Google+
Megosztás
Megosztás
Levélküldés
Ajánlja tovább oldalunkat
Youtube

Milyen vizsgálatokra van szükség egy fogbeültetés előtt?

Általában egy alapos szájvizsgálat és egy panoráma röntgen az, amely alapján meg tudjuk mondani, hogy egyáltalán érdemes-e gondolkodni a fogbeültetésen. Előfordul, hogy bizonyos részletek, anatómiai szituációk pontos tisztázásához szükség van kiegészítő vizsgálatokra, ilyenkor 3 dimenziós ún. CBCT felvételt készíttetünk. Gyakran olyan mintákra is szükség lehet, amelyek segítségével a tervezett fogpótlások modellezését végezzük, még mielőtt a fogbeültetésre sor kerülne. Ezek azért fontosak, hogy pontosan tisztában legyünk, illetve, hogy Ön is tisztában legyen azzal, hogy a tervezett fogpótlás hogyan fog kinézni, milyen lesz a fogak mérete, elhelyezkedése, stb. Ez nagyon lényeges, mert a nem megfelelően eltervezett, vagy nem kellően átgondolt implantációnak a módosítására, megváltoztatására már nincsen mód utólag. A becsontosodott implantátumokat már nem lehet arrébb tenni, megdönteni, vagy csak úgy kivenni.

Az arany fogpótlás, tömés csak a nagyzolás, vagy a magamutogatás okán népszerű?

Határozottan nem! Az arany, mint fogászati fém, már évszázadok óta népszerű anyag egy, vagy akár több fogpótlás elkészítéséhez. Számos előnyös tulajdonsága van, ami miatt igen népszerű mind a mai napig. Elsősorban

  • könnyű megmunkálhatósága,
  • pontossága,
  • kedvező fizikai,
  • mechanikai tulajdonságai miatt vált kedveltté a fogtechnikusok, fogorvosok körében.
A páciensek szempontjából nagyon fontos, hogy biológiai szempontból is nagyon jó tulajdonságokkal rendelkezik.
  • Jól polírozható,
  • sima felszínein nehezen tapad meg a plakk, és a
  • baktériumok távol tartásában is sokkal jobban teljesít, mint más anyagok a szájban.
Arról nem is beszélve, hogy a szervezet szövetei is sokkal jobban tolerálják, rendkívül ritka az allergiás reakció. Tömések (betétek), koronák, hidak, tehát fogpótlás készítéséhez terjedt el leginkább. Egyetlen hátránya az esztétikája, jóllehet vannak olyan országok, kultúrák, ahol ez egyáltalán nem okoz problémát. Az utóbbi időben elsősorban az ára miatt kezd kiszorulni a gyakorlatból.

Mennyibe kerül a fog implantáció?

Ez nagyjából olyan kérdés, mintha azt kérdezné valaki, hogy mennyibe kerül egy autó. A fog implantáció árát éppúgy nehéz általánosságban meghatározni.Minden egyes anatómiai helyzet, minden páciens esetében egyénre szabottan lehet azt megmondani, hogy a fog implantáció, egy helyreállítás mennyibe fog kerülni. Érdemes figyelembe venni, hogy számtalan különböző fog implantátum típus létezik, amelyeknek természetesen különböző az ára, és akkor még nem is beszéltünk egy-egy foghiány pótlására használható különböző megoldásokról, a felhasználható különböző anyagokról, technológiákról. Egyszóval ahány eset, annyi ár. Ahhoz, hogy pontos költséget lehessen számolni, érdemes felkeresni egy, vagy akár több specialistát, és egyéni kezelési tervet készíttetni, amely tartalmazza az alkalmazott fog implantátum gyártmányát, és a készítendő fogpótlás típusát, technikai jellemzőit.

Miért jobb a csavarozott fogpótlás, mint a cementezett, ha implantátumokra készítik?

A cementezett fogpótlás legtöbbször pontosan olyan módon kerül rögzítésre, mint a természetes fogak esetében. Az implantátumokba csatlakoztatott elemek (implantátum fejek, vagy felépítmények) pontosan úgy néznek ki, mint egy fogpótláshoz előkészített (lecsiszolt) fog. Ezekre cementezéssel lehet rögzíteni a koronákat, hidakat. Abban az esetben, ha az implantátum fejet úgy választjuk ki, hogy az lehetővé tegye, mód nyílik a fogpótlás oldható rögzítésére, csavarozására. A mikrocsavarokkal rögzített koronát, hidat bármikor el lehet távolítani, ha szükséges. Természetesen nem otthon, saját kezűleg, hanem a megfelelő implantológus szakember segítségével. Az így rögzített fogpótlásnak megvan az az előnye, hogy szükség esetén roncsolás nélkül le lehet „szerelni” az implantátumokról, míg a cementezett koronákat, hidakat csak „levágni” lehet az implantátumokról.  

Mi a fogbeültetés alternatívája?

A fogbeültetés olyan esetekben javasolt, amikor a hagyományos fogpótlások készítése nem lehetséges, vagy az azzal járó esetleges hátrányokat nem szeretné vállalni. Ha például egy páciens fogatlan, az egyetlen hagyományos alternatíva a kivehető protézis, amelyet természetesen nem lehet összehasonlítani egy implantátumokra rögzített fix fogpótlással. Ha szóló foghiánya van, vagyis csak egy foga hiányzik, az implantátum segítségével mód van a fogpótlására anélkül, hogy a szomszédos fogakat lecsiszolnánk, és koronával vonnánk be. Ilyenkor az alternatíva a szomszédos fogakra ragasztott hídpótlás, amely, az előbb említett hátrány, vagyis 2 fog lecsiszolása mellett komfortjában is elmarad egy szóló implantátumra rögzített koronához képest. Amennyiben implantátumot tudunk beültetni, az mindig előnyösebb szituációt eredményez, mint az ún. hagyományos fogpótlások.

Miért nem lehetséges egy fogpótlás azonnali elkészítése a beültetett implantátumomra?

Az első és legfontosabb tényező az, hogy az állcsontba ültetett implantátumnak be kell csontosodnia, mielőtt a fogpótlás megkezdődne. A csont regeneráció pedig egy meglehetősen lassú folyamat. Ezért ahhoz, hogy a csont rá tudjon nőni az implantátum felszínére, és kellően stabilan rögzíteni tudja azt, legalább 3-4 hónap szükséges. Ezalatt az idő alatt óvni kell a rágóerőtől, a terheléstől, ezért sem készíthető rá fogpótlás. Ez teljesen hasonlít ahhoz,  mint amikor  a törött végtagokat a stabilizáció biztosítása miatt gipszsínbe teszik 6 hétre.A gipsz eltávolítása után még legalább ugyanannyi idő eltelik, mire a végtag fájdalommentesen újra terhelhetővé válik. Ugyanezt a biológiai alapelvet követjük, amikor az implantátumok beültetése után 10-12 hetes gyógyulási időt javasolunk pácienseinknek. A fogpótlás csak a gyógyulási idő letelte után kezdődhet el, DE természetesen addig sem marad a páciens fog nélkül, hiszen az ideiglenes fogpótlás lehetősége biztosított.

Miért nem ajánlja minden fogorvos a fogbeültetést?

Annak oka, hogy sok fogorvos nem ajánlja a fogbeültetést, egyértelműen a nem megfelelő szakmai tapasztalat, vagy ne adj isten az ismeretek hiánya. Szeretném hangsúlyozni, hogy a fogászati implantáció lassan 50 éves múltra tekint vissza. Gyakorlatilag nincs olyan kérdés, nincs olyan felvetett probléma, amely ne lenne megválaszolható, vagy megoldható ekkora tudás, szakmai tapasztalat birtokában. Abban az esetben, ha ennek ellenére valaki mégis azt állítja, hogy az implantátum nem megbízható, vagy nem kellően biztonságos megoldás, az nincs tisztában a fogbeültetés alapjaival. Jóllehet számtalan tévhit, mendemonda, városi legenda kering a fogbeültetéssel, illetve annak sikertelenségével kapcsolatban, de újra el kell mondanom, hogy az implantátum és az arra készített fogpótlások ma már olyan rutinszerűen alkalmazott alternatívák, amelyek sokszor messze többet nyújtanak, mint a természetes fogakra készített fogpótlások.

Miért káros, ha a beültetett implantátumomra azonnal fogpótlás készül?

Ha a beültetett implantátumra túl korán (az implantáció után 3-4 hónap gyógyulási időn belül) készül fogpótlás, az megnöveli az implantáció sikertelenségét. Ez azt jelenti, hogy a beültetett implantátum megmozdul, kilökődik. A csont gyógyulására általában 3-4 hónapot kell szánni. Ez az idő elegendő ahhoz, hogy a csont megfelelően rögzítse a titán műgyökeret, körülnője annak felszínét. Ha ez alatt az idő alatt elkezdjük terhelni az implantátumot egy fogpótlással, ami a rágóerőt folyamatosan átviszi a beültetésre, olyan kóros behatást gyakorolunk a gyógyuló csontra, amelynek következtében nem tud felépülni egy szoros kapcsolat az implantátum és a környező csont között. Ennek eredménye pontosan olyan álizület, mint amely akkor képződik, amikor egy törött végtagot nem rögzítünk kellően szorosan. Az implantátum körüli csonthiány miatt az ilyen műgyökeret sajnos el kell távolítani. Ezért érdemes tehát kivárni a csontosodáshoz szükséges megfelelő gyógyulási időt, mielőtt elkezdenénk terhelni az implantátumot.

Ki a csuda tudja, mi az ún. egyéni artikulátor?

Az egyéni értékű artikulátor, ahogy a nevében is benne van, az adott páciens egyéni értékeire van beállítva. Rágómozgás, beszéd közben az állkapocs ízület mozgása különböző szögben kitér, mely speciális eszközök segítségével mérhető. Az egyéni értékű artikulátor lehetővé teszi, hogy a kapott eredményeket, adatokat beállítsuk és rögzítsük. Az artikulátor így tökéletesen utánozza az egyéni mozgáspályákat, állkapocs ízületi mozgásokat. Az egyéni értékeknek köszönhetően a fogpótlások érintkezése a szemközti fogfelszínekkel maximálisan kihasznált felszínű, utólagos állítást nem, vagy csak minimálisan igényelnek. Emellett elkerülhető, hogy a rágás és beszéd közben a fogpótlás akadjon, vagy zavarja a mozgáspályákat. Használatával elkerülhető, a nem megfelelően kialakított fogpótlások okozta kóros állkapocs ízületi megbetegedések kialakulása. Nem utolsó sorban komfortossá teszi a viseletet és minimalizálja a megszokási időt. Sok érv szól a használata mellett, mégsem tartozik az elterjedt, gyakran használt artikulátorok közé. A Czinkóczky Implant Központban azonban egyéni értékű artikulátorokat használunk, melynek segítségével pácienseink részére a lehető legjobb és legmagasabb szakmai színvonalú fogászati megoldásokat tudjuk biztosítani.

A fémmentes fogpótlás ugyanolyan stabil, mint a régebbi, fém alapú fogpótlás? Ennek élettartama is ugyanolyan hosszú, mint a fémvázas pótlásoké?

A fogpótlások (koronák, hidak) váza olyan anyagból készül, amely kellő stabilitással alá tudja támasztani a fogszínű porcelán leplezést. Erre sokáig (mai nap is leggyakrabban) különböző fém ötvözeteket használtak. Napjainkban egyre népszerűbbé válik az ún. fémmentes fogpótlás, amelynél ezt a vázat olyan anyagból készítik, amely nem tartalmaz hagyományos fémet. Ehhez

  • aluminium-oxidot,
  • cirkónium-oxidot, illetve
  • speciális kerámiát lehet felhasználni.
Az ilyen korszerű fogpótlások esetében a leplező kerámiát ezekre a fémmentes vázakra lehet ráégetni. A fémvázas fogpótlások tulajdonságait, élettartamát sok évtizedes tapasztalatok bizonyítják, míg a fémmentes fogpótlás tekintetében még nem állnak rendelkezésünkre ugyanilyen hosszú tapasztaltok. A mostani tudásunk alapján mégis azt lehet mondani, hogy a legtöbb tulajdonságukban reális alternatívát jelentenek a fémmentes megoldások, és minden bizonnyal hosszú távon le tudják váltani a fémvázas megoldásokat. Vannak persze speciális anatómiai, protetikai szituációk, amikor még mindig a „hagyományos” megoldásokat részesítjük előnyben, pontosan azért, mert ezekről biztosan tudjuk, hogy ilyen esetekben még biztosabb megoldást nyújthatnak, mint a korszerű fémmentes fogpótlás megoldások.  

Tegye meg az első lépést…

recepció
Kérjen visszahívást!
Foglaljon időpontot!

 5 GYANÚS JEL,
hogy a fogbeültetése körül valami
nem stimmel…

ÉRDEKEL!

Amiről a fogorvosok mélyen
hallgatnak, avagy
5 GYANÚS JEL,
hogy valami nincs rendben...

Kérjük töltse ki a mezőt!
Kérjük helyes e-mail címet adjon meg!
Kérjük fogadja el a feltételeket!
Elrontott és speciális fogászati implantációs esetek Fogbeültetés-szájsebészet Fogászat