A bölcsességfog a fogsorban a harmadik, leghátsó örlő fog.
Szájüregbe való kibújásuk legtöbbször 17 és 25 év között történik, lényegesen később, mint a többi maradó fogunké. Innen ered beceneve is a latin “dens sapientiae” szó fordításával, hiszen ez már egy bölcs kor, legalábbis a gyermekkorhoz képest.
 A bölcsességfogak rossz hírüket annak köszönhetik, hogy igen gyakran rendellenes helyzetben fejlődnek a csontban:
A leggyakrabban előre felé dőlnek,ezzel veszélyeztetve a közvetlen előttük lévő moláris fogat. Ilyenkor egy csücskük akár ki is kandikálhat az ínyen keresztül, ezzel utat adva a szájüregben lévő ételmaradékoknak, lepedéknek és baktériumoknak.
Egy gyakran emlegetett téves közhiedelem, hogy a bölcsességfogak “előre tolják” a fogsorunkat és ezért torlódnak a metsző fogaink.
Több tudományos kutatás, mint a Dr. Mettes és orvoscsapata által végzett klinikai vizsgálatsorozat is bizonyította, hogy nincs összefüggés a bölcsességfogak megléte és a front fogak torlódása között. Ezt sokkal inkább az alsó fogak természetes előrefelé “vándorlása” okozza.
Mikor kell eltávolítani?
Eltávolításuk történhet
• preventíven (megelőzés céljából), vagy
• panasz esetén.
Hogyan?
• Van, hogy egy kis metszést kell ejtenünk az ínyen, hogy hozzáférjünk a foghoz, de a mai korszerű érzéstelenítő oldatoknak köszönhetően ez nem jár kellemetlen fájdalommal. Utána kisebb duzzanat, oedema előfordulhat, de ezt pár nap alatt szépen eltünteti a természet.
A bölcsességfog állapotát érdemes ellenőrizni fogorvosával, kérjük ne halogassa!