A fogászati implantáció, azaz a fogbeültetés, ma egy népszerű ága a fogászatnak.
Szinte minden fogorvosi rendelőben foglalkoznak fogbeültetéssel és ajánlják, illetve el is végzik az ilyen beavatkozásokat.
A műgyökér beültetés az esetek egy részében nem igényel speciális tudást, illetve felkészültséget a fogorvos részéről, de azért fontos tudni, hogy nagyon sokszor ez nem egy egyszerű töméshez, vagy gyökérkezeléshez hasonlító beavatkozás.
A fogbeültetés elvégzését érdemes tehát olyan szakemberre bízni, akinek megfelelő rutinja, tapasztalata van ezen a téren, és abban az esetben is segítségére tud lenni, ha esetleg kiderül, hogy nem szimplán egy titán csavar becsavarásáról van szó.
Az is fontos, hogy olyan szakember végezze el a fogbeültetést, aki a fogpótlás készítésében is segítségére lesz, vagy egy kezelő csapat tagjaként pontosan tisztában van azzal, hogy az Ön kezelőorvosa milyen koronát, vagy hidat tervez a beültetett műgyökerekre.
Sokszor hallok olyan történeteket, amikor a páciens csak a műtét előtti percekben találkozik az implantológussal, és soha többet nem látja őt. Ilyenkor érdemes felmérni, tisztában van-e a kezelő orvos azzal, hogy milyen protokoll szerint készülnek az Ön kezelésére.
A Magyarországon elfogadott szakmai ajánlás alapján az implantáció elvégzéséhez szükséges a szájsebészeti végzettség.