Dr. Christer Dagnelid svéd fogorvos mesél el nekünk egy aranyos sztorit a fogászati implantáció kezdetéről, valamint arról, hogy az implantátumok hosszú élettartama a gondos tervezés, a jó minőségű termékek, a magas szintű kezelés és a lelkiismeretes követés eredménye.
A svéd Gösta Larsson volt az első páciens, akinek Per-Ingvar Branemark professzor fogászati implantátumokat ültetett be 1965-ben. Amikor Larsson Úr elhunyt 2006-ban, az implantátumai már több, mint 40 éve kiválóan szolgálták. Sven Johansson Úr, Branemark professzor második páciense 1967-ben kapta meg az implantátumait. Idén lesz a beavatkozás 45-ik évfordulója, ami a modern implantológia területén egy élő legendává emeli. Sven Úr hiányzó fogazatát 11 darab Branemark implantátumon elhorgonyzott arany-akril híddal pótolták. Ez a rendszer ma is széles körben elfogadott és alkalmazott a Nobel Biocare fejlesztéseinek köszönhetően.
Egy véletlen egybeesés
Sok más kortásával együtt, Sven Úrnak is már fiatalon problémái voltak a fogaival. 1925-ben született és a negyvenes éveiben már teljesen fogatlan volt. A 60-as években az általános protetikai megoldás a teljes kivehető fogsor volt.
A kivehető pótlás viselését Sven Úr nem tudta megszokni és társaságban is nagyon zavarta. Mint sok más teljes protézist viselő társa, nehezen tudott étkezni és sokszor kényelmetlenül érezte magát társas szituációkban.
Ebben az időben Sven Úr taxisoffőrként dolgozott Mölndalban, egy svéd kisvárosban. Egy napon az egyik fuvarja a Branemark Klinikára tartott, az utasa pedig nem volt más, mint Gösta Larsson, az első páciens.
Gösta Úr lelkesen mesélt a klinikán tapasztaltakról, a felkészült orvoscsoportról, a törődésről amit ott kapott, illetve az életminőségének javulásáról a kezelés óta. Sven Úr azonnal elhatározta, hogy kér egy időpontot a klinikán. Alapos röntgen- és klinikai vizsgálatok után Sven Urat alkalmasnak ítélték a műtéthez.
Aki mer, az nyer
Sven Úr egy bátor ember. Amikor elhatározta, hogy implantációs pótlást szeretne, összesen csak egyet csináltak előtte. Amikor egy tavaly decemberi éves kontroll alkalmával megkérdeztem tőle, hogy nem aggódott-e a beavatkozás előtt, csak megrázta a fejét és azt mondta: “Egy cseppet sem!” Amint az idő igazolta, nem is volt oka izgulni. Nem igazán bőbeszédű emberként a következőket mondta: “A műtétek nagyon jól mentek. Semmi probléma nem volt.”
1967 végére Sven Úr újra el tudta engedni magát társaságban és nem kellett a fogai miatt aggódnia. Az étrendje is teljesen megváltozott. Éveken át ábrándozott arról, hogy beleharapjon egy nagy zöld almába és ez valóra is vált még abban az évben. Saját szavaival élve: “Minden tökéletesen működött az első pillanattól.”
1976-ban vettem át a möldali klinika vezetését Branemark professzortól és vele együtt Sven Johansson kezelését is. Az implantátumok behelyezése óta eltelt több, mint 44 év alatt Sven Úr szinte egyetlen kontrollt sem hagyott ki, nagyon megbízható, jó páciens. Mindig kiváló szájhigiéniáról tanúskodott és periimplantítisznek nyoma sem volt az évek alatt.
A hosszú implantációs élettartam titka
Ezen első műtétek óta szerzett tapasztalat tanított meg minket arra, hogy a tökéletes implantációs beavatkozások alapja a hosszútávú és bizalmas orvos-beteg kapcsolat illetve a visszarendelések száma a páciens életkorához és életviteléhez igazítva.
Minden tiszteletem Sven Johanssonnak, aki nemsokára 90 éves lesz és Per-Ingvar Branemarknak. A merészség és a zsenialitás kombinációja milliók életminőségét javította meg szerte a világon az elmúlt fél évszázadban.