Praxisunk során, a betegekkel való beszélgetésekkor sok érdekes kérdéssel, gondolattal találkozunk a fogszuvasodással kapcsolatban is, melyek sokszor a pácienseink félretájékozottságáról tanúskodnak.
1. A szuvas tejfogakat nem kell betömni
Nem igaz.
A tejfogak speciális felépítése miatt a rajtuk keletkező szuvasodás hamar elérheti a fogbelet, mely gyulladáshoz, fájdalomhoz vezet, ezért legjobb, ha mielőbb ellátjuk a szuvas tejfogakat is. A fogszuvasodást okozó baktérium pedig nem csak a szájüregben, hanem a szervezet más területein is gyulladásokat okozhat, ami szintén nem tesz jót a gyermek szervezetének.
2. Ha egy szuvas fogat kezeltünk, a fogszuvasodás folyamata megáll
Nem igaz.
A kezelt területen – megfelelő ellátás esetén – nem fog újra szuvasodás kialakulni, de másik oldalon vagy felszínen ugyanúgy elkezdődhet a folyamat.
3. A fogak közötti nagyobb hézagok elősegítik a fogszuvasodás kialakulását
Nem igaz
Éppen ellenkezőleg, mivel a hézagosan álló fogak tisztítása könnyebb, itt ritkábban alakul ki szuvasodás.
4. A cukor a fogszuvasodás fő okozója
Igaz és hamis egyszerre.
Valójában nem a cukor, hanem egy baktérium által termelt sav okozza a fogszuvasodást. Ez a baktérium viszont szénhidrátokkal táplálkozik, s a cukor is az. Más tápanyagok – liszt, kenyér, rizs, gyümölcsök – ugyanígy tartalmaznak szénhidrátot. A fogszuvasodás kialakulását jelentősen befolyásolja a szénhidrátok minősége és a bevitel módja. A legkárosabb a folyamatos bevitel – cukorkák szopogatása, szénsavas üdítők szürcsölése.
5. A fogérzékenység azt jelenti, szuvas a fogunk
Nem igaz
Nem a fogszuvasodás az egyetlen ok, amitől érzékeny lehet a fogunk. Számos más állapot – fognyaki érzékenység, fogak túlterhelése – is előidézheti a fogak ingerekre adott túlzott érzékenységi reakcióit.
+1. Ha szuvas a fogunk, úgyis észrevesszük, kár emiatt kontrollra járnunk
Nem igaz
Ez az egyik legsajnálatosabb – és legkárosabb – tévhit. Az enyhe fogszuvasodás ugyanis semmilyen tünetet nem produkál. Gondos fogászati vizsgálattal, esetleges röntgenvizsgálattal a fogszuvasodás olyan stádiumban is észrevehető, amikor még minimális foganyag feláldozásával – vagy akár tömés készítés nélkül is – a szuvasodás folyamata megállítható.