Magyarországon is egyre népszerűbb a fogbeültetés. Azonban sok fogorvos kevés gyakorlattal, nem megbízható technológiával dolgozik, s e miatt egyre gyakoribbak az elrontott implantációs esetek.
Ráadásul a betegtájékoztatás hiánya miatt sokan észre sem veszik, ha az implantátum nem megfelelő.
Egy fogbeültetés után akár azt is gondolhatjuk, hogy bizonyos tünetek természetes velejárói a beavatkozásnak. Ez az oka annak, hogy sokan már csak akkor mennek fogorvoshoz, amikor rendszerint késő. „Ha valaki a fogászati implantációt követően vérzést, fájdalmat, kellemetlen leheletet vagy rossz szájízt érez, azonnal forduljon orvoshoz, mert ezek nagyobb bajok tünetei lehetnek” – figyelmeztet Czinkóczky Béla fogszakorvos, fog- és állcsont sebész. Gond esetén a hibás implantátumot a lehető legrövidebb időn belül el kell távolítani, ellenkező esetben napról napra  csökkenhet az értékes csontszövet, de rosszabb esetben akár komolyabb következmények is előfordulhatnak.
Ahogy a szakember mondja, az implantátummal kapcsolatos problémáknak három oka lehet:

  •     a hibás tervezés és az elrontott sebészi technika,
  •     a nem megfelelően kiválasztott implantátum,
  •     de a páciensek felelőssége sem hanyagolható el.

„A hibás tervezés és kivitelezés miatt az implantátum rossz helyre, vagy rossz szögben kerülhet az állcsontba, de gondot okozhat a rossz minőségű vagy éppen a kevés csont is, ha a beavatkozást végző orvos nem veszi ezt figyelembe. Az egyik legtöbb problémát egyébként a nem megfelelő implantátumok okozzák.
Sok új gyártó és új technológia jelenik meg évről-évre, melyekről nagyon kevés klinikai tapasztalat áll rendelkezésre”– figyelmeztet Czinkóczky doktor, aki azt javasolja, csak széles körben ismert és jól bevált implantátumot válasszunk, mert ezek kiforrott technológiára épülnek s elterjedtségük miatt bárhol kezelni tudják, ha bajt okoznak.
A betegeknek is nagy a felelősségük abban, hogy a beültetett műgyökér, és az arra felépített fogpótlás akár évtizedekig is kitartson: komolyan kell venni és be kell tartani a higiénés szabályokat és évente el kell menni orvosi ellenőrzésre.
(Forrás: medizona.hu)