában hat, vagy több implantátum beültetésével végezték. A legmodernebb technikai újításoknak köszönhetően ma már olyan speciális implantátumok és sebészi technikák állnak rendelkezésre, melyek segítségével harmadával kevesebb pillér is elegendő egy teljes fogív helyreállításához. A korábbi gyakorlattal szemben az All on 4 protokollnak köszönhetően mind a felső, mind az alsó állcsontba négy implantátumot ültetnek be – tájékoztatott dr. Czinkóczky Béla, az elrontott és speciális implantációs esetek szakértője, szájsebész fogszakorvos. Hozzátette: ma már szintén napi rutinná vált a beültetett műgyökerek azonnali terhelése. Így mód van arra, hogy a műtétet követően akár azonnal sutba dobható a régi, teljes kivehető műfogsor, és az implantátumokra fix fogpótlás rögzíthető. Ez ugyan ideiglenes megoldás, amelyet általában három hónapig kell viselni, de ezt követően el lehet készíteni egy végleges fogpótlást, amit körhídnak nevezünk. Az All on Four protokollt több mint tíz évvel ezelőtt dolgozta ki a portugál Paolo Malo, és ma már egy tudományosan megalapozott, tökéletes megoldássá vált a fogászati implantológiában.

Mi történik a fogimplantáció után?

Amikor a fogimplantátum már bekerült a csontba, egy zárócsavarral lezárjuk a csavar testét, hogy megóvjuk az esetlegesen belekerülő ételmaradékoktól és felrakódásoktól. Ezen a ponton további két különböző lépés következhet. Ha szeretnénk bezárni az ínyt a gyógyulás időtartamára, akkor egy lapos zárócsavart helyezünk az implantátumba, ami lehetővé teszi számunkra, hogy összehúzzuk felette a sebet. Ez az ún. zárt, vagy kétszakaszos technika, melynél a gyógyulás után fel kell szabadítanunk az implantátumot, hogy a fogpótlást el tudjuk rá készíteni. Nyitott vagy egyszakaszos műtétnél a zárócsavar átér az ínyen, ezért ott nincs szükség külön felszabadításra. A gyógyulás alatt azt a folyamatot értjük, amikor az implantátum titánium felületére “ránőnek” a csontsejtek és a csavar becsontosodik. Fontos megjegyezni, hogy mindegyik technikának megvannak a sajátos szakmai feltételei. A fogorvosnak kell mérlegelni, hogy mely esetekben milyen megoldást választ. A következő héten a gyógyulási szakaszról fogunk részletesebben értekezni, hogy összeálljon a teljes kép. Mi történik az fogimplantáció után? 1. Amikor az implantátum már bekerült a csontba, 2. egy zárócsavarral lezárjuk a csavar testét, hogy megóvjuk az esetlegesen belekerülő ételmaradékoktól és felrakódásoktól. Ezen a ponton további két különböző lépés következhet. 3. Ha szeretnénk bezárni az ínyt a gyógyulás időtartamára, akkor egy lapos zárócsavart helyezünk az implantátumba, ami lehetővé teszi számunkra, hogy összehúzzuk felette a sebet. Ez az ún. zárt, vagy kétszakaszos technika, melynél a gyógyulás után fel kell szabadítanunk az implantátumot, hogy a fogpótlást el tudjuk rá készíteni. 2. Nyitott vagy egyszakaszos műtétnél a gyógyulócsavar átér az ínyen, ezért ott nincs szükség külön felszabadításra. A gyógyulás alatt azt a folyamatot értjük, amikor az implantátum titánium felületére “ránőnek” a csontsejtek és a csavar becsontosodik. Fontos megjegyezni, hogy mindegyik technikának megvannak a sajátos szakmai feltételei. A fogorvosnak kell mérlegelni, hogy mely esetekben milyen megoldást választ.

Hány fogimplantátum fér el a számban? Hányat kell beültetni?

A szóló foghiányok esetében szóló implantátumok beültetését javasoljuk. Amennyiben több fog hiányzik, akkor sem szükséges minden egyes fogat külön implantátumokkal pótolni. Általában 3-4 fogat is lehet 2 fogimplantátummal pótolni, ilyenkor hídpótlást készítünk. Ha teljes fogatlansággal állunk szemben 5-6 implantátum beültetése szükséges. Ezek segítségével teljes körhidat lehet készíteni. A portugál Paolo Malonak köszönhetően több mint 10 éve alkalmazzuk az un. Allon4 protokollt. Ilyenkor 4 implantátum kerül beültetésre, majd ezekre egy 12 tagú csavarozott hídpótlást tudunk készíteni. Ez az eljárás mind az alsó, mind a felső állcsonton alkalmazható.

Honnan tudhatom, hogy a fogorvosom milyen fogimplantátumot fog nekem beültetni?

Leginkább onnan, hogy megkérdezi. Érdemes erre a kérdésre figyelmet fordítani, hiszen egy beültetett fogimplantátum élettartama nagyon hosszú, akár élethosszig tart. Emellett nagyon lényeges, hogy az adott fogimplantátumot

 • milyen gyártó forgalmazza,
 • melyik országban készül,
 • hány éve van forgalomban,
 • és nem utolsó sorban arról, hogy milyen garanciákat biztosít a pácienseknek.
A korszerű implantátum rendszerekhez olyan regisztráció, az általunk használt svéd rendszer esetében pl. egy mágneskártya is tartozik, amely a beteg számára pontos dokumentációt nyújt, és ezzel sok év után is visszakereshető a fogimplantátum minden adata, paramétere. Ezeknek az adatoknak, ismereteknek a birtokában a páciens nyugodtan vállalkozhat a beültetésre.

Mi történik, ha nem sikerül a fogbeültetés?

A fogbeültetés akkor lehet sikertelen, ha az implantáció után olyan szövődmény alakul ki, amely zavarja a fogimplantátum becsontosodását. Ez mindig valamilyen bakteriális fertőzésnek a következménye. A száj tele van mikroorganizmusokkal, baktériumokkal, így ritkán előfordulhat, hogy ezek közül valamelyik patogénné, vagyis fertőzővé válik. Az ilyen szövődmények elkerülése érdekében nagy gondot fordítunk az antibiotikus védelemre, hogy a zavartalan sebgyógyulást biztosítani tudjuk az implantáció utáni időszakban. Abban az esetben, ha esetleg a beültetés sikertelen lenne, az implantátumot el kell távolítani. Ez semmilyen visszafordíthatatlan veszteséget nem jelent, mert a megfelelő gyógyulási idő után egy újabb implantátumot ültethetünk be.

Biztos, hogy nem lökődik ki az implantátum?

Nagyon lényeges megérteni, hogy az implantátum nem tud kilökődni. A kilökődés egy olyan fogalom, amelyet akkor használunk, amikor egy a szervezetbe beültetett idegen szervet (szívet, vesét), vagy anyagot a szervezet a kiváltott allergiás reakció következtében kilöki. Az fogimplantátum magas tisztaságú titánból készül, és ez a fém a szervezet részéről semmilyen immunológiai reakciót nem vált ki. Sem allergia, sem más gyulladásos folyamat nem indul be, így az előbb említett kilökődés nem következhet be. Abban az esetben beszél a köznyelv implantátum kilökődésről, amikor valamilyen bakteriális fertőzés következtében a beültetett implantátum környezete begyullad. Ilyenkor előfordulhat, hogy a beültetett műgyökeret el kell távolítani, de ez egyrészt rendkívül ritkán fordul elő, másrészt ez nem allergiás reakció.

Mi a különbség a csapos fog és a fogimplantátum között?

A fogimplantátum, vagyis műgyökér, az állcsontba kerül beültetésre, és lényegében a természetes fog gyökerét pótolja, annak felel meg. Ebbe az implantátumba egy fej kerül, majd erre rögzítjük a koronát, amely maga a fog pótlása. A csapos fog, az nem implantátum. Akkor alkalmazható, amikor a természetes fognak a koronai része, vagyis a szájban látható fele már nem használható. Ilyenkor a foggyökér belsejébe egy ún. csapot ragasztunk, amellyel lényegében helyreállítjuk a fog hiányzó koronai részét, és erre egy borító korona, egy fogszínű pótlás kerül. Ez a korona pontosan ugyanolyan, mint amit az implantátumokra is készítünk.

Tegye meg az első lépést…

recepció
Kérjen visszahívást!
Foglaljon időpontot!

 5 GYANÚS JEL,
hogy a fogbeültetése körül valami
nem stimmel…

ÉRDEKEL!

Amiről a fogorvosok mélyen
hallgatnak, avagy
5 GYANÚS JEL,
hogy valami nincs rendben...

Kérjük töltse ki a mezőt!
Kérjük helyes e-mail címet adjon meg!
Kérjük fogadja el a feltételeket!
Elrontott és speciális fogászati implantációs esetek Fogbeültetés-szájsebészet Fogászat