Google+
Megosztás
Megosztás
Levélküldés
Ajánlja tovább oldalunkat
Youtube

Minden esetben megoldható az implantáció?

Erre a jellemző válasz: majdnem mindenkinek. Lényegében alig van olyan anatómiai szituáció, amikor az implantáció nem oldható ez meg. A felső röntgenen egy jellemző csontkínálat esetén beültetésre került implantátumokat mutatunk. Az alsó röntgenfelvétel: hát, bizony, nem egy ideális csontkínálatot mutat... (Mondhatjuk, extrém vékony az állcsont!) Ilyenkor bizony fel van adva a lecke, ha mégis segíteni akarunk a páciensnek.

röntgen

Milyen vizsgálatokra van szükség egy fogbeültetés előtt?

Általában egy alapos szájvizsgálat és egy panoráma röntgen az, amely alapján meg tudjuk mondani, hogy egyáltalán érdemes-e gondolkodni a fogbeültetésen. Előfordul, hogy bizonyos részletek, anatómiai szituációk pontos tisztázásához szükség van kiegészítő vizsgálatokra, ilyenkor 3 dimenziós ún. CBCT felvételt készíttetünk. Gyakran olyan mintákra is szükség lehet, amelyek segítségével a tervezett fogpótlások modellezését végezzük, még mielőtt a fogbeültetésre sor kerülne. Ezek azért fontosak, hogy pontosan tisztában legyünk, illetve, hogy Ön is tisztában legyen azzal, hogy a tervezett fogpótlás hogyan fog kinézni, milyen lesz a fogak mérete, elhelyezkedése, stb. Ez nagyon lényeges, mert a nem megfelelően eltervezett, vagy nem kellően átgondolt implantációnak a módosítására, megváltoztatására már nincsen mód utólag. A becsontosodott implantátumokat már nem lehet arrébb tenni, megdönteni, vagy csak úgy kivenni.

Mikor kerülhet sor egy implantátum beültetésére?

Lehetőség szerint minél kevesebb idő teljen el a foghúzás után. Az ideális az, ha a fog eltávolítása és az implantátum beültetése egy ülésben, egyazon beavatkozással megtörténik. Ennek különösen a felső front régióban, az elülső fogak esetében van igazán nagy jelentősége. Így előzhető meg ugyanis a csont és az íny összehúzódása, felszívódása. Ez a későbbi esztétikai eredmény miatt rendkívül kritikus kérdés. Persze vannak sajnos olyan szituációk, amikor az azonnali implantátum beültetésre nincs mód. Ilyenkor 8-12 hetes gyógyulási idővel kell számolni abban az esetben, ha nem kell még külön a hiányzó szöveteket is pótolni. Ha ez utóbbi eset áll fenn, egy teljes helyreállítás ilyenkor akár 6-8 hónapot is igénybe vehet.

azonnali implantáció

Összefüggést mutattak ki az elterjedt antidepresszánsok és a sikertelen fogbeültetés között

Kutatók kimutatták, hogy a szelektív szerotonin újrafelvétel gátló (SSRI) gyógyszerek, a depresszió kezelésében a leggyakrabban alkalmazott készítmények, megnövelhetik az osszeointegrált fogbeültetés sikertelenségének kockázatát. Az antidepresszáns osztályt korábban már összefüggésbe hozták a csökkent csonttermelődéssel és a csonttörés fokozott kockázatával.

Journal of Dental Research szeptember 3-i internetes kiadásában megjelent kutatásban a McGill Egyetem kutatói 292 (17 és 93 év közötti) női és 198 férfi beteg adatait elemezték, akik 2007 januárja és 2013 januárja között estek át fogbeültetésen. Összesen 916 fogbeültetést vizsgáltak, amelyek közül kilencvennégyet ötvenegy SSRI antidepresszánst szedő betegbe ültettek be. A vizsgálati időszakban 868 implantátum lett sikeres, és 48 bizonyult sikertelennek. A kutatók kimutatták, hogy a sikertelenség aránya jelentősen magasabb volt az SSRI-t szedők esetében (10,6 százalék), mint a gyógyszert nem szedők körében (4,6 százalék). A szakértők azt feltételezik, hogy a fogbeültetés sikertelensége az antidepresszánsokat szedő csoportban főként az implantátumok mechanikai töltődésével kapcsolatos problémából eredt, ami arra utal, hogy az SSRI-k csontvesztést okoznak. Ennek a hipotézisnek a megerősítéséhez azonban további kutatásokra lesz szükség. A fogbeültetés sikertelenségének fokozott kockázatával állt összefüggésbe ezen kívül a dohányzás és az implantátum kis átmérője (≤ 4 mm) is. A kudarcok főként (80 százalékban) a beültetéstől számított negyedik és tizennegyedik hónap között következtek be. Forrás: medipress.hu/dental.hu

Ha nem kaptam semmilyen információt a fogbeültetés után az implantátumról, utólag is beszerezhetem ezt?

Feltétlenül! Azt fontos tudni, hogy egészségügyi törvény kötelezi az orvosokat, hogy tájékoztatást adjanak pácienseiknek fogbeültetés előtt és után egyaránt, a beültetett implantátumok típusáról, méretéről, adatairól. Ezt mindenképpen írásban kell megtenni. Amennyiben ezt az Ön kezelő orvosa esetleg elmulasztotta, vagy elveszítette a kapott dokumentumokat, mindenképpen pótolja! A rendelőkben az Önről vezetett orvosi dokumentáció szintén kötelező jelleggel tartalmazza ezeket az adatokat, és a páciens kérésére köteles is kiadni ezeket a kezelőorvos. Érdemes tehát beszerezni minden dokumentumot a fogbeültetés végrehajtásával, az implantátummal kapcsolatban, hogy később ne legyenek emiatt kellemetlenségei.

Mi a különbség az Önöknél található legdrágább és legolcsóbb implantátum között, mitől függ, hogy melyiket ültetik be?

Rendelőnk a piacvezető svéd Nobel Biocare implantátumaival dolgozik, kizárólag ezek beültetésével foglalkozunk. Ennek az implantátum családnak vannak különböző altípusai, de ezek közül soha nem a pácienseinknek kell választania. Egy-egy anatómiai szituáció, egy adott fogpótlás típus, vagy a csontkínálat, csontminőség alapján határozzuk meg, melyik fajta műgyökér kerüljön beültetésre. Ezt persze a pácienseinkkel átbeszéljük, de a választást nem bízzuk rájuk, ez szakmai kérdés, ez a döntés a mi felelősségünk. Az legdrágább árkategóriájú Branemark implantátumot egyébként viszonylag ritkán ajánljuk, kizárólag abban az esetben, ha a  páciensnek korábban már ilyenek kerültek beültetésre. A másik két altípus az Active és a Replace-nek nevezett implantátum kiválasztása elsősorban az adott szituáció, az adott körülmények alapján történik. Soha nem az ár, hanem az implantátum tulajdonságai alapján választunk.

Mi a helyzet a PEEK implantátumok esetében? Ezek tényleg a legújabb implantátumok, amelyek kiváltják a titán implantátumokat?

A PEEK (Polyéter-éter-keton) kapcsán a nemzetközi szakirodalom széles körben foglalkozik az anyag általános orvosi, ezen belül

  • traumatológiai és
  • ortopéd sebészeti felhasználásával, ezek között is elsősorban különböző keményszövet-helyreállítások során.
Hosszú ideje alkalmazzák ezt a műanyagot az orális implantológiában is (ún. PEEK implantátumok),
  • mind ideiglenes protetikai elemek,
  • mind gyógyuló, ínyformázó elemek formájában,
DE mai ismereteink szerint még nincsenek megfelelően dokumentált és hiteles adatok arra vonatkozóan, hogy hogyan viselkedik ez az anyag klasszikus fogászati implantátumként. Jóllehet biológiai tulajdonságai jól ismertek, a fogászati implantátumok esetében nagyon speciális mechanikai és fizikai megterhelésnek vannak kitéve, és az ezekkel szembeni viselkedése, illetve ennek vizsgálata egyelőre nem megnyugtató. Ebből adódóan az ilyen, fogászati implantológiai célokra szánt műanyag PEEK implantátumok alkalmazását szakmai szempontból nem tartják elfogadhatónak.

A lötyögő fogam helyére beültethető-e egy implantátum azonnal?

Sajnos ha egy fog „lötyög”, az arra utal, hogy a környezetében a csont, vagyis a fog tartószerkezete elpusztult. Ilyenkor sajnos az implantátum beültetéséhez sincs megfelelő környezet. Ezért, az ilyen mozgathatóvá vált fogat minél előbb el kell távolítani, és valamilyen azonnali ideiglenes megoldással kell pótolni mindaddig, amíg az anatómiai helyzet nem lesz ideális az implantációhoz. Az ilyen szituációban több hónapos gyógyulási idő alatt dől el, hogy a hiányzó csont vissza tud-e épülni, vagy csontpótlásra van szükség. Ha ez utóbbira kell, hogy sor kerüljön szintén több hónapos gyógyulási idővel kell számolni. Amikor a megfelelő csontkínálat kialakult, azután kerülhet csak sor az implantátum beültetésére. Az implantáció után pedig ugyancsak 3-4 hónap az az idő, amíg egy végleges fogpótlás elkészülhet. Elmondható tehát, hogy ez egy hosszú és fáradságos út, DE nem hosszabb, mint ami odáig vezetett, hogy a fog körül a csont elpusztuljon. Ez is legtöbbször több év alatt jut olyan kritikus állapotba, hogy a fog meglazuljon. Ezért tehát érdemes rendszeresen fogorvosi ellenőrzésre járni, hogy az ilyen hosszadalmas helyreállításokat el lehessen kerülni!

A fog implantáció segíthet pótolni a balesetben kitört fogat?

Az azonnali fog implantáció a legjobb megoldás a balesetben elveszített fogak pótlására. Erre nagyon gyakran van mód, de előfordul, hogy nem csak a fog, de a fog tartószerkezete, a csont is megsérül. Ilyenkor természetesen a csonthiány mielőbbi pótlásával megelőzhető

  • a kiterjedt defektusok,
  • a nagy csonthiányok kialakulása.
Amennyiben van rá mód, a mielőbbi fog implantáció ugyanígy megakadályozhatja
  • az állcsont sorvadását,
  • felszívódását,
így ezt mindig érdemes mérlegelni ilyen szituációkban. Ha fog implantációra kerül sor, 10-12 hetes gyógyulást követően elkészíthető a végleges fogpótlás, amellyel helyre lehet állítani a baleset előtti állapotot.

Van értelme idős korban a műgyökér beültetésén gondolkodni?

Nincs felső korhatára az implantátumok beültetésének. 70 év felett is érdemes segítségül hívni ezeket. Néhány műgyökér beültetésével jelentősen tudjuk stabilizálni a kivehető fogsort. Amennyiben 3-4 műgyökér beültethető, azokra olyan fogpótlást készíthetünk, amelynek stabilitása vetekszik a teljesen rögzített hidakéval. Abban az esetben, ha a páciens általános állapota lehetővé teszi, érdemes ez ügyben felkeresni egy specialistát, aki részletes felvilágosítást adhat a lehetőségekről.

Tegye meg az első lépést…

recepció
Kérjen visszahívást!
Foglaljon időpontot!

 5 GYANÚS JEL,
hogy a fogbeültetése körül valami
nem stimmel…

ÉRDEKEL!

Amiről a fogorvosok mélyen
hallgatnak, avagy
5 GYANÚS JEL,
hogy valami nincs rendben...

Kérjük töltse ki a mezőt!
Kérjük helyes e-mail címet adjon meg!
Kérjük fogadja el a feltételeket!
Elrontott és speciális fogászati implantációs esetek Fogbeültetés-szájsebészet Fogászat