1. milyen típusú fogászati röntgenről beszélünk
  2. mekkora sugárzásterhelés éri a felvétel közben a pácienst

Megállapítás

  1. Alap fogászati röntgenvizsgálat során (intraoralis, panoráma, teleröntgen vizsgálat) az egyént érő sugárdózis alacsony, néhány napnyi háttérsugárzással megegyező nagyságú. Összetettebb vizsgálatok alkalmával (CT, többszörös keresztmetszeti vizsgálatok) az egyéni dózis számottevően magasabb lehet. (forrás:dr. Ackermann Gábor Semmelweis Egyetem)
  2. A  korszerű röntgengépek, amilyet mi is használunk a Czinkóczky Implant Központban minimális terhelést jelent
  3. A röntgenvizsgálat nagyon kis kockázat vállalása mellet igen sok hasznos információt nyújthat.

Tudta például, hogy 12.000 méteres magasságban, ahol például a tengerentúli repülőjáratok is közlekednek,  a háttérsugárzás jóval magasabb, mint a tengerszinten mérhető átlag?
Egy Budapest-New York repülőúton hat fogászati röntgenfelvétellel azonos mértékű „sugárterhelés“ éri a repülőgépben utazó embert. Az oda-vissza út során összesen két panoráma röntgennel (ez megfelel 12 ún. kis röntgennek) azonos mértékű sugárzásnak van kitéve az utazó.
Ez persze nem azt jelenti, hogy veszélyes sokat utazni, hanem azt, hogy egyáltalán nincs miért aggódni akkor, ha esetleg egy fogászati kezelés során néhány röntgenfelvételt készíttet a kezelőorvos.
Jó tudni, hogy ezekkel nem tesszük ki magunkat olyan kockázatnak, ami az egészségünkre káros lehetne.
Egészségünkre káros hatásokkal abban az esetben kell számolni, ha a röntgenkontroll elmaradása, vagy hiánya sikertelen kezeléshez vezet.