Google+
Megosztás
Megosztás
Levélküldés
Ajánlja tovább oldalunkat
Youtube

Okozhat-e valamilyen problémát a fogimplantátum?

Maga a fogimplantátum semmilyen problémát nem okozhat. Ha ugyanolyan gondossággal és alapossággal sikerül gondozni, mint a saját fogakat, akkor nincs másra szükség, mint a rendszeres, évenkénti fogorvosi ellenőrzésre. Nem igényel semmivel nagyobb odafigyelést, mint a természetes fogak, vagy az azokra készített fogpótlások. Mai ismereteink szerint nem fordulhat elő, hogy

 • gyulladást,
 • allergiát, vagy akár
 • jóindulatú, esetleg
 • rosszindulatú elváltozást
okozna egy beültetett fogimplantátum.

Mennyi időre szól egy implantátum?

A válasz: jó eséllyel akár egy életre. Amit időnként esetleg cserélni érdemes, az a fogpótlás (korona). Bemutatott esetünk több mint 10 évvel ezelőtt a nagymetszők helyére általunk beültetett implantátumokon rögzített koronák cseréjéről tanúskodik. (A két kismetsző fogon is kicseréltük a kerámia fogpótlásokat.)

1780845_736955369673481_3591062554912904263_n

Ideiglenes implantátum

Ez nem hangzik valami bizalomgerjesztően?! Pedig ilyen is van. Persze nem azokról az implantátumokról van szó, amelyet a beültetés után néhány évvel muszáj eltávolítani... Az IPI (ideiglenes implantátum) egy olyan speciális implantátum, amelyet arra az időre ültetünk az állcsontba, amíg a "maradó" implantátumok csontosodnak. Ha ez utóbbiakat a terheléstől meg akarjuk óvni, és valami módon stabilan kell rögzíteni egy ideiglenes fogpótlást, nos... ilyenkor jelent megoldást a provizórikus implantátum. Az ideiglenes implantátum nem csontosodik be olyan mértékben, mint a "rendes" implantátum, így 3-4 hónap elteltével minimális traumával, egyszerűen eltávolítható.

ideiglenes implantátum

Jobb-e egy drágább implantátum, mint egy olcsó?

Nem az a kérdés, hogy jobb-e, hanem az, hogy milyen múlt áll az implantátum mögött, vagy éppen milyen jövő elé néz. Az implantátumok egyes típusait különböző indikációs területekre fejlesztik, tehát azt mindig figyelembe kell venni, hogy az adott gyártó milyen anatómiai és esztétikai helyzetre ajánlja az adott implantátum típust. Ezt persze az Ön kezelő orvosának pontosan tudnia kell, és erről tájékoztatja is Önt. Az tehát nem biztos, hogy a drágább implantátum feltétlenül jobb is, DE azt biztosan jelenti, hogy olyan gyártó áll mögötte, amelyik garantálni tudja azt, hogy az adott műgyökér mindenben megfelel a korszerű implantológia alapelveinek.  

Fogbeültetés és az ezáltal Önre váró előnyök

A fogbeültetés azért előnyös Ön számára: Mert nem kell

 • hidat viselnie
 • szomszéd fogait lecsiszolni
 • a fogakat összekötni,
 • nincsenek rejtett zugok, tisztíthatatlan felületek, hiszen a fogközök tisztíthatóak maradnak, ezzel a baktérium telepek száma csökkenthető a szájban

Az implantátumokra készített koronák elkészíthetők oldható megoldással (mikrocsavarokkal), ezért esetleges korrekciójuk, javításuk, vagy cseréjük roncsolás nélkül elvégezhető. Az implantátumra készített fogpótlások élettartama jelentősen meghaladja a természetes fogakra készített fogpótlások élettartamát Az implantátum terhelhetősége jelentősen erősebb rágást tesz lehetővé, mint a fogak

A fogbeültetés Ön számára is csak előnyökkel járhat, ha a Czinkóczky Implant Központ fogorvosai végzik.

Minden esetben megoldható az implantáció?

Erre a jellemző válasz: majdnem mindenkinek. Lényegében alig van olyan anatómiai szituáció, amikor az implantáció nem oldható ez meg. A felső röntgenen egy jellemző csontkínálat esetén beültetésre került implantátumokat mutatunk. Az alsó röntgenfelvétel: hát, bizony, nem egy ideális csontkínálatot mutat... (Mondhatjuk, extrém vékony az állcsont!) Ilyenkor bizony fel van adva a lecke, ha mégis segíteni akarunk a páciensnek.

röntgen

Mi a különbség az Önöknél található legdrágább és legolcsóbb implantátum között, mitől függ, hogy melyiket ültetik be?

Rendelőnk a piacvezető svéd Nobel Biocare implantátumaival dolgozik, kizárólag ezek beültetésével foglalkozunk. Ennek az implantátum családnak vannak különböző altípusai, de ezek közül soha nem a pácienseinknek kell választania. Egy-egy anatómiai szituáció, egy adott fogpótlás típus, vagy a csontkínálat, csontminőség alapján határozzuk meg, melyik fajta műgyökér kerüljön beültetésre. Ezt persze a pácienseinkkel átbeszéljük, de a választást nem bízzuk rájuk, ez szakmai kérdés, ez a döntés a mi felelősségünk. Az legdrágább árkategóriájú Branemark implantátumot egyébként viszonylag ritkán ajánljuk, kizárólag abban az esetben, ha a  páciensnek korábban már ilyenek kerültek beültetésre. A másik két altípus az Active és a Replace-nek nevezett implantátum kiválasztása elsősorban az adott szituáció, az adott körülmények alapján történik. Soha nem az ár, hanem az implantátum tulajdonságai alapján választunk.

Mitől drágább az egyik fogászati implantátum, mint a másik?

Egy fogászati implantátum árában,

 • a tudás,
 • a felgyülemlett sok évtizedes tapasztalat,
 • a kutatás fejlesztésre fordított komoly befektetések,
 • a márka megbízhatósága,  hitelessége,
 • a felhasználók kiszolgálásának minősége,
 • a páciensek számára nyújtott garanciák,
 • a termékek precizitása,
 • minőségének állandósága és
 • a minőségbiztosítás színvonala mind mind tükröződik.
Ettől drága egy megbízható, kitűnő minőségű fogászati implantátum. Biztosak lehetünk az
 • alapanyagok,
 • a gyártás,
 • az értékesítés,
 • a garancia érvényesíthetőségének legmagasabb szintű minőségében.
És akkor még nem is beszéltünk egy sor olyan szolgáltatásról, amelyet a páciensek nem is tapasztalnak meg (nem is kell megtapasztalniuk), amelyeket egy angol kifejezéssel „support”-nak nevezünk. Ez elsősorban a fogorvosok, a felhasználók képzését, tudásuk folyamatos szinten tartását, illetve fejlesztését jelenti. A korszerű, nagy múlttal rendelkező rendszereket gyártó cégek nagy hangsúlyt helyeznek arra, hogy biztosítsák mind az orvosokat, mind a pácienseket arról, hogy sok sok év, több évtized múlva is elérhető lesz számukra mindaz, amiért ma hajlandók nem kevés pénzt áldozni. Ez az, ami biztosítja számunkra a folytonosságot, és a megbízhatóságot.

Mi is egyáltalán az implantátum?

Az implantátum (latin: beültetett dolog) az emberi vagy állati testbe beültetett mesterséges pótlás, vagy más meghatározott gyógyászati funkciójú segédeszköz. Rövid története: A fogorvosi implantátum tulajdonképpen egy műgyökér, mely csavar formájú és a legtöbb esetben titániumból készül. Az első “implantátumokat” tartalmazó lelet egy 20-as éveiben járó maya hölgy volt i.u. 600-ból, kinek állcsontjában fog alakra csiszolt kagylók voltak. A leletről az is bebizonyosodott, hogy a fogpótlásokat a hölgy élete alatt ültették be, ugyanis látható volt körülötte a csontosodás folyamata. A mai modern implantológia egyik atyja a svéd sebész Per-Ingvar Brånemark, aki az ’50-es évek elején véletlen jutott a fogászat meghatározó felfedezésére. Kísérleteiben kis optikai kamrákat rögzített nyúl lábakba különböző csavarokkal. Amikor egy idő után el akarta távolítani az eszközöket észrevette, hogy a titániumból készült csavarokat sokkal nehezebb volt kicsavarni a csontból, mint acél társaikat. Ez az összeintegráció vagy “becsontosodás”, a felfedezés mely forradalmasította az implantológiát. Hogy lesz ebből fogpótlás? A csavarnak először egy fészket alakítunk ki a csontban. Ez előfúrásokkal történik meghatározott mélységben és átmérőben. Ebbe a lyukba helyezzük be az implantátumot, majd általában egy kis zárócsavarral fedjük a száj felőli részét. Körülbelül 8-12 hét alatt a titánium felületre ránőnek a csontsejtek, így biztosítva a nagyon szoros és hosszútávú kapcsolatot. Amint ez megtörtént, a zárócsavart kicseréljük egy mű fogcsonkra, mely formailag nagyjából úgy néz ki, mint egy koronához lecsiszolt fog. Erre a csonkra lenyomat alapján épít fogat a fogtechnikus, melyet a rendelőben rögzítünk.

Mit jelent pontosan a fogászati implantológia, köznyelven a fogbeültetés?

Az implantáció lényegében nem valódi fogbeültetés. Egy ún. műgyökér beültetést értünk alatta, ami annyit jelent, hogy a hiányzó fog helyére olyan fogpótlást készítünk, amely nem a természetes foggyökérre, hanem egy mesterséges titán alapzatra épül. Lényegében mindegy, hogy egy fogat akarunk pótolni, vagy teljes fogatlansággal állunk szemben, ilyen esetekben az elvesztett fogak helyére, az állcsontba ültetjük be az implantátumot. Az így behelyezett műgyökér 3-4 hónap alatt becsontosodik, és ezután tulajdonképpen majdnem teljesen úgy működik a továbbiakban, mintha ott egy saját, természetes fog lenne. A beépült műgyökér segítségével mód nyílik a régi kivehető fogpótlások stabilizálására, vagy megfelelő számú pillér esetén akár azok teljes kiváltására is. Ez azt jelenti, hogy az implantátumoknak köszönhetően bárki elfelejtheti a kivehető fogsorát. Ha szóló, vagy ún. részleges foghiányról van, szó, tehát csak egy, vagy néhány fog hiányzik, az implantátum nagyszerű megoldás arra, hogy ne kelljen hidat készíteni, vagyis a szomszédos fogakat nem szükséges lecsiszolni, hogy a hiányt pótolni tudjuk. Az implantációnak köszönhetően olyan fogpótlásokat tudunk készíteni, amelyek mind esztétikailag, mind a komfort tekintetében többet nyújtanak, mint az ún. hagyományos hídpótlások. Az implantátumokra készített pótlás lényegében 3 részből áll:

 • az állcsontba beültetett implantátumból, vagy műgyökérből, amely jó esetben egy életre szól, és nem igényel teendőt, nem kell kicserélni, felújítani akár élete végéig.
 • A fogpótlás, ami az implantátumra készül, lehet egy korona, vagy egy híd, attól függően, hogy egy, vagy több hiányzó fogat kell pótolni.
 • A korona és az implantátum közé egy olyan elem kerül, amelyet implantátum fejnek, vagy műcsonknak nevezünk. Ez utóbbiak, tehát a korona és az implantátum fej bármikor lecserélhető anélkül, hogy magában az implantátumban kárt tennénk, vagy eltávolítanánk. Erre általában csak tízéves távlatokban lesz szükség.

Tegye meg az első lépést…

recepció
Kérjen visszahívást!
Foglaljon időpontot!

 5 GYANÚS JEL,
hogy a fogbeültetése körül valami
nem stimmel…

ÉRDEKEL!

Amiről a fogorvosok mélyen
hallgatnak, avagy
5 GYANÚS JEL,
hogy valami nincs rendben...

Kérjük töltse ki a mezőt!
Kérjük helyes e-mail címet adjon meg!
Kérjük fogadja el a feltételeket!
Elrontott és speciális fogászati implantációs esetek Fogbeültetés-szájsebészet Fogászat