Valóban volt egy kutatás, amelyben radioaktív izotópot mutattak ki olyan fogpótlásokban, amelyeknek a váza cirkonból készült.
De mi is az a cirkónium oxid és hogy kapcsolódik össze a fogak pótlásával?
A cirkónium oxid, amely ma rendkívül  népszerű a fogorvoslásban, egy olyan földfém oxidja, amelyet speciális eljárással lényegében homokból (cirkon homok) állítanak elő.
A természetben előforduló cirkon homok a különböző földrajzi lelőhelyek függvényében különböző mennyiségű „szennyező anyagot” is tartalmaz. Mindaddig, amíg erre a kutatók nem figyeltek fel, a különböző izotópok vizsgálatára nem fektettek túl nagy hangsúlyt. Azóta, amióta ez a probléma napvilágra került, nagyon gondosan ügyelnek a cirkónium-oxid gyártásakor ezekre a fizikai paraméterekre, és sikerült azt elérni, hogy mára olyan magas tisztaságú anyagot tudnak előállítani, amely gyakorlatilag 100%-os biztonságot nyújt.
Fontos azért hangsúlyozni, hogy erre a problémára jó 15 évvel ezelőtt figyeltek fel, és az akkor mért radioaktivitási értékek messze nem érték el az egészségre káros szintet.
Ebből következően tehát eszébe ne jusson senkinek emiatt eltávolíttatni az akkor készült cirkon vázas fogpótlásait.
Az persze lehet, hogy azért lassan időszerű ezeket mégis lecserélni, de csak azért, mert az ilyen fogpótlások kihordási ideje lassan lejár…