Google+
Megosztás
Megosztás
Levélküldés
Ajánlja tovább oldalunkat
Youtube

Mi is egyáltalán az implantátum?

Az implantátum (latin: beültetett dolog) az emberi vagy állati testbe beültetett mesterséges pótlás, vagy más meghatározott gyógyászati funkciójú segédeszköz.

Rövid története:

A fogorvosi implantátum tulajdonképpen egy műgyökér, mely csavar formájú és a legtöbb esetben titániumból készül.

Az első “implantátumokat” tartalmazó lelet egy 20-as éveiben járó maya hölgy volt i.u. 600-ból, kinek állcsontjában fog alakra csiszolt kagylók voltak. A leletről az is bebizonyosodott, hogy a fogpótlásokat a hölgy élete alatt ültették be, ugyanis látható volt körülötte a csontosodás folyamata.

A mai modern implantológia egyik atyja a svéd sebész Per-Ingvar Brånemark, aki az ’50-es évek elején véletlen jutott a fogászat meghatározó felfedezésére. Kísérleteiben kis optikai kamrákat rögzített nyúl lábakba különböző csavarokkal. Amikor egy idő után el akarta távolítani az eszközöket észrevette, hogy a titániumból készült csavarokat sokkal nehezebb volt kicsavarni a csontból, mint acél társaikat. Ez az összeintegráció vagy “becsontosodás”, a felfedezés mely forradalmasította az implantológiát.

Hogy lesz ebből fogpótlás?

A csavarnak először egy fészket alakítunk ki a csontban. Ez előfúrásokkal történik meghatározott mélységben és átmérőben. Ebbe a lyukba helyezzük be az implantátumot, majd általában egy kis zárócsavarral fedjük a száj felőli részét. Körülbelül 8-12 hét alatt a titánium felületre ránőnek a csontsejtek, így biztosítva a nagyon szoros és hosszútávú kapcsolatot. Amint ez megtörtént, a zárócsavart kicseréljük egy mű fogcsonkra, mely formailag nagyjából úgy néz ki, mint egy koronához lecsiszolt fog. Erre a csonkra lenyomat alapján épít fogat a fogtechnikus, melyet a rendelőben rögzítünk.

A gyökérkezelt fogak végleges ellátása

A gyökérkezelt fogak végleges ellátása, lezárása komplex feladat. Sajnos ebben az esetben nagyon ritkán elég a fogat – természetesen a ...

» Katt ide a folytatásért

Fogágybetegség: A TV reklámból már jól ismert „beleesett a fogam a mosdóba” eset…

A TV reklámból már jól ismert „beleesett a fogam a mosdóba” eset… Manapság egyre többször találkozzunk a ...

» Katt ide a folytatásért

Fogtömés

3 tény a nálunk végzett fogtömésekről: Kacaghat, ásíthat, a tömött fog magánügy marad! Tökéletesen érzéstelenítünk, emiatt ...

» Katt ide a folytatásért

Tegye meg az első lépést…

recepció
Kérjen visszahívást!
Foglaljon időpontot!

 5 GYANÚS JEL,
hogy a fogbeültetése körül valami
nem stimmel…

ÉRDEKEL!

Amiről a fogorvosok mélyen
hallgatnak, avagy
5 GYANÚS JEL,
hogy valami nincs rendben...

Kérjük töltse ki a mezőt!
Kérjük helyes e-mail címet adjon meg!
Kérjük fogadja el a feltételeket!
Elrontott és speciális fogászati implantációs esetek Fogbeültetés-szájsebészet Fogászat