Napjainkban világszerte exponenciálisan növekszik a beültetett fogászati implantátumok (műgyökerek) száma és ezzel együtt sajnos az elrontott fogászati implantációs esetek száma is. A fogorvosi rendelők többsége azt hirdeti magáról, hogy gyakorlott kollégái magas szinten művelik a fogbeültetés tudományát.
Ezzel szemben sajnos az a tapasztalat, hogy igen kevés olyan hely van, ahol megfelelő felkészültséggel, elfogadható szakmai színvonalon végzik az implantációs beavatkozásokat.
De honnan tudja a beteg, kihez érdemes fordulni? Mire kell figyelni, hogy ne az elrontott fogászati implantációs esetek mappájában végezzük?
Tippek, tanácsok.
A legfontosabb kérdés, amit fogbeültetés előtt érdemes feltenni, hogy a rendelő, ahol ezt el kívánják végezni, milyen gyakran végez ilyet, évente, havonta hány implantátumot ültetnek be.
Fontos támpont lehet, hogy az orvos, aki az implantációra előkészíti a beteget, milyen képeket tud bemutatni a páciensnek hasonló, általa megoldott esetekről.
Ha ezek csak egy könyvből, vagy prospektusból kerülnek elő, érdemes gyanakodni – hívja fel a figyelmet dr. Czinkóczky Béla szájsebész fogszakorvos, az elrontott és speciális implantációs esetek szakértője.
A kellő tapasztalattal rendelkező implantológus ugyanis igen gazdag esetgyűjteménnyel rendelkezik, és kapásból tucatnyi hasonló esetről tud saját képeket mutatni, hogy milyen megoldást tud alkalmazni az adott foghiány megoldására.
Az anatómiai szituációtól függően többféle lehetséges megoldásból kell tudnia választani a páciensnek.
Általában a hiányzó fogak pótlása egyszerűen megoldható implantátumok beültetésével, de igen gyakran előfordul, hogy a fogelvesztés következtében jelentős mértékű csont- és lágyszövet veszteség is fennáll. Ilyenkor nagyon fontos, hogy mielőtt a műgyökér beültetésére sor kerülne, pótolni kell az elpusztult szövetek egy részét.
A csontpótlás és a lágyrészek pótlása már jóval nagyobb szakmai felkészültséget igényel, és általában ezek az esetek azok, amelyek gyakran sikertelenül végződnek, ha a kezelőorvos tapasztalatlansága miatt elmulasztják a megfelelő előkészítést.
„Ahogy egy rossz alapra épített házfalat sem lehet stabilizálni, úgy a hiányzó csontkínálat nélkül beültetett implantátumok esetében sincs mód utólag az alapok megerősítésére. Ilyenkor sajnos csak az implantátum eltávolítása az egyetlen járható út, nem is beszélve a számos helyreállító műtét kellemetlenségeiről, költségeiről. Ezért rendkívül fontos, hogy csak olyan esetben kerüljön sor a műgyökér beültetésére, amikor az anatómiai körülmények már optimálisak.“ –fogalmaz dr. Czinkóczky.
Honnan lehet tudni, hogy egy beültetett implantátummal gond van?
A legaggasztóbb tünetek, amik a gyulladásra utalnak:

  • a fájdalom,
  • a duzzanat, vagy a
  • fogpótlás mozgathatósága.

Ezekre a tényezőkre mindenképp figyeljen, ha nem szeretne az elrontott fogászati implantációs esetek tanulmányai közé kerülni. Ezek bármelyike komoly gondra utalhat, érdemes vele azonnal felkeresni egy specialistát.
Az esztétikai hiányosságok esetében elég gyakori, hogy azok korrekciója utólag már nem lehetséges. Azokban az esetekben, amikor az implantátumot nem optimális anatómiai feltételek mellett ültették be, olykor csak komoly kompromisszumok árán lehet a fogpótlást elkészíteni. Ilyenkor utólag már nagyon nehéz az egész kezelést újratervezni.
Mindenképp kérjen megfelelő tájékoztatást a szájsebészétől, hogy ne végezze az elrontott fogászati implantációs esetek között.