Akkor most lássuk, mit is takar ez, a napjainkban oly sokszor emlegetett kifejezés pontosan.

A CAD-CAM rövidítés egy angol szóösszetétel első betűinek összeolvasásából adódik:
Computer Aided Design and Computer Aided Manufacturing, ami tükörfordításban nagyjából annyit tesz: számítógép által támogatott tervezés/számítógép által támogatott előállítás.
 A technológia, mielőtt „betört” a fogászatba, már ismert volt az ipar egyéb területén is, megkönnyítve ezzel a gyártási folyamatokat.
Az ötlet, miszerint számítógép segítségével állítsanak elő fogpótlásokat (betéteket, koronákat, hidakat) nem új keletű, nagyjából 30 évre nyúlik vissza. A rendszer célja, hogy nagy pontosságú pótlások készüljenek, melyek tökéletesen illeszkednek az adott előkészített fogakhoz (implantátumokhoz).
A hagyományos módon készülő fogpótlások készítése olyan kézimunkát feltételez, mely nagymértékű precizitást igényel. A többlépéses munkafolyamatok során azonban megannyi hibalehetőség adódhat, mely befolyással van a készülő fogpótlások kihordási idejére (tartósságára).
A CAD-CAM rendszer célja a fogászatban a kézi munkából adódó hiányosságok, hibalehetőségek kiküszöbölése.
 Ahhoz, hogy a számítógép segítségével pontos képet tudjunk alkotni a tervezendő fogpótlások készítéséhez, az információkat el kell juttatni a gépbe (virtuálissá kell tenni)
Erre két megoldás is létezik.
1. Egyrészt az előkészített fog(ak)ról lenyomatot veszünk és az ennek megfelelően elkészített speciális mintát szkenneljük,
2. másrészt szájon belül, nagy érzékenységű kamerával „digitálisan letapogatjuk” az adott fog(ak) felszínét.
Az így kapott képeket monitoron sokszorosára nagyítva, több irányban forgatva hajszál pontosan meghatározhatóak a készülő fogpótlások szélei.
A kapott értékeket és adatokat felhasználva megtervezésre kerül a fogpótlás váza, amit az adott információk birtokában egy speciális frézgép farag ki.
Anyaga szerint a készülő vázak, pótlások fémesek, illetve fémmentesek is lehetnek.