Már-már a tudományos-fantasztikus filmek világát idézik a hagyományos fogászati eljárások helyét átvevő új technológiák, melynek következtében azon sem kell csodálkoznunk, hogy a számítógép monitorján megtervezett új mosolyunk „lapra szerelten” érkezik egyenesen Svédországból.
Ahogy minden iparágban, úgy az orvoslásban is egyre nagyobb teret nyernek a korszerű, hightech eljárások, professzionális technikák. Ezek sokszor komoly technikai hátteret, pénzügyi befektetést, és igen nagy felkészültséget, szaktudást igényelnek. Nincs ez másként a fogászatban sem.
A legújabb svéd fogászati-fogtechnikai eljárásnak köszönhetően a fogorvos által készített hagyományos és implantációs fogpótlások egyre nagyobb hányada készül Svédországban. Egy úgynevezett CAD-CAM technológiának köszönhetően a fogorvosi rendelővel együtt dolgozó fogtechnikus egy számítógép monitorja előtt ülve tervezi meg a páciens egyedi fogpótlását.
A kész, három dimenziós digitális terv sokkal gyorsabban, és ami a lényeg, sokkal pontosabban készül el, mintha minden egyes fogat, fogpótlást aprólékos, manuális munkával mintáznának meg egy gipszmodellen, viaszból – avat be a legújabb technológia részleteibe dr. Czinkóczky Béla, az elrontott és speciális implantációs esetek szakértője, szájsebész fogszakorvos.
Az elkészült tervet interneten továbbítják a stockholmi központba, ahol percekkel ezután azonnal megkezdődik a fogpótlás gyártása. Ezek a munkafázisok gyári, standardizált körülmények között zajlanak, a fogpótlás emberi kéz érintése nélkül, garantált és ellenőrzött minőségben készül el. Ez a munkafolyamat csupán egy napot vesz igénybe, és az elküldéstől számított harmadik napon már meg is érkezik a kész fogmű a hazai rendelőbe, vagy laborba. Az esztétikai porcelánleplezés, az úgynevezett készre vitel már a hazai fogtechnikai laboratóriumban fejeződik be.
– Az ilyen eljárással készített fogpótlások legnagyobb előnye a hihetetlen precizitás, a gyorsaság, és nem is beszélve arról, hogy minden emberi hibalehetőség kiküszöbölésével garantálható a legmagasabb szintű minőség. Az eljárással egy sor munkafolyamat, fáradságos és költséges manuális fogtechnikai munka megspórolható. Lényeges, hogy ennek a csúcstechnológiának az ára alig haladja meg a hagyományos kézi munkával készített fogpótlások technikai költségeit – mondja dr. Czinkóczky.
Napjainkban már lassan egy tucat olyan fogorvosi rendelő van Magyarországon, akik használják ezt az eljárást, de a jövőben egyre több fogtechnikai labor lesz képes a svéd tudásbázis felhasználására, lehetővé téve újabb és újabb fogorvos és páciens számára a világon ma elérhető legfejlettebb technológia mindennapi használatát.