Az ember majd belehal a fájdalomba, és inkább könyörög, hogy húzzák ki a fogát, csak azokat a tűket ne lássa, amivel az „agyában turkálnak!”
Sokszor hallani ehhez hasonló, sőt még elrettentőbb beszámolókat és rémmeséket a gyökérkezelésről.
Ezeket hallva, őszintén szólva nekünk is inunkba szállna a bátorságunk attól, hogy rendszeresen felkeressük a fogorvost, de valószínűleg még a szakmától is elmenne a kedvünk, ha nap, mint nap az előzőeket, hasonló módon csinálnánk!!!
A történet egy pici része valóban igaz, a másik részében azért találunk némi kivetnivalót!
A gyökérkezelés során valóban eltávolítjuk a fogból a fogideget, ez tény, hiszen e nélkül, nem lehetne a panaszt okozó fogat meggyógyítani. DE közel sem fájdalom és kínok árán, ez a rész teljesen valótlan.
Nem mondom, érzéstelenítés nélkül valóban fájna, de a nélkül minden beavatkozás fáj. Szóval amennyiben nem fakír, fájdalommal sajnos nem szolgálhatunk, a mai korszerű és rendkívül hatékony érzéstelenítőknek hála, a beavatkozás teljesen fájdalmatlan.
Lehetséges a fájdalommentes gyökérkezelés!
Amennyiben az a tény nem keserítette el és képes még tovább olvasni, pár mondatban elmagyarázzuk, hogy tulajdonképpen hogy is zajlik a gyökérkezelés!
A sikeres gyökérkezelés egyik alapvető feltétele egy jól hozzáférhető, gyökértömés készítéséhez jól előkészített fog. Amikor gyökérkezelésre kerül a sor, minden esetben hozzá kell férnünk a fog belsejéhez, a fogbél üreghez, hogy a benne lévő gyulladásos, vagy esetleg már elpusztult szöveteket eltávolíthassuk.
Trepanálásnak nevezzük a folyamatot, amikor a fog belsejét megnyitjuk és feltárjuk a fogbél üreget.
Exstirpációnak nevezzük azt a munkafázist, mely során a fogbél (pulpa) eltávolításra kerül.
A két folyamat mindig egyszerre, egy kezelés alkalmával, egymás után történik. A kezelés alkalmával a panaszt okozó gyulladt idegrész, a gyulladásos szövettörmelék is eltávolításra kerül.
A beavatkozás teljesen fájdalmatlan, hála a korszerű és rendkívül hatékony érzéstelenítőknek, melyeket helyi érzéstelenítésben alkalmazunk.
A következő gyökérkezelési munkafázisok, ülések során, akár további érzéstelenítésre már nem is lesz szükség, mert a fogban lévő minden érző funkciót kikapcsoltunk az ideg eltávolításával.