① TÉVHIT
❝A tejfogaknak nincs gyökerük.❞
Tévedés. ➣➣➣➣➣➣➣
A tejfogaknak hasonló a felépítése a maradó fogakéhoz. Gyökérrel rendelkeznek, ez pedig csak a fogváltáskor, a maradó fog előtörésekor, annak hatására szívódik fel, ezért nem látszik akkor már, amikor a tejfog kiesik.
Ha valamilyen okból a tejfog helyén nem fejlődik maradó fog, a tejfogak gyökerei nem szívódnak fel, képesek funkciójukat a felnőtt korban is hosszú ideig ellátni.
② TÉVHIT
❝A tejfogakban nincs ideg.❞
Tévedés. ➣➣➣➣➣➣➣➣
Ahogy gyökerük, úgy abban ideg is található.
Ez is hasonló felépítésű, és hasonlóan viselkedik, mint a maradó fogakban lévő ideg-ér képlet, sőt mivel kisebb a körülötte lévő szigetelő-védő réteg – maga a fog – így bizonyos hatásokkal szemben érzékenyebbek, könnyebben fertőződnek, sérülnek.
Ilyen esetekben a tejfogat is gyökérkezelni kell, melynek technikája némileg eltér a hagyományos gyökérkezeléstől, de a lényege ugyanaz:
megszüntetni a fájdalmat, megtartani a fogat a szájüregben, mivel akár egy tejfog korai elvesztése is a későbbiekben nehezen helyrehozható problémákat okozhat.
③ TÉVHIT
❝A szuvas tejfogakat nem kell kezelni.❞
Tévedés. ➣➣➣➣➣➣➣➣
Ebben a kérdésben is igaz az, hogy legfontosabb a megelőzés, de ha már kialakult a „baj”, nagyon fontos a mielőbbi szakszerű ellátás, amihez nagyon fontos már kisgyermek korban a rendszeres fogorvosi kontroll – mivel nem minden szülő tudja megállapítani egy fogról, hogy szuvas-e.
A kezeletlen tejfog szuvasodások csúnyák, zavarják a gyermeket a rágásban, hangképzésben, hamar a fogbél gyulladásához, akár a tejfog elvesztéséhez vezethetnek.
Az ön gyermeke mikor volt utoljára fogorvosi kontrollon?
„A mosoly hatalom!
Éljen vele. ®”