A foggyökér hossza igen is számít…
A fogak a szájüregben speciális módon helyezkednek el. Azt a részüket, amelyik „kilátszik”, azaz a szájüregbe tekintve látható, a fogak koronai részének nevezzük. Azt a részüket, amelyik azonban „nem látható”, mert az íny alatt, a csontban helyezkednek el, a fogak gyökerének nevezzük.
A koronai rész hossza könnyűszerrel mérhető, ezért különösebben nagy kihívást nem jelent a fogorvosok, sőt néhány elszánt páciens számára sem!
Sokkal fontosabb információ azonban az a hossz, ami nem látható, azaz a gyökér hossza!
Korábban sok-sok fejtörést okozott a fogorvosoknak, hogy mi alapján lehet megtudni, milyen hosszú is a fog gyökere.
Hogy miért is van erre szükség?
Egy biztos, nem azért, mert túl sok lenne az unatkozó fogorvos…
A valódi ok, a gyökérkezeléssel függ össze.
A sikeres gyökérkezelés egyik alapfeltétele a foggyökér csúcsáig érő gyökértömés. Nem az, amelyik azon is túl ér, vagy amelyik akár el sem ér odáig, az a jó, ami pont a csúcsig ér.
A csúcsig terjedő hossz megállapítása pedig nehéz. Főleg, mivel milliméterekről van szó!
Több technika is létezik, amivel ez a hossz megállapítható.
Történhet például a fogorvos tactilis érzékelése, vagy a beteg jelzése alapján, de sajnos ezek megoldások nem mindig pontosak és sokszor elég szubjektívek is.
Korszerűbb megoldás a tűs kontroll, melynek során röntgenfelvétel készül a gyökérkezelt fogról, miközben egy általunk bemért hosszúságú gyökértűt helyezünk el benne. Nagyon jó viszonyítási alapot ad, de sajnos még ez sem feltétlenül ad pontos adatot.
A legkorszerűbb eszköz egy elektronikus bemérő, az ún. apex locator, azaz a csúcsjelző. Speciális működési elvének köszönhetően nagy pontossággal bemérhető a fog hossza, melyet különböző hangjelzések, és kijelző segítségével is mérhetünk.
Technika van bőven, de aki biztosra akar menni, mind a négy lehetőséget használva, nem hagy esélyt arra, hogy az a bizonyos pár milliméter a siker útjába álljon!