Google+
Megosztás
Megosztás
Levélküldés
Ajánlja tovább oldalunkat
Youtube

Hogyan történik a fogbeültetés?

Az fog implantáció, azaz a fogbeültetés helyi érzéstelenítésben történik. Lényege az, hogy arra a helyre, ahol korábban a természetes fog volt, egy műgyökeret ültetünk be az állcsontba.Ez a titán csavar az íny alatt van, de legtöbbször egy olyan elemet is csatlakoztatunk az implantátumba, amelyet gyógyulási csavarnak hívunk. Ez ugyan kilátszik az ínyből, viszont semmilyen kellemetlenséget nem okoz. Arra kell csak figyelni, hogy ugyanúgy tisztán kell tartani, mint a saját fogakat, fogkefével, fogkrémmel meg kell mosni. Az esetek többségében ezt követően egy hét gyógyulási időre van szükség, hogy a műtét előtti állapot helyreálljon, majd 3-4 hónapos időtartam kell ahhoz, hogy a beültetett fog implantátum becsontosodjon, és terhelésre alkalmassá váljon. Amikor a műgyökér készen áll a terhelésre, következik a fogpótlás készítése, ami lenyomatokból, próbákból áll éppúgy, mint a természetes fogak esetében. Amikor a fogpótlást rácsatlakoztatjuk az implantátumra, el lehet kezdeni használni, vagyis teljes értékű életet tud élni: újra rágni, beszélni, mosolyogni tud gondtalanul

Mi a különbség a csapos fog és a fogimplantátum között?

A fogimplantátum, vagyis műgyökér, az állcsontba kerül beültetésre, és lényegében a természetes fog gyökerét pótolja, annak felel meg. Ebbe az implantátumba egy fej kerül, majd erre rögzítjük a koronát, amely maga a fog pótlása. A csapos fog, az nem implantátum. Akkor alkalmazható, amikor a természetes fognak a koronai része, vagyis a szájban látható fele már nem használható. Ilyenkor a foggyökér belsejébe egy ún. csapot ragasztunk, amellyel lényegében helyreállítjuk a fog hiányzó koronai részét, és erre egy borító korona, egy fogszínű pótlás kerül. Ez a korona pontosan ugyanolyan, mint amit az implantátumokra is készítünk.

Biztos, hogy nem lökődik ki az implantátum?

Nagyon lényeges megérteni, hogy az implantátum nem tud kilökődni. A kilökődés egy olyan fogalom, amelyet akkor használunk, amikor egy a szervezetbe beültetett idegen szervet (szívet, vesét), vagy anyagot a szervezet a kiváltott allergiás reakció következtében kilöki. Az fogimplantátum magas tisztaságú titánból készül, és ez a fém a szervezet részéről semmilyen immunológiai reakciót nem vált ki. Sem allergia, sem más gyulladásos folyamat nem indul be, így az előbb említett kilökődés nem következhet be. Abban az esetben beszél a köznyelv implantátum kilökődésről, amikor valamilyen bakteriális fertőzés következtében a beültetett implantátum környezete begyullad. Ilyenkor előfordulhat, hogy a beültetett műgyökeret el kell távolítani, de ez egyrészt rendkívül ritkán fordul elő, másrészt ez nem allergiás reakció.

Mi is egyáltalán az implantátum?

Az implantátum (latin: beültetett dolog) az emberi vagy állati testbe beültetett mesterséges pótlás, vagy más meghatározott gyógyászati funkciójú segédeszköz. Rövid története: A fogorvosi implantátum tulajdonképpen egy műgyökér, mely csavar formájú és a legtöbb esetben titániumból készül. Az első “implantátumokat” tartalmazó lelet egy 20-as éveiben járó maya hölgy volt i.u. 600-ból, kinek állcsontjában fog alakra csiszolt kagylók voltak. A leletről az is bebizonyosodott, hogy a fogpótlásokat a hölgy élete alatt ültették be, ugyanis látható volt körülötte a csontosodás folyamata. A mai modern implantológia egyik atyja a svéd sebész Per-Ingvar Brånemark, aki az ’50-es évek elején véletlen jutott a fogászat meghatározó felfedezésére. Kísérleteiben kis optikai kamrákat rögzített nyúl lábakba különböző csavarokkal. Amikor egy idő után el akarta távolítani az eszközöket észrevette, hogy a titániumból készült csavarokat sokkal nehezebb volt kicsavarni a csontból, mint acél társaikat. Ez az összeintegráció vagy “becsontosodás”, a felfedezés mely forradalmasította az implantológiát. Hogy lesz ebből fogpótlás? A csavarnak először egy fészket alakítunk ki a csontban. Ez előfúrásokkal történik meghatározott mélységben és átmérőben. Ebbe a lyukba helyezzük be az implantátumot, majd általában egy kis zárócsavarral fedjük a száj felőli részét. Körülbelül 8-12 hét alatt a titánium felületre ránőnek a csontsejtek, így biztosítva a nagyon szoros és hosszútávú kapcsolatot. Amint ez megtörtént, a zárócsavart kicseréljük egy mű fogcsonkra, mely formailag nagyjából úgy néz ki, mint egy koronához lecsiszolt fog. Erre a csonkra lenyomat alapján épít fogat a fogtechnikus, melyet a rendelőben rögzítünk.

Újdonság a fogászati implantációban: All on 4 – kisebb költség, kevesebb fájdalom

Évtizedek óta tartó folyamatos kutatások, tudományos vizsgálatok és fejlesztések eredményeként folyamatosan csökken a fogimplantátumok (műgyökér) száma, amit egy-egy fogatlan állcsontba kell beültetni. Ez nemcsak kevesebb fájdalmat, hanem pénztárcabarát megoldást is jelent a pácienseknek: hisz a korábbinál két-hárommal kevesebb implantátumot kell beültetni, s mint tudjuk, a kezelés igazán drága része éppen a műgyökér. A teljes fogatlanság rehabilitációját hosszú-hosszú idő óta általában hat, vagy több implantátum beültetésével végezték. A legmodernebb technikai újításoknak köszönhetően ma már olyan speciális implantátumok és sebészi technikák állnak rendelkezésre, melyek segítségével harmadával kevesebb pillér is elegendő egy teljes fogív helyreállításához. A korábbi gyakorlattal szemben az All on 4 protokollnak köszönhetően mind a felső, mind az alsó állcsontba négy implantátumot ültetnek be – tájékoztatott dr. Czinkóczky Béla, az elrontott és speciális implantációs esetek szakértője, szájsebész fogszakorvos. Hozzátette: ma már szintén napi rutinná vált a beültetett műgyökerek azonnali terhelése. Így mód van arra, hogy a műtétet követően akár azonnal sutba dobható a régi, teljes kivehető műfogsor, és az implantátumokra fix fogpótlás rögzíthető. Ez ugyan ideiglenes megoldás, amelyet általában három hónapig kell viselni, de ezt követően el lehet készíteni egy végleges fogpótlást, amit körhídnak nevezünk. Az All on Four protokollt több mint tíz évvel ezelőtt dolgozta ki a portugál Paolo Malo, és ma már egy tudományosan megalapozott, tökéletes megoldássá vált a fogászati implantológiában.

Vannak-e és jók-e a magyar implantátumok?

Elmondható, hogy vannak magyar implantátumok. Több olyan fogászati implantátum is van, amely valamilyen mértékben hazainak számít. Vagy azért, mert

  • itthon gyártják őket, vagy azért,
  • mert a cég, aki gyártatja őket, magyar tulajdonban van.
Egyértelműen azt lehet mondani, hogy a magyar  implantátumok, amelyek magyar gyártmányúak, megfelelő minőségűek, és van olyan is, amely már több évtizedes tapasztalatokkal rendelkezik. Azt persze látni kell, hogy ezek az implantátum típusok sok tekintetben nem tartoznak a világ élvonalába, de ennek oka inkább az, hogy az ilyen kis cégek soha nem tudnak annyi pénzt költeni kutatás-fejlesztésre, mint a nagy, multinacionális cégek. Ebből következően  nem is tudják igazán felvenni velük a versenyt. Ettől függetlenül a magyar implantátumok elsősorban kedvező árfekvésük révén reális alternatívát jelentenek a fogbeültetés előtt álló páciensek számára.

Vannak gyártók, akiknél már elérhető olyan implantátum, amely cirkóniumból készül. Ez miért nem terjed ugyanolyan gyorsan, mint a fémmentes fogpótlás?

Valóban van már cirkóniumból készített implantátum, DE ezek jelenleg messze nem tudják biztosítani mindazt, amit ma a titán implantátumok tudnak. A cirkon implantátum mechanikai, fizikai tulajdonságai egyelőre nem teszik lehetővé, hogy a napi gyakorlatban ezek elterjedjenek. Sajnos gyakran megsérülnek, eltörnek, és esztétikai előnyükön kívül nincs más olyan tulajdonságuk, amelyben hosszútávon olyan sikeresek lennének, mint a közel 50 éve bevált titán implantátumok. Mindezek miatt még sok-sok évet kell várni, hogy a „fémmentesnek" nevezett műgyökerek reális alternatívát jelentsenek.  

A beültetett implantátum, műgyökér adatait utólag is beszerezhetem?

Természetesen! Azt fontos tudni, hogy egészségügyi törvény kötelezi az orvosokat, hogy tájékoztatást adjanak pácienseiknek a beültetett implantátum, műgyökér

  • típusáról,
  • méretéről,
  • adatairól.
Ezt mindenképpen írásban kell megtenni. Amennyiben ezt az Ön kezelőorvosa esetleg elmulasztotta, vagy elveszítette a kapott dokumentumokat, mindenképpen pótolja! A rendelőkben az Önről vezetett orvosi dokumentáció szintén kötelező jelleggel tartalmazza a műgyökér adatait, és a páciens kérésére köteles is kiadni ezeket a kezelőorvos. Érdemes tehát beszerezni minden dokumentumot az implantátummal kapcsolatban, hogy később ne legyenek emiatt kellemetlenségei.  

Van értelme idős korban a műgyökér beültetésén gondolkodni?

Nincs felső korhatára az implantátumok beültetésének. 70 év felett is érdemes segítségül hívni ezeket. Néhány műgyökér beültetésével jelentősen tudjuk stabilizálni a kivehető fogsort. Amennyiben 3-4 műgyökér beültethető, azokra olyan fogpótlást készíthetünk, amelynek stabilitása vetekszik a teljesen rögzített hidakéval. Abban az esetben, ha a páciens általános állapota lehetővé teszi, érdemes ez ügyben felkeresni egy specialistát, aki részletes felvilágosítást adhat a lehetőségekről.

Tegye meg az első lépést…

recepció
Kérjen visszahívást!
Foglaljon időpontot!

 5 GYANÚS JEL,
hogy a fogbeültetése körül valami
nem stimmel…

ÉRDEKEL!

Amiről a fogorvosok mélyen
hallgatnak, avagy
5 GYANÚS JEL,
hogy valami nincs rendben...

Kérjük töltse ki a mezőt!
Kérjük helyes e-mail címet adjon meg!
Kérjük fogadja el a feltételeket!
Elrontott és speciális fogászati implantációs esetek Fogbeültetés-szájsebészet Fogászat