Az első sikeres fogbeültetést negyvenöt éve, Svédországban végezték el. A fogászatot forradalmasító beavatkozás fejlődése azóta töretlen: ott tartunk, hogy az implantátumok gyakran jobbak, mint az eredeti fog. Mit hozhat még a jövő?
2010 nyarán New Yorkban tartották az implantológia 45 éves évfordulójának emléket állító nemzetközi konferenciát, ahol Czinkóczky Béla fogszakorvos, fog- és állcsontsebész is részt vett.
„Amíg néhány évtizede még az volt a legfontosabb szempont, hogy hova lehet implantátumot beültetni, ma már a fogpótlás funkcionális és esztétikai szempontjai a legfontosabbak” – fogalmaz a fogszakorvos. Hozzátéve: a fémmentes fogpótlások nem csupán esztétikai, de biológiai tulajdonságaikban is képesek felülmúlni a természetes fogakat.
A legújabb kutatásoknak köszönhetően ma már a csont-, vagy íny hiányainak pótlása sem lehetetlen. És az sem elhanyagolható szempont, hogy a hiányzó fog gyakran azonnal pótolható, nem kell hónapokig takargatni a hiányosságainkat.
Ahogy Czinkóczky doktor mondja, a napjainkban beültetett implantátumok egyre nagyobb százaléka kerül korai, vagy azonnali terhelésre. Ez azt jelenti, hogy amíg ezelőtt negyven évvel akár fél évet is várni kellett, addig – a korszerű bioanyagoknak, és modern technológiáknak köszönhetően – ma már egyre gyakoribb, hogy a beültetést követően akár azonnal valamilyen fogpótlás kerül az implantátumokra.
Míg évtizedekkel ezelőtt az orvos csak a szakértelmében bízhatott és reménykedhetett, hogy jó helyre kerül-e az implantátum, ma már a a legkorszerűbb digitális 3D technológiával történik a műtéti tervezés és kivitelezés: az implantátumot végül egy sebészi sablon segítségével ültetik be. A számítógépes tervezésnek köszönhetően szinte nullára csökkentek az esetleges hibák esélyei, s a páciensek műtét utáni kellemetlenségei is megszűntek: nincs többé fájdalom.
A fogbeültetés korábban „nagy“műtétnek számított, de a mai technikával a páciens már másnap élheti megszokott életét: megszűnt a hosszan tartó sebgyógyulás, az ödéma, a varratszedés, a véraláfutás időszaka, sőt, még diétázni sem kell.