Google+
Megosztás
Megosztás
Levélküldés
Ajánlja tovább oldalunkat
Youtube

Kemény és lágy szövetek pótlása

Sok szó esett a kemény és lágy szövetek pótlásáról, így arra gondoltunk, hogy megmutatnánk az egyik hosszú "küzdelmünk" eredményét.

A kiterjedt szövethiányok pótlása mindig a legnehezebb feladat, és sajnos nagyon sok olyan pácienst látunk, akik legtöbbször teljesen reménytelen helyzetben kerülnek hozzánk. Nekik biztatásként: mindig van megoldás! A képeken látható eset arról tanúskodik hogy sok esetben lehet sikeres a kemény és lágy szövetek  pótlása.

weboldalra

Miért jobb a csavarozott fogpótlás, mint a cementezett, ha implantátumokra készítik?

A cementezett fogpótlás legtöbbször pontosan olyan módon kerül rögzítésre, mint a természetes fogak esetében. Az implantátumokba csatlakoztatott elemek (implantátum fejek, vagy felépítmények) pontosan úgy néznek ki, mint egy fogpótláshoz előkészített (lecsiszolt) fog. Ezekre cementezéssel lehet rögzíteni a koronákat, hidakat. Abban az esetben, ha az implantátum fejet úgy választjuk ki, hogy az lehetővé tegye, mód nyílik a fogpótlás oldható rögzítésére, csavarozására. A mikrocsavarokkal rögzített koronát, hidat bármikor el lehet távolítani, ha szükséges. Természetesen nem otthon, saját kezűleg, hanem a megfelelő implantológus szakember segítségével. Az így rögzített fogpótlásnak megvan az az előnye, hogy szükség esetén roncsolás nélkül le lehet „szerelni” az implantátumokról, míg a cementezett koronákat, hidakat csak „levágni” lehet az implantátumokról.  

Milyen vizsgálatokra van szükség egy fogbeültetés előtt?

Általában egy alapos szájvizsgálat és egy panoráma röntgen az, amely alapján meg tudjuk mondani, hogy egyáltalán érdemes-e gondolkodni a fogbeültetésen. Előfordul, hogy bizonyos részletek, anatómiai szituációk pontos tisztázásához szükség van kiegészítő vizsgálatokra, ilyenkor 3 dimenziós ún. CBCT felvételt készíttetünk. Gyakran olyan mintákra is szükség lehet, amelyek segítségével a tervezett fogpótlások modellezését végezzük, még mielőtt a fogbeültetésre sor kerülne. Ezek azért fontosak, hogy pontosan tisztában legyünk, illetve, hogy Ön is tisztában legyen azzal, hogy a tervezett fogpótlás hogyan fog kinézni, milyen lesz a fogak mérete, elhelyezkedése, stb. Ez nagyon lényeges, mert a nem megfelelően eltervezett, vagy nem kellően átgondolt implantációnak a módosítására, megváltoztatására már nincsen mód utólag. A becsontosodott implantátumokat már nem lehet arrébb tenni, megdönteni, vagy csak úgy kivenni.

Az arany fogpótlás, tömés csak a nagyzolás, vagy a magamutogatás okán népszerű?

Határozottan nem! Az arany, mint fogászati fém, már évszázadok óta népszerű anyag egy, vagy akár több fogpótlás elkészítéséhez. Számos előnyös tulajdonsága van, ami miatt igen népszerű mind a mai napig. Elsősorban

 • könnyű megmunkálhatósága,
 • pontossága,
 • kedvező fizikai,
 • mechanikai tulajdonságai miatt vált kedveltté a fogtechnikusok, fogorvosok körében.
A páciensek szempontjából nagyon fontos, hogy biológiai szempontból is nagyon jó tulajdonságokkal rendelkezik.
 • Jól polírozható,
 • sima felszínein nehezen tapad meg a plakk, és a
 • baktériumok távol tartásában is sokkal jobban teljesít, mint más anyagok a szájban.
Arról nem is beszélve, hogy a szervezet szövetei is sokkal jobban tolerálják, rendkívül ritka az allergiás reakció. Tömések (betétek), koronák, hidak, tehát fogpótlás készítéséhez terjedt el leginkább. Egyetlen hátránya az esztétikája, jóllehet vannak olyan országok, kultúrák, ahol ez egyáltalán nem okoz problémát. Az utóbbi időben elsősorban az ára miatt kezd kiszorulni a gyakorlatból.

Mennyibe kerül a fog implantáció?

Ez nagyjából olyan kérdés, mintha azt kérdezné valaki, hogy mennyibe kerül egy autó. A fog implantáció árát éppúgy nehéz általánosságban meghatározni.Minden egyes anatómiai helyzet, minden páciens esetében egyénre szabottan lehet azt megmondani, hogy a fog implantáció, egy helyreállítás mennyibe fog kerülni. Érdemes figyelembe venni, hogy számtalan különböző fog implantátum típus létezik, amelyeknek természetesen különböző az ára, és akkor még nem is beszéltünk egy-egy foghiány pótlására használható különböző megoldásokról, a felhasználható különböző anyagokról, technológiákról. Egyszóval ahány eset, annyi ár. Ahhoz, hogy pontos költséget lehessen számolni, érdemes felkeresni egy, vagy akár több specialistát, és egyéni kezelési tervet készíttetni, amely tartalmazza az alkalmazott fog implantátum gyártmányát, és a készítendő fogpótlás típusát, technikai jellemzőit.

Okozhat-e valamilyen problémát a fogimplantátum?

Maga a fogimplantátum semmilyen problémát nem okozhat. Ha ugyanolyan gondossággal és alapossággal sikerül gondozni, mint a saját fogakat, akkor nincs másra szükség, mint a rendszeres, évenkénti fogorvosi ellenőrzésre. Nem igényel semmivel nagyobb odafigyelést, mint a természetes fogak, vagy az azokra készített fogpótlások. Mai ismereteink szerint nem fordulhat elő, hogy

 • gyulladást,
 • allergiát, vagy akár
 • jóindulatú, esetleg
 • rosszindulatú elváltozást
okozna egy beültetett fogimplantátum.

Mi a fogbeültetés alternatívája?

A fogbeültetés olyan esetekben javasolt, amikor a hagyományos fogpótlások készítése nem lehetséges, vagy az azzal járó esetleges hátrányokat nem szeretné vállalni. Ha például egy páciens fogatlan, az egyetlen hagyományos alternatíva a kivehető protézis, amelyet természetesen nem lehet összehasonlítani egy implantátumokra rögzített fix fogpótlással. Ha szóló foghiánya van, vagyis csak egy foga hiányzik, az implantátum segítségével mód van a fogpótlására anélkül, hogy a szomszédos fogakat lecsiszolnánk, és koronával vonnánk be. Ilyenkor az alternatíva a szomszédos fogakra ragasztott hídpótlás, amely, az előbb említett hátrány, vagyis 2 fog lecsiszolása mellett komfortjában is elmarad egy szóló implantátumra rögzített koronához képest. Amennyiben implantátumot tudunk beültetni, az mindig előnyösebb szituációt eredményez, mint az ún. hagyományos fogpótlások.

Önnek is a foghiány a leküzdendő ellenség?

Önnek, mi a leküzdendő ellenség? A már meglévő foghiánya A jövőbeni foghiánya, mert nem megmenthető foga(i) van(nak) Olyan fogpótlása (hídja, kivehető fogsora) van, amelyik elavult, régi, csúnya, használhatatlan? Bármelyik csoportba is sorolja magát több problémával is szembesülhet: Akinek több, vagy az összes foga hiányzik, annak arca beesetté válik, rágóizmai elsorvadnak. A nem megfelelő rágás komoly emésztőrendszeri problémák, sőt betegségek okozója lehet. Az ételek ízéről és az evés öröméről nem is beszélve! Akinek hiányzik egy, vagy több foga, nem mer mosolyogni, vagy csak úgy, hogy szája elé teszi kezét – önbizalmát elveszti! Nem tud megfelelően rágni, melynek következtében a rágóizmai elgyengülnek, izületei megkopnak. Arcizomfájdalommal ébred, fejfájásra panaszkodik. A hiányzó fogak melletti fogai bedőlnek. Egyszerűen „csak” zavarja, hogy nem tud egy jóízűt nevetni? Nem tud rendesen beszélni, mert „csattog” a fogsora? Nem tud bármit könnyedén megrágni, „csupán” nem tudja megszokni, hogy ami az Öné volt, elveszett? Bármi is az igazi ok, ne keseredjen el! Általában a problémák arra vannak, hogy megoldjuk őket, még ha ez közhelynek tűnik is. A foghiány megszüntetésére ma már létezik korszerű megoldás ! Ne hagyja, hogy a problémája feleméssze Önt!

Miért nem ajánlja minden fogorvos a fogbeültetést?

Annak oka, hogy sok fogorvos nem ajánlja a fogbeültetést, egyértelműen a nem megfelelő szakmai tapasztalat, vagy ne adj isten az ismeretek hiánya. Szeretném hangsúlyozni, hogy a fogászati implantáció lassan 50 éves múltra tekint vissza. Gyakorlatilag nincs olyan kérdés, nincs olyan felvetett probléma, amely ne lenne megválaszolható, vagy megoldható ekkora tudás, szakmai tapasztalat birtokában. Abban az esetben, ha ennek ellenére valaki mégis azt állítja, hogy az implantátum nem megbízható, vagy nem kellően biztonságos megoldás, az nincs tisztában a fogbeültetés alapjaival. Jóllehet számtalan tévhit, mendemonda, városi legenda kering a fogbeültetéssel, illetve annak sikertelenségével kapcsolatban, de újra el kell mondanom, hogy az implantátum és az arra készített fogpótlások ma már olyan rutinszerűen alkalmazott alternatívák, amelyek sokszor messze többet nyújtanak, mint a természetes fogakra készített fogpótlások.

Megy a gőzös, megy a gőzös… Avagy tulajdonképpen mi is az a szájban lévő sín?

A sín olyan rögzített fogpótlást jelent, amely két vagy több korona összeköttetéséből áll (minimum két fog kell hozzá, de az összes fog beborítható vele természetesen egy állcsonton belül). A sín célja, hogy merev egységbe foglalja a fogakat, és a rágóerőt ezen a merev egységen belül egyenletesen osztja el, meggátolja az egyes fogak, fogcsoportok túlterhelődését és az egyes fogak elmozdulását. A sín készítésének több oka is lehet: 1. Egyrészt készülhet profilaktikus célból ( a maradék fogazat túlterhelésének megelőzésére), 2. terápiás célból (már meggyengült fogazat merevítésére és ezáltal a rágónyomás egyenletes eloszlatására és csökkentésére), 3. valamint egy komplex munka részeként (kombinált fogpótlások speciális rögzítő elemeinek viselésére minimum két fog sínezése szükséges). Anyaguk szerint többféle sín is készülhet. 1. Ez alapján ismerünk fém vázú (hagyományos fogászati fémötvözet, nemesfém, vagy titán), 2. fémmentes vázú (cirkónium-dioxid, aluminium-oxid) porcelánnal leplezett síneket é 3. s műanyag fogműveket (átmeneti, ideiglenes használatra) is.

Tegye meg az első lépést…

recepció
Kérjen visszahívást!
Foglaljon időpontot!

 5 GYANÚS JEL,
hogy a fogbeültetése körül valami
nem stimmel…

ÉRDEKEL!

Amiről a fogorvosok mélyen
hallgatnak, avagy
5 GYANÚS JEL,
hogy valami nincs rendben...

Kérjük töltse ki a mezőt!
Kérjük helyes e-mail címet adjon meg!
Kérjük fogadja el a feltételeket!
Elrontott és speciális fogászati implantációs esetek Fogbeültetés-szájsebészet Fogászat