Nem tudjuk eleget hangsúlyozni, hogy a foghiány megszüntetésére szolgáló legkézenfekvőbb beavatkozás, a fogbeültetés, teljesen fájdalommentesen elvégezhető, tökéletesen elérzésteleníthető!
+ Mit szólna ahhoz, ha azt mondanánk Önnek, amikor retteg a fogorvostól, hogy „jöjjön a fogorvoshoz egy jót aludni”?
Napjainkban lehetőség van már altatásban is a fogászati beavatkozásokat elvégezni, de még jobb az ún. éber-szedáció.
Ha Ön

 • szorong, fél,
 • rossz emlékekkel gondol vissza a múltbeli fogászati kezelésekre,
 • esetleg állandóan öklendezik, ha a szájában „dolgoznak”
 • vagy fogyatékkal élő hozzátartozójának keres megfelelő, biztos, magas szintű fogászati ellátást,

akkor az intravénás szedáció megoldást jelenthet!
Az eljárás során összesen egy pici tűszúrás a karján az, amit érezni fog, a műtétből pedig semmit és emlékezni sem fog rá.
Félelmét csak erősíti, hogy nem tudja:
Mennyi ideig tart a fogbeültetés?
A köztudatban legrettegettebb fogbeültetés, amikor teljesen fogatlan esettel állunk szemben. Sajnos a legtöbb rendelő elvállal ilyen műtéteket, ezért könnyen előfordulhat, hogy a végén mégis egy beutalóval a kézben, teljesen elzsibbadva kell távoznia a páciensnek, hogy a megfelelő helyen el is végezzék a beavatkozást.
Sokáig tart a megfelelő helyet megtalálni!
Ezért lényeges, hogy az ilyen beavatkozásoknak csak olyan rendelőben szabad nekikezdeni, ahol minden feltétel adott:

 • megfelelő eszközök és tapasztalt szakemberek, akiknél Ön biztonságban van.

Átlagosan egy szóló foghiány pótlása nem tarthat 15 percnél tovább. !!!!
Az egy órás időtartamot még a teljesen fogatlan állcsont rendbetétele sem éri el.
Ez nem sok idő!
Ne higgye el, hogy a fogbeültetés egy olyan hatalmas műtéti beavatkozás, ami akár órákig is eltarthat!
Természetesen az idő mindig nő egy kicsit, ha egynél több implantátum kerül behelyezésre.
Nem az a kérdés, hogy Ön akarjon-e fogbeültetést, hanem hogy
ki végezze el a műtétet, milyen implantátummal és hogyan?

 • Ki végzi el a fogbeültetést?
 • Milyen implantációs rendszert használ?
 • Hogyan végzi el ezt a beavatkozást?

1.Ki végzi el a fogbeültetést?

Ma Magyarországon mindenki „ért” (a focihoz és) az implantológiához, mindenki „implantológus”. Fontos azt érteni, hogy a fogbeültetés egy olyan speciális szakterülete a fogászatnak, mint mondjuk egy autószerelő műhelyben az autó villamosság. Nem érthet hozzá minden autószerelő.

Ezért ha Önnek fogbeültetésre (implantációra) van szüksége, nagyon fontos tudnia, hogy a fogorvos, akit ezzel a feladattal szeretne megbízni, jártas-e ebben a szakágban. Ahhoz, hogy valaki biztonsággal végezzen ilyen beavatkozásokat, sokéves tapasztalat és sok száz műtét során szerzett rutin szükséges. Az, aki havonta egy-két ilyen beavatkozást végez el, tekinthető gyakorlottnak?

Természetesen vannak olyan különleges anatómia szituációk, amelyekhez specialistára van szükség, de az esetek többségében az implantátumok beültetése nem igényel rendkívüli felkészültséget. Ennek ellenére igen sok az olyan műtét, amelyek a tapasztalat hiányában oda vezetnek, hogy az implantátumot el kell távolítani. Valószínűleg Ön is olyan orvossal végeztetné el az implantációját, akinek bizonyítottan nagy tapasztalata van e téren.

Esetleg olyannal, aki a többi fogorvost, fogorvostan hallgatót implantológiára oktat…!
2.Milyen implantációs rendszert használ?

A világon több tucat implantációs rendszer van forgalomban, ezért nagyon fontos tisztázni, hogy az Ön fogorvosa melyik implantátumot használja. Nem mindegy! Magyarországon is számos rendszer van használatban, természetesen különböző jellegzetességekkel, előnyökkel, hátrányokkal.

A fogorvosok nem mondják el, hogy miért pont az adott rendszert használják, vagy ha ezt még ki is lehet belőlük szedni, azt már bizonyosan soha nem árulnák el Önnek, hogy van-e előnyösebb másfajta rendszer is, amivel Ön esetleg jobban járna.

Mindenképpen kérje meg orvosát, hogy magyarázza el Önnek, miért esett az ő választása az adott implantációs rendszerre!!!
Azt se felejtse el megkérdezni, hogy milyen fontos jellemzői vannak az adott implantátumnak:

 • alapanyag
 • származási hely
 • milyen múltra tekint vissza a rendszer
 • sikerességi ráta (beültetés utáni megmaradás)
 • GARANCIA !

3. Hogyan végzi el ezt a beavatkozást?

Amennyire nem mindegy, hogy ki végzi el ezt a fajta műtétet az Ön szájában, az sem mindegy, hogy aki végzi, mennyire szakavatott, rutinos róka.

Nézze meg rendelőjét, lát-e ott bizonyítványokat, okleveleket, kitüntetéseket!
Mennyire vannak vele páciensei megelégedve.
Kérjen referenciákat, ajánlásokat! Biztosan rendelkezik orvosa beavatkozás előtt és után készült munkákról albummal, ajánlásokkal. Ez nagyon fontos, mert lehet, hogy Ön ismeretlenül került a rendelőbe. Mennél nagyobb a referenciagyűjtemény, annál jobb!
Kérdezze meg, hogy a nehéz eseteket, az esetleges komplikációkat el tudja-e látni, esetleg tovább küldi-e Önt más orvoshoz!

NE legyen szerény! Kérdezzen bátran!
Gondoljon csak bele! Autót is úgy vásárolunk, hogy előtte a kereskedőt kikérdezzük az autó részleteiről, garanciákról, szervizelési lehetőségekről stb., hiszen fontos tudni mit veszünk és az hogyan működik, hogyan kell azt karbantartani.
Mielőtt tovább mennénk, nézzük végig az Előnyöket!
Fontos, hogy a következő szempontokat alaposan mérlegelje!
Nem kell:

 • hidat viselnie, melynek komfortja nem vetekedhet a szóló fogak komfortjával
 • szomszéd fogait lecsiszolni, így épségük megőrizhető
 • a fogakat összekötni, nincsenek rejtett zugok, tisztíthatatlan felületek, hiszen a fogközök tisztíthatóak maradnak, ezzel a baktérium telepek száma csökkenthető a szájban

+

Az implantátumokra készített koronák elkészíthetők oldható megoldással (mikrocsavarokkal), ezért esetleges korrekciójuk, javításuk, vagy cseréjük roncsolás nélkül elvégezhető
Az implantátumra készített fogpótlások élettartama jelentősen meghaladja a természetes fogakra készített fogpótlások élettartamát
Az implantátum terhelhetősége jelentősen erősebb rágást tesz lehetővé, mint a fogak

A fenti hat alapvető szempont megfontolása után már nem lehet kérdés, hogy Ön akar-e fogbeültetést a hagyományos fogpótlás helyett!
A fogbeültetés egy hosszú távú befektetés, mely a legtöbb esetben olcsóbb, vagy legfeljebb ugyanannyiba kerül, mint az ismétlődő és csak átmeneti megoldást nyújtó lehetőségek.