Mi a közös a repülőgép anyahajóban és az implantológiában? Talán kicsit erőltetett párhuzam, de az én agyam már csak így működik
Ősidők óta létező, legegyszerűbb megkülönböztetési séma a színkódolás…
Egy úszó város fedélzetén elég nehéz lenne mindenkire egy táblával kiírni, hogy milyen csapathoz tartozik, sokkal egyszerűbben megkülönböztethető például egy katapultkezelő, mondjuk a bomba és fegyver felelőstől:
Különböző színű kabátot viselnek, így egy szemvillanás alatt tudható mindenkiről, vajon megfelelő helyen van-e, és a saját dolgát végzi-e éppen.
Hasonlóan nehézkes lenne egy-egy implantátum típus megkülönböztetése egy gyártmánycsaládon belül mondjuk mikroszkopikus feliratokkal…
Sokszor csupán néhány tized milliméternyi különbséget lehet a legegyszerűbben színek segítségével jól láthatóan elkülöníteni.
És hogy mi a speciális szempont a fogimplantátumok színkódolása kapcsán? Hát a „biológiai kompatibilitás”!
Mindenki el tudja képzelni, hogy mennyire fontos az emberi szervezetbe kerülő implantátumok biológiai „tisztaságát” biztosítani. Ebből következően nemigen képzelhető el, hogy a színkódolást különböző olaj-, vagy zománcfestékekkel oldják meg…
Tudja valaki, hogyan színezik meg a fogimplantátumokat, hogy a különböző átmérőknek megfelelően jól megkülönböztethetőek legyenek?
(Magenta-sárga-kék-zöld színekről beszélünk)
Semmilyen színező anyagot, festéket nem használnak, hiszen az implantátum szövetbarát titán felszínét nem szabad megváltoztatni, nehogy a csontba épülését megzavarja bármilyen „szennyező” anyag. A színeket a titán hevítésével érik el. A különböző hőmérsékletre hevítéssel különböző színű titán oxid képződik a felszínen. Ez az oxid réteg kellően stabil, nem tud leválni a felszínről, és a szöveti integrációt sem zavarja.