A fogbeültetés, vagy más néven fogászati implantáció, akkor sikeres, amikor az állcsontba ültetett műgyökér becsontosodik, és alkalmassá válik arra, hogy terhelés alá kerüljön, vagyis elkészíthető rá egy fogpótlás.
A fogpótlás lehet:

  • korona,
  • híd, vagy
  • akár az összes fogat pótló hídprotézis  egyaránt.

Abban az esetben sikertelennek a fogbeültetés, amikor nem jön létre szoros kapcsolat a csont és az implantátum felszíne között, vagyis az implantátum nem csontosodik be. A műgyökér mozgathatóvá válik, és megmozdul. Ez mindig valamilyen akut gyulladás, bakteriális fertőzés miatt következhet be.
A begyulladt implantátumot el kell távolítani, de az is előfordul, hogy spontán, magától kilökődik. (Innen származik a köznyelvben használt „kilökődés” fogalom.) A csontosodás zavara általában a beültetést követő első néhány hét alatt tüneteket okoz, így ez mindenképpen hamar kiderül.
A már sikeresen beépült implantátumok körül a csontfelszívódás általában rendkívül lassú, így ezek várható élettartama több tíz év.
A sikertelenség miatt elveszített implantátumok aránya a nemzetközi, és a hazai statisztikák szerint is nagyjából 1-3% között mozog. Ami miatt mégis sokkal gyakrabban hallunk sikertelen esetekről, az leginkább azért van, mert a rossz hírek mindig sokkal gyorsabban terjednek, és sokkal nagyobb publicitást és figyelmet kapnak mint a jók.