Elhalt fogak gyógyítása?!
Emberek ezrei járnak orvosról orvosra, mire kiderül, mitől van bőrbetegségük, mitől hullik a hajuk, vagy pl. mitől fájnak az ízületeik… Kezdje egy tapasztalt fogorvosnál, ha van gyökérkezelt foga!
Egy jó orvos nem csak tökéletesen fájdalommentesen dolgozik, de korrekt gyökérkezelést is végez, amitől megszűnhetnek, vagy ki sem alakulnak hasonló problémák a kezelést követően.

Tudjon meg minden fontosat a gyökérkezelésről!

Egyetlen, látszólag problémamentes, de hanyagul gyökérkezelt fog is rettentő sok tünetért lehet felelős, amire talán nem is gondol. Ezért nagyon fontos, hogy a gyökérkezelést becsülettel végezzék el, vagy a már meglévő gyökérkezelt fogát ellenőriztesse.
A tökéletlen gyökértömés ugyanis góc kialakulásához vezethet, amely komoly betegségek forrása lehet. Pl. különböző ízületi fájdalmak, hajhullás, bőrbetegségek, krónikus gyulladások, ismeretlen eredetű lázas állapotok, de a gócban (más néven baktériumfészekben) lévő kórokozók a méreganyagaikon keresztül gyakorlatilag bármely szerv működését megtámadhatják. A fogászati góc megelőzésének legbiztosabb módszere az évenkénti fogorvosi kontrollvizsgálat.
Egy tapasztalt orvos egy egyszerű röntgenképről könnyedén felismeri a rosszul gyökérkezelt fogat!

“Fájdalmas az eljárás?”

Bár a gyökérkezelés szó hallatán sokaknak félelem ül az arcára, meg kell, hogy nyugtassuk, rendelőnkben a kezelés megkezdése előtt a kezelendő fogat/fogakat speciális módon elérzéstelenítjük, így a gyökérkezelés teljesen fájdalommentesen zajlik. Ráadásul szakértő kezeink tudják, mikor, hová nyúljanak, ezért az egész kezelés fog-gyökerenként általában nem több, mint 20 perc.

Miért lehet szükség gyökérkezelésre?

A kezelésre akkor van szükség, ha fogszuvasodás a fog mélyére hatolva eléri a fogbélüreget és megfertőzi. Ennek leggyakoribb tünetei a spontán fogfájdalom, éjszakai fogfájdalom lehetnek, de előfordul a fog tünetek nélküli elhalása is, mely során inkább melegre való érzékenység marad vissza.
A megfertőződött fogbélüregben baktériumok élnek, melyek gyulladásos termékeikkel nem csak a fog gyökerét hanem a foggyökér körüli szöveteket is megfertőzhetik, nagyobb gyulladást, gennyesedést, hosszan elhúzódva cisztát okozva.
Ha a fogat baleset érte, a mechanikai trauma következtében sajnos szintén elhalhat. Ilyenkor a legszembetűnőbb tünet az adott fog elszürkülése lehet, mindamellett, hogy hidegre, melegre a fog nem reagál. Ilyen esetekben szükséges a baktériumok eltávolítása, a gyökércsatornák fertőtlenítése és a foggyökerek gyökértöméssel való ellátása.

Hogyan történik a gyökérkezelés?

Mindenekelőtt: Nem kell félni!
A legfontosabb, hogy ne aggódjon, a kezelés teljesen fájdalommentes!
1. Röntgen
Első lépéseként a fogról röntgenfelvételt készítünk, hogy pontos képet kapjunk a gyulladás mértékéről, elhelyezkedéséről, a gyökerek számáról, lefutásáról, anatómiai adottságairól.
2. Tökéletes érzéstelenítés
Következő lépésben tökéletesen elérzéstelenítjük a fogat.
3. Tisztítás, fertőtlenítés
Megtisztítjuk a szuvas területektől, majd a fogbélüreg tartalmának eltávolítása történik, melyben a fogat ellátó apró erek és idegek találhatók. Utána a gyökércsatorna fertőtlenítését és megmunkálását végezzük annak érdekében, hogy a fertőzött gyökércsatornákból az összes baktériumot és gyulladt szövetet eltávolítsuk.
4. Gyökértömés
Végül a gyökércsatornát hermetikusan lezárjuk, ideiglenes gyógyszeres- vagy végleges gyökértöméssel ellátva.
5. Fog koronai része
A gyökértömést követően a sérült fog koronáját állítjuk helyre. Ez történhet hagyományos töméssel, bizonyos esetekben azonban, amikor a szuvasodás vagy trauma következtében a fog koronai részéből sok hiányzik, a fogat betéttel, csappal illetve koronával építjük fel annak érdekében, hogy minél tovább megőrizhessük a szájban.

Mennyi ideig tart a gyökérkezelés?

A kezelés időtartama és az adott fog kezeléseinek száma elsősorban a fog gyökereinek számától és a gyulladás mértékétől függ. A metszőfogak általában egy gyökerűek, a kisőrlőfogak egy- vagy kétgyökerűek, míg a nagyőrlőfogak két- vagy háromgyökerű fogak.
A gyökerekben általában egy gyökércsatorna helyezkedik el, de bizonyos fogaknál kettő is fellelhető. Az adott fog összes gyökércsatornáját külön-külön kezelni kell. Amennyiben nagyon gyulladt, fertőzött fog kezelése zajlik, általában két, esetleg háromszori fertőtlenítés és ideiglenes gyökértömés szükséges ahhoz, hogy a fog gyökértömését el tudjuk végezni.
Rendelőnkben korszerű gépi gyökércsatorna megmunkáló eszközökkel és szakértő kezekkel dolgozunk, így a kezelés időtartamát nagymértékben csökkenteni tudjuk, sőt a kezelés közben nem kell röntgenfelvételt készíteni, a gyökércsatornák pontos paramétereit elektronikus eszközökkel tudjuk meghatározni, mely komfortosabbá teszi a kezelés menetét.

Mennyibe kerül a gyökérkezelés?

Pontos árajánlatot minden esetben a fogak állapotának felmérése után, személyre szabottan készítünk, hiszen ahány ember, annyiféle eset létezik.
Tájékoztatásul az árakról:

GYÖKÉRKEZELÉS
Gyökérkezelés 30 500 Ft-tól
Elektromos gyökérhossz meghatározás 2 500 Ft/csatorna
Gyógyszeres gyökértömés 2 000 Ft