A gyökérkezelt fogak végleges ellátása, lezárása komplex feladat. Sajnos ebben az esetben nagyon ritkán elég a fogat – természetesen a gyökértömésen túl – „csak” egy töméssel ellátni.
– Egyrészt a gyökérkezelt fogakról elmondható, hogy fokozottabban törékenyek és hajlamosabbak a törésre, mint vitális (élő, nem gyökérkezelt fogak) társaik, melyért elsősorban a nagymértékű foganyag-veszteség felelős (gyökérkezelés).
– Másrészt nagyon fontos a megfelelő és pontos lezárás is, mellyel megelőzhető, hogy baktériumok, mikroorganizmusok a felépítmény széle mentén a gyökértömés mellett eljussanak a gyökér csúcsi részéhez, ahol szövődményes fogbetegségeket okozhatnak, melyek akár a fog elvesztését is magával vonhatják.
Általában megfigyelhető, hogy a fogtöréssel érkező páciensek javának (kivétel persze a balesetekben sérült fogak) a foga gyökérkezelt volt.
Emellett az is megfigyelhető, hogy általában nem a fedőtömés törik el, hanem a fog hasad el a tömés mellett.
A törés milyenségétől függ, hogy a továbbiakban a fog megtartható marad-e, vagy sem.
Amennyiben a törésszél íny felett van, a probléma könnyebben orvosolható, míg ha a fog mélyen íny, esetleg a csontperem alatt, vagy netán hosszában törik, nagy valószínűséggel a megmentése már nem lehetséges.
Ezen balesetek elkerülése érdekében speciális felépítmények készítését javasoljuk, mellyel megvédhetjük a fogakat a törésektől, befertőződésektől (azért természetesen mindezek első alapfeltétele egy megfelelő gyökértömés).
Bár anyagilag valóban kicsivel nagyobb megterhelést jelent, és a kezelések száma is 1-2 alkalommal nő, de a hosszú távú eredmény érdekében mindenképp megéri a ráfordítást.