Az implantáció lényegében nem valódi fogbeültetés.
Egy ún. műgyökér beültetést értünk alatta, ami annyit jelent, hogy a hiányzó fog helyére olyan fogpótlást készítünk, amely nem a természetes foggyökérre, hanem egy mesterséges titán alapzatra épül. Lényegében mindegy, hogy egy fogat akarunk pótolni, vagy teljes fogatlansággal állunk szemben, ilyen esetekben az elvesztett fogak helyére, az állcsontba ültetjük be az implantátumot. Az így behelyezett műgyökér 3-4 hónap alatt becsontosodik, és ezután tulajdonképpen majdnem teljesen úgy működik a továbbiakban, mintha ott egy saját, természetes fog lenne.
A beépült műgyökér segítségével mód nyílik a régi kivehető fogpótlások stabilizálására, vagy megfelelő számú pillér esetén akár azok teljes kiváltására is. Ez azt jelenti, hogy az implantátumoknak köszönhetően bárki elfelejtheti a kivehető fogsorát.
Ha szóló, vagy ún. részleges foghiányról van, szó, tehát csak egy, vagy néhány fog hiányzik, az implantátum nagyszerű megoldás arra, hogy ne kelljen hidat készíteni, vagyis a szomszédos fogakat nem szükséges lecsiszolni, hogy a hiányt pótolni tudjuk. Az implantációnak köszönhetően olyan fogpótlásokat tudunk készíteni, amelyek mind esztétikailag, mind a komfort tekintetében többet nyújtanak, mint az ún. hagyományos hídpótlások.
Az implantátumokra készített pótlás lényegében 3 részből áll:

  • az állcsontba beültetett implantátumból, vagy műgyökérből, amely jó esetben egy életre szól, és nem igényel teendőt, nem kell kicserélni, felújítani akár élete végéig.
  • A fogpótlás, ami az implantátumra készül, lehet egy korona, vagy egy híd, attól függően, hogy egy, vagy több hiányzó fogat kell pótolni.
  • A korona és az implantátum közé egy olyan elem kerül, amelyet implantátum fejnek, vagy műcsonknak nevezünk. Ez utóbbiak, tehát a korona és az implantátum fej bármikor lecserélhető anélkül, hogy magában az implantátumban kárt tennénk, vagy eltávolítanánk. Erre általában csak tízéves távlatokban lesz szükség.