Google+
Megosztás
Megosztás
Levélküldés
Ajánlja tovább oldalunkat
Youtube

Összefüggést mutattak ki az elterjedt antidepresszánsok és a sikertelen fogbeültetés között

Kutatók kimutatták, hogy a szelektív szerotonin újrafelvétel gátló (SSRI) gyógyszerek, a depresszió kezelésében a leggyakrabban alkalmazott készítmények, megnövelhetik az osszeointegrált fogbeültetés sikertelenségének kockázatát. Az antidepresszáns osztályt korábban már összefüggésbe hozták a csökkent csonttermelődéssel és a csonttörés fokozott kockázatával.

Journal of Dental Research szeptember 3-i internetes kiadásában megjelent kutatásban a McGill Egyetem kutatói 292 (17 és 93 év közötti) női és 198 férfi beteg adatait elemezték, akik 2007 januárja és 2013 januárja között estek át fogbeültetésen. Összesen 916 fogbeültetést vizsgáltak, amelyek közül kilencvennégyet ötvenegy SSRI antidepresszánst szedő betegbe ültettek be.

A vizsgálati időszakban 868 implantátum lett sikeres, és 48 bizonyult sikertelennek. A kutatók kimutatták, hogy a sikertelenség aránya jelentősen magasabb volt az SSRI-t szedők esetében (10,6 százalék), mint a gyógyszert nem szedők körében (4,6 százalék). A szakértők azt feltételezik, hogy a fogbeültetés sikertelensége az antidepresszánsokat szedő csoportban főként az implantátumok mechanikai töltődésével kapcsolatos problémából eredt, ami arra utal, hogy az SSRI-k csontvesztést okoznak. Ennek a hipotézisnek a megerősítéséhez azonban további kutatásokra lesz szükség.

A fogbeültetés sikertelenségének fokozott kockázatával állt összefüggésbe ezen kívül a dohányzás és az implantátum kis átmérője (≤ 4 mm) is. A kudarcok főként (80 százalékban) a beültetéstől számított negyedik és tizennegyedik hónap között következtek be.

Forrás: medipress.hu/dental.hu

Milyen gyakran javasolt a fogászati kontroll? Gyakrabban szükséges járni, ha valakinek fogászati implantátuma van?

Abban az esetben, ha valakinek implantátuma van, nem feltétlenül kell gyakrabban fogorvoshoz járnia, mint bárki másnak. Viszont évente legalább egyszer ...

» Katt ide a folytatásért

Mi is egyáltalán az implantátum?

Az implantátum (latin: beültetett dolog) az emberi vagy állati testbe beültetett mesterséges pótlás, vagy más meghatározott gyógyászati funkciójú segédeszköz. ...

» Katt ide a folytatásért

Kamasz gyerkekek és a fogmosási technikák

Még a fogmosási technikák használatáról is határozott elképzelései vannak? Abban a hitben van, hogy az ő fogai ...

» Katt ide a folytatásért

Tegye meg az első lépést…

recepció
Kérjen visszahívást!
Foglaljon időpontot!

 5 GYANÚS JEL,
hogy a fogbeültetése körül valami
nem stimmel…

ÉRDEKEL!

Amiről a fogorvosok mélyen
hallgatnak, avagy
5 GYANÚS JEL,
hogy valami nincs rendben...

Kérjük töltse ki a mezőt!
Kérjük helyes e-mail címet adjon meg!
Kérjük fogadja el a feltételeket!
Elrontott és speciális fogászati implantációs esetek Fogbeültetés-szájsebészet Fogászat