Google+
Megosztás
Megosztás
Levélküldés
Ajánlja tovább oldalunkat
Youtube

Ugye Ön sem szeretné, hogy nemrég gyökérkezelt foga pár hónapon belül a kukában végezze?

A gyökérkezelt fogak végleges ellátása, lezárása komplex feladat. Sajnos ebben az esetben nagyon ritkán elég a fogat – természetesen a gyökértömésen túl - „csak” egy töméssel ellátni. - Egyrészt a gyökérkezelt fogakról elmondható, hogy fokozottabban törékenyek és hajlamosabbak a törésre, mint vitális (élő, nem gyökérkezelt) társaik, melyért elsősorban a nagymértékű foganyag-veszteség felelős (gyökérkezelés). -  Másrészt nagyon fontos a megfelelő és pontos lezárás is, mellyel megelőzhető, hogy baktériumok, mikroorganizmusok a felépítmény széle mentén a gyökértömés mellett eljussanak a gyökér csúcsi részéhez, ahol szövődményes fogbetegségeket okozhatnak, melyek akár a fog elvesztését is magával vonhatják. Általában megfigyelhető, hogy a fogtöréssel érkező páciensek javának (kivétel persze a balesetekben sérült fogak) a foga gyökérkezelt volt. Emellett az is megfigyelhető, hogy általában nem a fedőtömés törik el, hanem a fog hasad el a tömés mellett. A törés milyenségétől függ, hogy a továbbiakban a fog megtartható marad-e, vagy sem. Amennyiben a törésszél íny felett van, a probléma könnyebben orvosolható, míg ha a fog mélyen íny, esetleg a csontperem alatt, vagy netán hosszában törik, nagy valószínűséggel a megmentése már nem lehetséges. Ezen balesetek elkerülése érdekében speciális felépítmények készítését javasoljuk, mellyel megvédhetjük a fogakat a törésektől, befertőződésektől (azért természetesen mindezek első alapfeltétele egy megfelelő gyökértömés). Bár anyagilag valóban kicsivel nagyobb megterhelést jelent, és a kezelések száma is 1-2 alkalommal nő, de a hosszú távú eredmény érdekében mindenképp megéri a ráfordítást. Mennyibe kerül mindez? http://www.czinkoczky-fogbeultetes.hu/fogaszat/fogmegtarto-kezelesek-ara Mennyire lehetek biztos mindebben? Garantáljuk, hogy nálunk nem tölt órákat a kezelő székben, semmilyen beavatkozás sem tarthat tovább, mint az Ön türelme. Tökéletes fájdalommentesség és szakavatott, precíz kezek – ezt nyújtjuk Önnek bármilyen beavatkozáskor. Mindezt várakozási idő nélkül! Az Ön idejét, mi fizetjük! ido Amennyiben 15 percnél többet várakozik, 15 percenként 2 000 Ft visszatérítést adunk. Mindezt garantáljuk, mert szakavatott kezekkel, idejét becsben tartva dolgozunk Önért!

Gyökérkezelés: Elhalt fogak gyógyítása?!

Elhalt fogak gyógyítása?! Emberek ezrei járnak orvosról orvosra, mire kiderül, mitől van bőrbetegségük, mitől hullik a hajuk, vagy pl. mitől fájnak az ízületeik… Kezdje egy tapasztalt fogorvosnál, ha van gyökérkezelt foga! Egy jó orvos nem csak tökéletesen fájdalommentesen dolgozik, de korrekt gyökérkezelést is végez, amitől megszűnhetnek, vagy ki sem alakulnak hasonló problémák a kezelést követően.

Tudjon meg minden fontosat a gyökérkezelésről!

Egyetlen, látszólag problémamentes, de hanyagul gyökérkezelt fog is rettentő sok tünetért lehet felelős, amire talán nem is gondol. Ezért nagyon fontos, hogy a gyökérkezelést becsülettel végezzék el, vagy a már meglévő gyökérkezelt fogát ellenőriztesse. A tökéletlen gyökértömés ugyanis góc kialakulásához vezethet, amely komoly betegségek forrása lehet. Pl. különböző ízületi fájdalmak, hajhullás, bőrbetegségek, krónikus gyulladások, ismeretlen eredetű lázas állapotok, de a gócban (más néven baktériumfészekben) lévő kórokozók a méreganyagaikon keresztül gyakorlatilag bármely szerv működését megtámadhatják. A fogászati góc megelőzésének legbiztosabb módszere az évenkénti fogorvosi kontrollvizsgálat. Egy tapasztalt orvos egy egyszerű röntgenképről könnyedén felismeri a rosszul gyökérkezelt fogat!

“Fájdalmas az eljárás?”

Bár a gyökérkezelés szó hallatán sokaknak félelem ül az arcára, meg kell, hogy nyugtassuk, rendelőnkben a kezelés megkezdése előtt a kezelendő fogat/fogakat speciális módon elérzéstelenítjük, így a gyökérkezelés teljesen fájdalommentesen zajlik. Ráadásul szakértő kezeink tudják, mikor, hová nyúljanak, ezért az egész kezelés fog-gyökerenként általában nem több, mint 20 perc.

Miért lehet szükség gyökérkezelésre?

A kezelésre akkor van szükség, ha fogszuvasodás a fog mélyére hatolva eléri a fogbélüreget és megfertőzi. Ennek leggyakoribb tünetei a spontán fogfájdalom, éjszakai fogfájdalom lehetnek, de előfordul a fog tünetek nélküli elhalása is, mely során inkább melegre való érzékenység marad vissza. A megfertőződött fogbélüregben baktériumok élnek, melyek gyulladásos termékeikkel nem csak a fog gyökerét hanem a foggyökér körüli szöveteket is megfertőzhetik, nagyobb gyulladást, gennyesedést, hosszan elhúzódva cisztát okozva. Ha a fogat baleset érte, a mechanikai trauma következtében sajnos szintén elhalhat. Ilyenkor a legszembetűnőbb tünet az adott fog elszürkülése lehet, mindamellett, hogy hidegre, melegre a fog nem reagál. Ilyen esetekben szükséges a baktériumok eltávolítása, a gyökércsatornák fertőtlenítése és a foggyökerek gyökértöméssel való ellátása.

Hogyan történik a gyökérkezelés?

Mindenekelőtt: Nem kell félni! A legfontosabb, hogy ne aggódjon, a kezelés teljesen fájdalommentes! 1. Röntgen Első lépéseként a fogról röntgenfelvételt készítünk, hogy pontos képet kapjunk a gyulladás mértékéről, elhelyezkedéséről, a gyökerek számáról, lefutásáról, anatómiai adottságairól. 2. Tökéletes érzéstelenítés Következő lépésben tökéletesen elérzéstelenítjük a fogat. 3. Tisztítás, fertőtlenítés Megtisztítjuk a szuvas területektől, majd a fogbélüreg tartalmának eltávolítása történik, melyben a fogat ellátó apró erek és idegek találhatók. Utána a gyökércsatorna fertőtlenítését és megmunkálását végezzük annak érdekében, hogy a fertőzött gyökércsatornákból az összes baktériumot és gyulladt szövetet eltávolítsuk. 4. Gyökértömés Végül a gyökércsatornát hermetikusan lezárjuk, ideiglenes gyógyszeres- vagy végleges gyökértöméssel ellátva. 5. Fog koronai része A gyökértömést követően a sérült fog koronáját állítjuk helyre. Ez történhet hagyományos töméssel, bizonyos esetekben azonban, amikor a szuvasodás vagy trauma következtében a fog koronai részéből sok hiányzik, a fogat betéttel, csappal illetve koronával építjük fel annak érdekében, hogy minél tovább megőrizhessük a szájban.

Mennyi ideig tart a gyökérkezelés?

A kezelés időtartama és az adott fog kezeléseinek száma elsősorban a fog gyökereinek számától és a gyulladás mértékétől függ. A metszőfogak általában egy gyökerűek, a kisőrlőfogak egy- vagy kétgyökerűek, míg a nagyőrlőfogak két- vagy háromgyökerű fogak. A gyökerekben általában egy gyökércsatorna helyezkedik el, de bizonyos fogaknál kettő is fellelhető. Az adott fog összes gyökércsatornáját külön-külön kezelni kell. Amennyiben nagyon gyulladt, fertőzött fog kezelése zajlik, általában két, esetleg háromszori fertőtlenítés és ideiglenes gyökértömés szükséges ahhoz, hogy a fog gyökértömését el tudjuk végezni. Rendelőnkben korszerű gépi gyökércsatorna megmunkáló eszközökkel és szakértő kezekkel dolgozunk, így a kezelés időtartamát nagymértékben csökkenteni tudjuk, sőt a kezelés közben nem kell röntgenfelvételt készíteni, a gyökércsatornák pontos paramétereit elektronikus eszközökkel tudjuk meghatározni, mely komfortosabbá teszi a kezelés menetét.

Mennyibe kerül a gyökérkezelés?

Pontos árajánlatot minden esetben a fogak állapotának felmérése után, személyre szabottan készítünk, hiszen ahány ember, annyiféle eset létezik. Tájékoztatásul az árakról:
GYÖKÉRKEZELÉS
Gyökérkezelés30 500 Ft-tól
Elektromos gyökérhossz meghatározás2 500 Ft/csatorna
Gyógyszeres gyökértömés2 000 Ft
 

Hogyan történik a gyökérkezelés?

Mindenekelőtt: Nem kell félni! A legfontosabb, hogy ne aggódjon, a gyökérkezelés fájdalommentes! 1. Röntgen Első lépéseként a fogról röntgenfelvételt készítünk, hogy pontos képet kapjunk a gyulladás mértékéről, elhelyezkedéséről, a gyökerek számáról, lefutásáról, anatómiai adottságairól. 2. Tökéletes érzéstelenítés Következő lépésben tökéletesen elérzéstelenítjük a fogat, hogy a gyökérkezelés fájdalommentes legyen. 3. Tisztítás, fertőtlenítés (gyökérkezelés) Megtisztítjuk a szuvas területektől, majd a fogbélüreg tartalmának eltávolítása történik, melyben a fogat ellátó apró erek és idegek találhatók. Utána a gyökércsatorna fertőtlenítését és megmunkálását végezzük annak érdekében, hogy a fertőzött gyökércsatornákból az összes baktériumot és gyulladt szövetet eltávolítsuk. 4. Gyökértömés Végül a gyökércsatornát hermetikusan lezárjuk, ideiglenes gyógyszeres- vagy végleges gyökértöméssel ellátva. 5. Fog koronai része A gyökértömést követően a sérült fog koronáját állítjuk helyre. Ez történhet hagyományos töméssel, bizonyos esetekben azonban, amikor a szuvasodás vagy trauma következtében a fog koronai részéből sok hiányzik a fogat betéttel, csappal illetve koronával építjük fel annak érdekében, hogy minél tovább megőrizhessük a szájban.

Gyökérkezelés? Köszönöm nem!?

Kinek nem futott még végig a hátán a hideg és kezdett el izzadni a tenyere, mikor meghallotta a gyökérkezelés szót? Főleg, ha egy olyan foggal kapcsolatban merült fel, ami nem is okoz panaszt? Ilyenkor képes mindenki elodázni, halogatni a problémát, mely megfelelő kezelés nélkül sokkal súlyosabb megbetegedéseket is okozhat. Tehát akár fáj egy fog, akár nem, bizony vannak olyan esetek, mikor a gyökérkezelés nem kerülhető el. Sokakban él még a tévhit, hogy a gyökérkezelés a fogászat mumusa, és inkább húzzák ki, mintsem gyökér-kezeljék az adott fogat. Pedig ez a beavatkozás, hála a megfelelő érzéstelenítő szereknek, a korszerű, profi eszközöknek és anyagoknak ma már tökéletesen fájdalommentes és könnyűszerrel kivitelezhető. Most bemutatunk egy fogászati szakszót a gyökérkezeléssel kapcsolatban, hogy minden kételyt és félelmet eloszlassunk, egy olyan kezeléssel kapcsolatban, ami nem is fáj…. Endodontia:(endodoncia) A fog és a fogbél-üreg anatómiájával, élettanával, valamint megbetegedéseinek és sérüléseinek diagnosztikájával (felismerésével), terápiájával és azok megelőzésével foglalkozó fogászati szakterület. És valóban, az endodontia, azaz egyszerűbben kifejezve a gyökérkezelés tudománya ma már egy külön szakágat jelent a fogászaton belül. A korszerű anyagoknak, műszereknek köszönhetően, a még megmenthetetlennek gondolt fogak is könnyűszerrel megmenthetőek! Ön is akar erről még többet megtudni?

Gyökérkezelés: mindenki rémálma?

Az ember majd belehal a fájdalomba, és inkább könyörög, hogy húzzák ki a fogát, csak azokat a tűket ne lássa, amivel az "agyában turkálnak!” Sokszor hallani ehhez hasonló, sőt még elrettentőbb beszámolókat és rémmeséket a gyökérkezelésről. Ezeket hallva, őszintén szólva nekünk is inunkba szállna a bátorságunk attól, hogy rendszeresen felkeressük a fogorvost, de valószínűleg még a szakmától is elmenne a kedvünk, ha nap, mint nap az előzőeket, hasonló módon csinálnánk!!! A történet egy pici része valóban igaz, a másik részében azért találunk némi kivetnivalót! A gyökérkezelés során valóban eltávolítjuk a fogból a fogideget, ez tény, hiszen e nélkül, nem lehetne a panaszt okozó fogat meggyógyítani. DE közel sem fájdalom és kínok árán, ez a rész teljesen valótlan. Nem mondom, érzéstelenítés nélkül valóban fájna, de a nélkül minden beavatkozás fáj. Szóval amennyiben nem fakír, fájdalommal sajnos nem szolgálhatunk, a mai korszerű és rendkívül hatékony érzéstelenítőknek hála, a beavatkozás teljesen fájdalmatlan. Lehetséges a fájdalommentes gyökérkezelés! Amennyiben az a tény nem keserítette el és képes még tovább olvasni, pár mondatban elmagyarázzuk, hogy tulajdonképpen hogy is zajlik a gyökérkezelés! A sikeres gyökérkezelés egyik alapvető feltétele egy jól hozzáférhető, gyökértömés készítéséhez jól előkészített fog. Amikor gyökérkezelésre kerül a sor, minden esetben hozzá kell férnünk a fog belsejéhez, a fogbél üreghez, hogy a benne lévő gyulladásos, vagy esetleg már elpusztult szöveteket eltávolíthassuk. Trepanálásnak nevezzük a folyamatot, amikor a fog belsejét megnyitjuk és feltárjuk a fogbél üreget. Exstirpációnak nevezzük azt a munkafázist, mely során a fogbél (pulpa) eltávolításra kerül. A két folyamat mindig egyszerre, egy kezelés alkalmával, egymás után történik. A kezelés alkalmával a panaszt okozó gyulladt idegrész, a gyulladásos szövettörmelék is eltávolításra kerül. A beavatkozás teljesen fájdalmatlan, hála a korszerű és rendkívül hatékony érzéstelenítőknek, melyeket helyi érzéstelenítésben alkalmazunk. A következő gyökérkezelési munkafázisok, ülések során, akár további érzéstelenítésre már nem is lesz szükség, mert a fogban lévő minden érző funkciót kikapcsoltunk az ideg eltávolításával.

A foggyökér hossza vajon számít?

A foggyökér hossza igen is számít... A fogak a szájüregben speciális módon helyezkednek el. Azt a részüket, amelyik „kilátszik”, azaz a szájüregbe tekintve látható, a fogak koronai részének nevezzük. Azt a részüket, amelyik azonban „nem látható”, mert az íny alatt, a csontban helyezkednek el, a fogak gyökerének nevezzük. A koronai rész hossza könnyűszerrel mérhető, ezért különösebben nagy kihívást nem jelent a fogorvosok, sőt néhány elszánt páciens számára sem! Sokkal fontosabb információ azonban az a hossz, ami nem látható, azaz a gyökér hossza! Korábban sok-sok fejtörést okozott a fogorvosoknak, hogy mi alapján lehet megtudni, milyen hosszú is a fog gyökere. Hogy miért is van erre szükség? Egy biztos, nem azért, mert túl sok lenne az unatkozó fogorvos… A valódi ok, a gyökérkezeléssel függ össze. A sikeres gyökérkezelés egyik alapfeltétele a foggyökér csúcsáig érő gyökértömés. Nem az, amelyik azon is túl ér, vagy amelyik akár el sem ér odáig, az a jó, ami pont a csúcsig ér. A csúcsig terjedő hossz megállapítása pedig nehéz. Főleg, mivel milliméterekről van szó! Több technika is létezik, amivel ez a hossz megállapítható. Történhet például a fogorvos tactilis érzékelése, vagy a beteg jelzése alapján, de sajnos ezek megoldások nem mindig pontosak és sokszor elég szubjektívek is. Korszerűbb megoldás a tűs kontroll, melynek során röntgenfelvétel készül a gyökérkezelt fogról, miközben egy általunk bemért hosszúságú gyökértűt helyezünk el benne. Nagyon jó viszonyítási alapot ad, de sajnos még ez sem feltétlenül ad pontos adatot. A legkorszerűbb eszköz egy elektronikus bemérő, az ún. apex locator, azaz a csúcsjelző. Speciális működési elvének köszönhetően nagy pontossággal bemérhető a fog hossza, melyet különböző hangjelzések, és kijelző segítségével is mérhetünk. Technika van bőven, de aki biztosra akar menni, mind a négy lehetőséget használva, nem hagy esélyt arra, hogy az a bizonyos pár milliméter a siker útjába álljon!

A gyökérkezelés menete

Amikor gyökérkezelésre kerül a sor, nem elég a gyulladásos vagy elhalt ideget eltávolítani, emellett szükség van az egyéb gyulladásos törmelékek, mikroorganizmusok, baktériumok eltávolításra is. A kiürült gyökércsatornát: - azonban nem elég csak kitisztítani, - hermetikusan le is kell zárni, hogy a különböző szövetnedvek bejutását megakadályozzuk. A csatornák falában újonnan megtelepedő baktériumok újabb gyulladásokat és akár szövődményes megbetegedéseket is okozhatnak (folyamatosan panaszt okozó gyökérkezelt fog, gyulladásos elváltozás a gyökércsúcs körül, stb.) Egy jó gyökértömés elkészítésének alapfeltétele: 1. a gyökércsatornát, csatornákat kellően feltágítsuk és előkészítsük a töméshez. A tágításnak a csatornák formálásán kívül tisztító szerepe is van, hiszen a tágítás folyamatával egy időben a csatorna falából fertőzött foganyagot távolítunk el (reszelünk ki). 2. A kellően feltágított csatornát a mechanikus megmunkálás mellett kémiailag is megtisztítjuk, speciális átöblítő folyadékokkal. 3. Amikor a gyökércsatornák készen állnak a zárásra, speciális eszközökkel és gyökértömő anyaggal hermetikusan zárjuk azt. Sajnos nem elegendő a gyökérkezelés során csak a gyökerekkel foglalkozni, a megfelelő gyökértömés elkészítése után, a fogak koronai részét is fel kell építeni.

A gyökérkezelt fogak végleges ellátása

A gyökérkezelt fogak végleges ellátása, lezárása komplex feladat. Sajnos ebben az esetben nagyon ritkán elég a fogat – természetesen a gyökértömésen túl - „csak” egy töméssel ellátni. - Egyrészt a gyökérkezelt fogakról elmondható, hogy fokozottabban törékenyek és hajlamosabbak a törésre, mint vitális (élő, nem gyökérkezelt fogak) társaik, melyért elsősorban a nagymértékű foganyag-veszteség felelős (gyökérkezelés). - Másrészt nagyon fontos a megfelelő és pontos lezárás is, mellyel megelőzhető, hogy baktériumok, mikroorganizmusok a felépítmény széle mentén a gyökértömés mellett eljussanak a gyökér csúcsi részéhez, ahol szövődményes fogbetegségeket okozhatnak, melyek akár a fog elvesztését is magával vonhatják. Általában megfigyelhető, hogy a fogtöréssel érkező páciensek javának (kivétel persze a balesetekben sérült fogak) a foga gyökérkezelt volt. Emellett az is megfigyelhető, hogy általában nem a fedőtömés törik el, hanem a fog hasad el a tömés mellett. A törés milyenségétől függ, hogy a továbbiakban a fog megtartható marad-e, vagy sem. Amennyiben a törésszél íny felett van, a probléma könnyebben orvosolható, míg ha a fog mélyen íny, esetleg a csontperem alatt, vagy netán hosszában törik, nagy valószínűséggel a megmentése már nem lehetséges. Ezen balesetek elkerülése érdekében speciális felépítmények készítését javasoljuk, mellyel megvédhetjük a fogakat a törésektől, befertőződésektől (azért természetesen mindezek első alapfeltétele egy megfelelő gyökértömés). Bár anyagilag valóban kicsivel nagyobb megterhelést jelent, és a kezelések száma is 1-2 alkalommal nő, de a hosszú távú eredmény érdekében mindenképp megéri a ráfordítást.

5+1 leggyakoribb tévhit a gyökérkezeléssel kapcsolatban…

Önmagában a gyökérkezelés az egyik legnagyszerűbb fogmegtartó eljárás, mégis ha csak elhangzik ez a szó a rendelőben, legtöbb páciens megijed. Talán annak is köszönhető ez, hogy sok téves elképzelés kering a köztudatban a gyökérkezeléssel kapcsolatban. Tévhit 1: A gyökérkezelés fájdalmas. A gyökérkezelést az esetek többségében teljesen fájdalommentesen el lehet végezni, a mai modern helyi érzéstelenítőkkel teljesen elzsibbasztható az érintett terület. Néha előfordul, hogy a fogbél erős gyulladása miatt az érzéstelenítő szerek kevésbé hatnak, de ez is csak azt bizonyítja, jobb nem megvárni az erős fájdalmat, hamarabb jelentkezni kell a kezelésre. Tévhit 2: A fogideg eltávolítása után nem érezhetek semmiféle fájdalmat. Ez nem igaz. Még a leggondosabban elvégzett kezelés után is felléphet fájdalom, melynek oka a fog körüli szövetek – gyökérhártya, csont – gyulladásában keresendők. Ezek a tünetek legtöbbször jól kezelhetők, a fog megtartását nem hiúsítják meg. Tévhit 3: Mire jó a gyökérkezelés, ha végül úgyis ki kell húzni a fogamat? Nem igaz. Jól kivitelezett gyökérkezeléssel hosszú évtizedekig megtarthatóak a fogak. Persze a kezelés után akár évekkel is felléphetnek komplikációk, de sokszor még ilyen esetben is léteznek megoldások a fog megtartására. Tévhit 4: Csak fájós fogat kell gyökérkezelni. Nem igaz. Előfordul, hogy a fogbél tünetek nélkül elhal – szuvasodás, mély tömés, vagy trauma hatására – ilyenkor azonban az elhalt fogbél veszélyes gyulladások táptalaja lehet, ezért az ilyen fogak kezelése is indokolt. Tévhit 5: Ha gyökérkezelésen estem át, nem kell visszamennem a fogorvoshoz. Sok fogat azért veszítünk el, mert a páciensek az elkészült gyökértömés után – fájdalom és tünetmentesség esetén- „elfelejtenek” további kezelésre visszatérni fogorvosukhoz. Ez nagy hiba, mivel a gyökértöméskor a fogba helyezett ideiglenes tömés nem alkalmas arra, hogy a fogkoronát hosszabb ideig megvédje, így gyakran előfordul, hogy jól kivitelezett gyökértöméssel ellátott fogat kell eltávolítani a fog, esetleg gyökér törése miatt.

Tegye meg az első lépést…

recepció
Kérjen visszahívást!
Foglaljon időpontot!

 5 GYANÚS JEL,
hogy a fogbeültetése körül valami
nem stimmel…

ÉRDEKEL!

Amiről a fogorvosok mélyen
hallgatnak, avagy
5 GYANÚS JEL,
hogy valami nincs rendben...

Kérjük töltse ki a mezőt!
Kérjük helyes e-mail címet adjon meg!
Kérjük fogadja el a feltételeket!
Elrontott és speciális fogászati implantációs esetek Fogbeültetés-szájsebészet Fogászat