Google+
Megosztás
Megosztás
Levélküldés
Ajánlja tovább oldalunkat
Youtube

Ínygyulladás kapcsolata a vérszegénységgel

Egy új tanulmány szerint a súlyos fogágybetegség csökkentheti a vörösvértestek számát és azok hemoglobin tartalmát, ezzel vérszegénységet okozva.

A Journal of Periodontology-ban megjelent kutatás szerint a fogágybetegségben szenvedő emberek harmadánál a vér hemoglobin koncentrációja alacsonyabb volt a normálértéknél. Egy fél éves követéses vizsgálat során tökéletesítették a páciensek szájhigiénéjét, aminek hatására javult a vörösvértestek száma, a hemoglobin koncentrációja, valamint az összes olyan érték, amelyből megbecsülhető az egészségi állapot.
A kutatás arra is felhívja a figyelmet, hogy a súlyos fogágybetegségben szenvedő nőknél nagyobb valószínűséggel alakul ki vérszegénység (tízből négy eset), mint a férfiaknál (tízből három eset).

„Számos korábbi tanulmány párhuzamot húzott a ínygyulladás és a vérszegénység között. A jelenlegi vizsgálat egyértelműen bizonyítja, hogy a krónikus fogágybetegség hozzájárul a vérszegénység kifejlődéséhez.” – mondta Dr. Nigel Carter, a British Dental Health Foundation (BDHF) igazgatója.

„Az ínygyulladás ellen védekező szervezet olyan kémiai anyagokat termel, amelyek csökkentik a hemoglobin és egyéb faktorok szintjét és ez által rontják a szervezet egészségi állapotát.”

„A jó hír az, hogy az ínybetegség kezelése pozitív hatással van a vérszegénység súlyosságára, főleg nők esetében. A javulás egy viszonylag rövid, három – hat hónapos időintervallumon belül észlelhető.”

„Sok ember továbbra is alul becsüli a szájhigiénét a szervezet egészsége szempontjából. A megelőzés a kulcs és nagyon fontos, hogy mindenki elsajátítson egyszerű, de annál hatékonyabb szájápolási rendszert, hogy fitt és egészséges maradjon. A napi kétszeri fogmosás fluoridos fogkrémmel, fogselyem rendszeres használata, kevesebb magas cukortartalmú étel és ital fogyasztása és a rendszeres fogászati ellenőrzés segít megelőzni a fogászati problémákat.” – tanácsolja Dr. Carter.

A dohányzás és a fogágybetegség összefüggései

Az köztudott, hogy a dohányzás szerepet játszik a szív, tüdő…stb. betegségek kialakulásában, de azt már kevesen tudják, hogy a fogágy ...

» Katt ide a folytatásért

A dentálhigiéniai kezelés NEM egyenlő a fogkőleszedéssel!

Annál sokkal többet jelent: A látható, íny feletti fogfelszíneken kívül az íny alatti területek tisztítását, polírozását, a ...

» Katt ide a folytatásért

Fogbeültetés, a hiányzó fogak problémáira

A fogbeültetés segítségével (fogászati implantáció), ami manapság már nem luxus, olyan formában és funkcióban kaphatja vissza fogait, mintha eredetiek lennének. ...

» Katt ide a folytatásért

Tegye meg az első lépést…

recepció
Kérjen visszahívást!
Foglaljon időpontot!

 5 GYANÚS JEL,
hogy a fogbeültetése körül valami
nem stimmel…

ÉRDEKEL!

Amiről a fogorvosok mélyen
hallgatnak, avagy
5 GYANÚS JEL,
hogy valami nincs rendben...

Kérjük töltse ki a mezőt!
Kérjük helyes e-mail címet adjon meg!
Kérjük fogadja el a feltételeket!
Elrontott és speciális fogászati implantációs esetek Fogbeültetés-szájsebészet Fogászat