Góckutatás, rákszűrés: Fogászaton?
Mi köze a ráknak, a bőrbetegségeknek,  a hajhullásnak, az ízületi betegségeknek, vagy az ismeretlen eredetű lázas állapotoknak a fogakhoz? Sajnos rengeteg köze lehet.
Ezért olyan fontos a fogászati góckutatás és a rákszűrés!
Ön se gondolkodjon sokáig! Sokan mondják nekünk: – De hiszen az én fogaimnak semmi baja.
Igen, gyakran előfordul, hogy a fogak látszólag problémamentesek, aztán egy alapos vizsgálat után kiderül, hogy ez korántsem igaz. Ráadásul, a legtöbb rendelőben sajnos nem is kap akkora szerepet a góckutatatás és a rákszűrés, mint amilyet kellene.
Nem győzzük hangsúlyozni, hogy ha az alábbi tünetek bármelyikére ismer, haladéktalanul jöjjön el hozzánk góckutatásra és rákszűrésre:

 • Bőrbetegség
 • Kiütéses megbetegedés
 • Hajhullás
 • Bőrviszketés
 • Izületi bántalmak
 • Krónikus izületi fájdalom
 • Ismeretlen eredetű lázas állapotok

Baktériumok milliói okozhatnak a fogaktól távol eső területeken fájdalmas vagy fájdalommentes tüneteket, anélkül, hogy fogaival az Ön számára észrevehető probléma lenne.

Mi is az a góc?

Nem más, mint egy alattomos baktériumfészek, amely méreganyagokat termel és képes küldeni gyakorlatilag bármely szerv felé. Így fordulhat elő, hogy pl. Önnek az ízületei fájnak, de az okot a fogaknál kell keresni.
Tehát gócként szerepelnek a szervezetben az olyan krónikus gyulladások, melyekre a szervezet állandóan, elhúzódó immunreakcióval válaszol, amely hosszútávon az immunrendszert gyengíti, állandóan baktériumokat küld a véráramba, így gyakran alakulnak ki ún. másodlagos betegségek. Ezeket nevezzük gócbetegségeknek.
A leggyakoribb betegségek a fent felsoroltak, de ezeken kívül más problémát is okozhat a góc, ezért mindenképpen fontos, hogy Ön kivizsgáltassa magát, ráadásul olyan helyen, ahol ezt valóban komolyan veszik.

Hogyan fedezhető fel a fogászati góc?

Röntgenfelvétellel és alapos, speciális szájvizsgálattal, amelyet évente érdemes elvégeztetni.
Ez teljesen fájdalommentes, viszont rettentő fontos a megelőzés és az idejében felismerés szempontjából.

Mi okozhatja a gócot?

 • rosszul gyökérkezelt fogak,
 • krónikus gyökércsúcskörüli gyulladások,
 • krónikus parodontális tasakok jelenléte, ami nem más, mint a fogágybetegség során elváló íny és a fog közötti tasak, tele baktériummal.
 • De okozhat gócot elő nem tört bölcsességfog körüli gyulladás,
 • vagy mély szuvasodások (lyukak) a fogban.

Hogyan kezelhető a góc?

Minden attól függ, hogy hol, milyen típusú góc alakult ki, illetve mennyire előrehaladott az állapota.
Megoldás lehet:

 • egy korrekt, alapos gyökérkezelés,
 • egy tisztítás, fertőtlenítés, majd tömés,
 • de olykor bizony csak a fog eltávolításával oldódik meg a probléma.

De mielőtt teljesen elrettentenénk, központunkban szakértő kezek dolgoznak, akik mindig tudják, mikor, mi a legjobb megoldás és csak végső esetben fordulnak foghúzáshoz.

És miért fontos a rákszűrés a fogorvosnál?

Sajnos Magyarország évek óta az első helyen áll a szájüregi rákos megbetegedéseket tekintve.
Ennek oka a magas alkoholfogyasztás, a dohányzás illetve a nem megfelelő szájhigiénia. De az is gyakran előfordul, hogy a nem megfelelő fogművek okozta krónikus mechanikai irritáció talaján alakulnak ki a daganatos elváltozások.
Kialakulhat daganat egy régen letört fog, egy eltört fogpótlás, egy nem megfelelő tömés, korona miatt is, illetve a szervezetben egyéb helyen meglévő daganat áttétes eredménye.

Mégis, hol alakulhat ki daganat a szájban?

Gyakorlatilag bárhol. A szájüregi nyálkahártyán, a nyelven, az ínyen, a pofabelsőn, vagy az ajkakon bárhol. Természetesen vannak helyek, ahol gyakrabban.

Hogyan lehet diagnosztizálni a daganatot?

A szájvizsgálat során megtekintéssel, valamint tapintással fellelhetők azok az ún. daganatmegelőző állapotok és a már kialakult daganatok, amelyeket további vizsgálatokkal lehet pontosan diagnosztizálni.
Amennyiben gyanú merül fel, kis szöveteltávolítással szövettani laborba küldjük a mintát, ahol megvizsgálják és felállítják a szövettanilag pontos diagnózist. Sok esetben a röntgenvizsgálat (OP) is adhat információt daganat jelenlétéről, de a CT és MRI vizsgálómódszerek is rendelkezésre állnak.
Ne aggódjon, nálunk jó kezekben lesz!

Mit tehet Ön a megelőzés érdekében?

Járjon évente kontrollvizsgálatra, még akkor is, ha nincs panasza!
Így rendszeresen ellenőrizhető a szájüreg( íny, nyelv, nyálkahártya) rendszeresen ellenőrizhetők a fogpótlások, tömésfelszínek valamint a fogak.

Mikor merül fel a gyanú?

Ha Ön a szájüregében bárhol olyan korábban nem meglévő szövetszaporulatot, gyulladást, kinövést, stb. fedez fel, amely 2-3 hét elteltével sem gyógyul, akkor mindenképpen érdemes rákszűrésre jelentkeznie.
Egy idejében felismert daganat gyógyítása nagyságrendekkel könnyebb, mint egy késői stádiumban diagnosztizálté. A daganatmegelőző állapotok, melyek könnyen felfedezhetők, könnyen gyógyíthatók és ezzel minimálisra csökkenthető annak az esélye, hogy ezek talaján valódi daganat alakuljon ki.
Sok esetben pedig egy szájüregi áttét hívhatja fel a figyelmet arra, hogy a szervezetben más helyen esetleg egy primer, azaz elsődleges daganat jelen van.

Tudja, pontosan mennyi baktérium él az Ön szájában?

BaktériumA rákszűrés és a góckutatás mellett egy gyorsan elvégezhető, speciális diagnosztikus teszttel megmutatjuk Önnek, mennyi olyan baktérium él a szájában, amely a szuvasodás kialakulásában szerepet játszik.
Képet kaphat arról, hogy mennyire hajlamos a fogszuvasodásra, ami nemcsak a felnőttek, hanem a gyermekek esetében is nagy jelentőségű.
Ezzel a teszttel is szeretnénk hangsúlyozni a góckutatás és a rákszűrés fontosságát, amelynek minden munkatársunk elkötelezett híve, így ha Ön eljön hozzánk, garantált figyelemben lesz része.

Mennyibe kerül mindez?

Naponta 51 Ft egy éven keresztül…. Ennyit megér az egészsége Önnek is, ugye?
Pontosabban az árakról:

Diagnosztika
Orvosi konzultáció első alkalommal dr. Czinkóczky Bélával (1 óra) 20 000 Ft
Orvosi konzultáció első alkalommal fogorvosainknál 10 000 Ft
Konzultáció/szájvizsgálat meglévő pácienseink számára  3 000 Ft
FOGadás csomag: 24 000Ft
Konzultáció
Szájvizsgálat
PCT
Kezelési Terv írásban
+ AJÁNDÉK: teljes dentálhigiéniai kezelés
Góckutatás, rákszűrés 19 000 Ft
Digitális panoráma röntgenfelvétel (PCT)  6 000 Ft
Digitális panoráma röntgenfelvétel (PCT) CD-re írás személyes átvételre  1 500 Ft
Digitális periapikális röntgen felvétel (kis rtg.)  3 500 Ft
Kezelési terv kizárólag a FOGadás csomagban elérhető
Rendelkezésre állási díj  5 000 Ft 30 percenként
(le nem mondott vagy 24 órán belül lemondott kezelésekre)

Mennyire lehet biztos mindebben?

Garantáljuk, hogy nálunk nem tölt órákat a kezelő székben, semmilyen beavatkozás sem tarthat tovább, mint az Ön türelme.
Tökéletes fájdalommentesség és szakavatott, precíz kezek – ezt nyújtjuk Önnek bármilyen beavatkozáskor.

Mindezt várakozási idő nélkül! Az Ön idejét, mi fizetjük!

Amennyiben 15 percnél többet várakozik,
15 percenként
2 000 Ft visszatérítést adunk.

ido
Mindezt garantáljuk, mert szakavatott kezekkel,
idejét becsben tartva dolgozunk Önért!