Ismerős ez a kifejezés?
Az inlay, vagy betét egy olyan tömés, amelyet a fogtechnikai laboratórium készít, és ragasztással, cementezéssel kerül rögzítésre a fogakba.
Mi az előnye?
Leginkább az, hogy hihetetlenül pontos, és mivel homogén szerkezetű, tartósabb, ellenállóbb, mint a hagyományos tömések. Arról nem is beszélve, hogy olyan anyagból is készülhet, amellyel a szájban nem tudnánk dolgozni. Nagyon jó megoldás azokban a fogakban, amelyeknél nagy foganyagveszteség áll fenn, így töméssel nehezen lennének felépíthetők a törés veszélye miatt. Az esztétikája is letöbbször kedvezőbb (kivéve persze az arany betétet).
Mi a hátránya?
Mindenképpen nagyobb munkaigényű. Lenyomatokat kell hozzá venni az előkészíett fogakról, és több munkanap szükséges az elkészítéséhez. A fogtechnikai munka miatt mindenképpen szükség van egy plusz kezelési ülésre. a fentiekből következően drágább, mint a hagyományos tömés. Milyen anyagból készülhet? Aranyból, arany-kerámia kombinációból, porcelánból, préskerámiából, illetve speciális műanyagból. A képen két préskerámia inlay látható.

inlay

 Fogtechnikai munka: Czinkóczky Procera Labor