A herpesszel kapcsolatban jó néhány tévhit kering a köztudatban: mindenkinek van valami „tuti módszere” a gyógyításra vagy a megelőzésre. Ezeknek a nagy része azonban jóval többet árt, mint amennyit használ.

  1. Az ajakherpesz csak az ajkakon jelentkezhet.

Bár a legtöbb herpeszes nagyjából tudja, hol jelennek meg legközelebb a hólyagok, ez nem jelenti azt, hogy a vírus ne „vándorolhatna”. Az ajkakról gyakran az orrba, sőt akár a szemre is átkerülhet!

  1. Az ajakherpeszt csak csókolózással lehet elkapni.

A herpeszvírus sérüléseken vagy testnedveken keresztül terjed. Igaz, hogy leggyakrabban csókolózással adják tovább a vírust, de a közös pohárról, evőeszközről, rúzsról, borotváról is átterjedhet egyik személyről a másikra.

  1.  Csak akkor fertőz, amikor hólyagos.

Az ajakherpesz egészen addig fertőz, amíg ott van az ajkakon, tehát a hegesedés, pörkösödés állapotában is (igaz, ekkor már kisebb a továbbfertőződés esélye). Sőt még akkor is tovább lehet adni a herpeszvírust, ha az éppen lappangó fázisban van, nem kell, hogy látható tünetei legyenek!

  1. Bizonyos kor alatt vagy felett nem lehet elkapni.

A herpeszvírus kortól függetlenül terjed, már az újszülöttek is elkaphatják, és az, akinek korábban nem volt herpesze, soha nincs ellene teljesen védve. Igaz, van, akire kevésbé hat a vírus, és az is előfordulhat, hogy bár vírushordozó, soha nem jelenik meg rajta a herpesz.

  1. Ha a herpeszt „kinyomjuk” vagy kiszúrjuk, gyorsabban gyógyul.

Külsőleg hasonlít a pattanásra, de biológiailag semmilyen összefüggés nincs közöttük. Nyomkodni szigorúan tilos, mert a hólyagokban lévő folyadék szintén fertőző! Ráadásul ha kapargatjuk, nyomkodjuk a herpeszt, az nehezebben gyógyul.

  1. Nem terjedhet át az ajakról a nemi szervekre vagy fordítva.

A nemi herpeszt és az ajakherpeszt ugyanaz a vírus okozza, így könnyedén átterjedhet a fertőzés egyik területről a másikra. Sőt a kezünk is lehet a „közvetítő”, ha nem mossuk meg alaposan, miután a fertőzött területhez nyúltunk!

  1. Magától is elmúlik, felesleges kenegetni.

Az ajakherpesz valóban „elmúlik” magától is, ám ha kezeljük, jelentősen lerövidíthetjük a gyógyulási időt, és a továbbfertőződést, illetve a bőr hegesedését is megakadályozhatjuk.

  1. A citromlé, illetve az ecet elmulasztja a herpeszt.

Az ajakherpeszre szigorúan tilos savas anyagot tenni, hiszen ez csak kimarja a bőrt, és segíti a vírus továbbterjedését.

  1. A pálinka, illetve a körömlakklemosó segít elmulasztani a herpeszt.

Ezek az anyagok nemcsak kimarhatják a bőrt, de alaposan ki is száríthatják, ami csak még fájdalmasabbá teszi a gyógyulást.

  1. Ha a herpeszt fokhagymával kenik be, hamarabb elmúlik.

A fokhagyma valóban segíthet valamennyit, de csak belsőleg. Egyik kiváltó oka ugyanis a legyengült immunrendszer. Ha ezt erősítjük (akár gyógynövényekkel, akár vitaminokkal vagy mozgással), akkor lecsökkenthetjük  megjelenésének esélyeit is.
(Forrás: HáziPatika.com)