Jogosan merül fel a kérdés, mi is az a fogbetét? Mert, bár sokszor elhangzik fogorvosi rendelőkben, hogy jobb, mint egy tömés, megfigyelhető, hogy a páciensek többsége nincs tisztában azzal, hogy ez pontosan mit is jelent.
Sok esetben, kiterjedt szuvasodások miatt, vagy gyökérkezelések után, nagyon kevés ép foganyag áll rendelkezésre, hogy a töméskészítéshez szükséges feltételek optimálisak legyenek.
Ha egy fogban, amelyben a tömés nagyobb, mint az a fogrész, amely arra hivatott, hogy a tömést a helyén tartsa, könnyen belátható, előbb-utóbb a tömés elvesztéséhez, eltöréséhez, vagy akár a fog töréséhez vezet!
Ezen felül, egy olyan tömés, mely nem tudja tökéletesen visszaadni a fog eredeti formáját, nem képes a szomszédos fogak közötti érintkezést pontosan kialakítani, a fog körüli tartószerkezetet is károsíthatja, megsértheti (állandó ételbeékelődés, nehéz tisztíthatóság, fogíny-gyulladás, fogágy-gyulladás).
A betét gyakorlatilag egy szájon kívül kialakított tömés, melyet, az üregalakítást követő lenyomatvétel alapján a fogtechnikus készít el. A szájon kívül elkészített betét egyrészt nagyon pontos, hithűen visszaadja a fog eredeti formáját, sőt egyes fajtáinál, köszönhetően a speciális kialakításuknak, a meggyengült fogat megvédik, és ellenállóbbá teszik a rágóerővel szemben. Az elkészült betétek ragasztással kerülnek rögzítésre a fogban.
Anyaguk szerint készülhetnek nemesfémből, illetve esztétikus megoldásként az adott fog színéhez igazodó műanyagból, vagy kerámiából!