Minden hatással van a fogainkra és a szájflóránkra, amit megeszünk vagy megiszunk. Néhány étel természetes úton segít a szuvasodás megelőzésében, véd a lepedékek lerakódásától, erősíti a zománcot vagy éppen a friss lehelet biztosítéka.
Zeller
A nyers zeller rágása több úton is védelmezi fogainkat. Serkenti a nyálelválasztást, mely lemossa fogainkról a megtelepedni kívánó baktériumokat, valamint természetes súroló hatása révén tisztítja az ínyt és a fogak felszínét.
Zöld tea
A zöld tea antioxidáns tartalma bizonyítottan elpusztítja a baktériumok egy részét, melyek a cukrokat különböző savakká és végső soron lepedékké változtatják. Pár csésze koffeinmentes zöld tea rendszeres fogyasztása nagyon jótékony hatású.
Kiwi
Egy szép nagy kiwi elfogyasztásával már be is vittük a szervezet számára szükséges a napi C vitamin adagunkat. A C vitamin számos egyéb szerepe mellett az ínyben található kollagén rostok egészségéért is felelős, melyek nélkül az íny kevésbé rugalmas és sérülékenyebb.
Petrezselyem
Étkezés után egy petrezselyem vagy mentalevél rágása a friss lehelet biztosítéka. Ezek a növények gazdagon tartalmaznak bizonyos illékony anyagokat (monotrepének), melyek gyorsan elérik a tüdőt és kellemes illatuk a leheleten is érződik.
Laskagomba
Új kutatások bizonyítják, hogy ezen gombafaj egy speciális cukrot tartalmaz, mely megakadályozza a baktériumok plakk, illetve lepedéket képzését.
Wasabi
Egy 2000-ben közölt tudományos értekezés beszámolt arról, hogy a wasabiban található isotiocianát gátolja a szuvasságért felelős baktériumok szaporodását. Fogyasztása hetente párszor segíthet megelőzni a szuvasság kialakulását.
Víz
Az íny hidratáltságának fenntartása érdekében a legjobb, ha naponta megiszunk pár pohár tiszta vizet. Segít ugyanakkor a megfelelő nyálmennyiség biztosításában is, mely a legjobb védekezés a káros baktériumok ellen. Ha nem megoldható a minden étkezés utáni fogmosás, érdemes egy pohár vízzel leöblíteni az ételt. Ez máris lemossa a nagy részét az ételmaradékoknak és fellazítja a kitapadt baktériumokat.
Forrás: American Dental Association