Orális medicina szakrendelés

Életminőségünket nagymértékben meghatározza általános egészségi állapotunk. De vajon gondolt-e már arra, hogy a szájegészség is lényeges befolyást gyakorolhat ránk?

A kilencvenes években ausztrál mentálhigiénés szakemberek  kidolgoztak egy egészségindikátor rendszert (Oral Health Impact Profil , OHIP), mely  lehetővé teszi  a szájegészség életminőségre gyakorolt hatásának értékelését,  sőt alkalmas a fogorvosi tevékenység eredményességének és értékének mérésére is.  Érdemes áttekinteni a fő kérdéscsoportokat: funkcionális korlátozottság, fizikai fájdalom, pszichológiai problémák, fizikai akadályozottság – jól tükrözik a probléma összetettségét. Tisztában kell lennünk azzal, hogy a népbetegségnek számító fogszuvasodás és fogágybetegség mellett előfordulhatnak más szájüregi betegségek is.  

Forduljon hozzánk, ha:

 • Szájüregi panasza van
 • Bármilyen fájdalmas, illetve nem fájdalmas elváltozást észlel a szájában
 • Nőgyógyászati HPV fertőzött, vagy ilyen személy partnere
 • Szenvedélybeteg, dohányos
 • Fej, nyaki régióban, szájüregben duzzanatot észlel
 • Ha gócbetegség gyanúja áll fenn
 • Cukorbetegségben szenved
 • Reumatológiai, immunológiai megbetegedésben szenved
 • Szteroid, immunszuppresszív, immunmoduláns terápia előtt, alatt, után van
 • Szív- érrendszeri beteg
 • Aphtával, szájüregi fekélyekkel küzd
 • Gyomor-, bélrendszeri betegségben szenved
 • Sportoló
 • Gyermeket tervez, vagy már várandós
 • Rossz lehelettel küzd
 • Szájszárazságra panaszkodik
 • Ízérzési zavarban szenved
 • Egyszerűen csak fontos az egészsége

Az orális medicina a fogorvostudomány azon komplex ágazata, mely határterületet jelent az általános- és a fogorvostudomány között. Feladata a száj és környékét érintő betegségek diagnosztizálása és kezelése. Ezek a betegségek nem feltétlenül önálló szájbetegségek, jó néhány közülük egész szervrendszereket érintő un. szisztémás betegség, esetlegesen gyógyszer mellékhatás következménye. Korai felismerésük és szakszerű kezelésük nagymértékben hozzájárul egészségi állapotunk és életminőségünk javításához.

Szájüregi panaszok

Hallott már arról, hogy Magyarország világviszonylatban az elsők között van a szájüregi rákhalálozás tekintetében? A dohányzás, túlzott alkoholfogyasztás, bizonyos fertőzések, mint például a méhnyakrákkal kapcsolatban oly sokszor említett humán papillomavírus egyes törzsei, a nem megfelelő szájhigiénia, az egészségtelen táplálkozási szokások mind növelik a szájüregi rák kialakulásának kockázatát?

A fej-nyaki terület, a szájüreg rendszeres évenkénti alapos átvizsgálásával (szájüregi rákszűrés) ezen daganatok, illetve ezt megelőző állapotok még korai állapotban felismerhetőek és kezelhetőek. Nem árt tudni, hogy ezen elváltozások nagy része tünetmentesen, fájdalom nélkül alakul ki. Minden tíz napnál tovább a szájban lévő fehér, vagy vörös elváltozás, szövetszaporulat további kivizsgálást igényel. Nagyon fontos és új lehetőség a magas rizikójú egyének (pl. igazolt nőgyógyászati HPV fertőzöttek és szexuális partnereik) szájüregi HPV vizsgálata, melynek célja a magas onkológiai típusú vírustörzsek kimutatása és nyomonkövetése.

Szájszárazság

A negyven év feletti lakosságból majdnem minden tizedik ember küzd szájszárazsággal és annak következményeivel. Elsődleges feladat annak eldöntése, hogy ez az érzés szubjektív, vagy objektíven mérhető nyáltermelési zavar áll a hátterében. Gondos kikérdezéssel, kiegészítő vizsgálatokkal tisztázható gyógyszermellékhatás (antidepresszánsok, vérnyomáscsökkentők, vízhajtó szerek, antihisztaminok, gyulladáscsökkentők, gyomorsav-lekötő szerek), folyadékháztartási probléma, autoimmun betegség, hormonrendszeri probléma lehetősége. A valódi szájszárazságban szenvedő beteg beszédbeni, étkezési, nyelési, fogsorviselési nehézségekkel küzd, sokkal fogékonyabb szájüregi fertőzésekre, tehát speciális szájápolási tanácsadást, kiemelt fogászati gondozást igényel. Ma már lehetőség van különböző kiegészítő, un. nyálpótló készítményekkel a szubjektív kellemetlen érzést enyhíteni.

Rossz lehelet

A rossz lehelet, kellemetlen szájszag szinte mindannyiunknál előfordulhat. Amennyiben ez a panasz tartósan fennáll, szintén érdemes kivizsgálni. Klinikai adatok alapján az esetek több mint 80%-ában valamilyen szájüregi probléma (fogszuvasodás, ínygyulladás, fogágybetegség, szájüregi gyulladás, szájszárazság, sárgás nyelvlepedék, nem megfelelő szájápolás) áll a háttérben. Rendelőnkben együttműködő partnerünk, a Budai Egészségközpont orvoscsapata segítségével lehetőség nyílik a nem szájüregi eredetű okok ( mandulák, garat megbetegedései, alsó- és felső légúti problémák, emésztőrendszeri betegségek, anyagcserezavarok) feltárására is. Az oki terápia mellett speciális szájápolási tanácsokkal segítünk betegeinknek leküzdeni ezt a kellemetlen problémát.

Aphtával, szájüregi fekélyek

Szinte mindannyiunk életében előfordul, hogy apró, kellemetlen fekélyek, afták jelennek meg a szájnyálkahártyán. Ezek az elváltozások előfordulhatnak egyszeresen, többszörösen, illetve visszatérő formában, legtöbbje pár nap alatt magától meggyógyul. Amennyiben ezen elváltozások túl gyakran visszatérnek, illetve extrém fájdalmasak, lassan gyógyulnak, felmerül a háttérben szisztémás fertőzés (vírusos, bakteriális, gombás), gyomor- bélrendszeri betegség (Crohn-betegség, colitis ulcerosa), allergiás kórképe, autoimmun, illetve vérképzőrendszeri betegség lehetősége, mely a társszakmákkal együttműködve kivizsgálható és kezelhető.

Cukorbetegség

Napjaink népbetegsége, a cukorbetegség a világon leggyakoribb anyagcserebetegség. Hallott már arról, hogy a diabetes és a fogágybetegség összefügg? A cukorbeteg emberek szervezetének védekezőképessége lecsökken, emiatt sokkal gyakrabban alakul ki náluk súlyos fogágybetegség. Egy holland kutatás szerint a két dolog fordítottan is összefügg: egy kezeletlen, súlyos fogágybetegség korai előjele, sőt kiváltó tényezője is lehet a cukorbetegségnek. Körültekintő, alapos szájüregi vizsgálattal a fogágybetegség korai, könnyen kezelhető stádiumban kiszűrhető, megfelelő egyéni és professzionális szájhigiéniás kezeléssel pedig elkerülhető az idő előtti fogvesztés.

Gyermekvárás

Érdemes kitérni a várandósság alatti fogászati gondozásra. A terhességi hormonális változások hatására gyakran alakul ki ínygyulladás, a megváltozott táplálkozási szokások miatt pedig megnövekedhet a fogszuvasodás rizikója is. Fogászati vizsgálatunk során lehetőség van a nagyon kezdeti szuvas léziók röntgensugárzás-mentes feltérképezésére is. Minden kismamának egyéni, személyre szabott életmódbeli és szájápolási tanácsokat adunk.

Mit tartalmaz a szájegészség vizsgálati csomag:

 • Anamnézis – általános egészségi állapot, egyéni rizikótényezők pontos feltérképezése (panaszok, diagnosztizált betegségek, gyógyszerek, ismert allergiák, szenvedélybetegségek, lehetséges fertőzések, életmódbeli, táplálkozási szokások, stressz, fogászati anamnézis, szájhigiéniás szokások)
 • Extraorális vizsgálat, nyaki terimék áttapintása.
 • TMI, okklúzió vizsgálata.
 • Szájnyálkahártya vizsgálata.
 • Fogazati státusz rögzítése.
 • Parodontológiai rizikó feltérképezése.
 • Teljes dentálhigiéniai kezelés
 • Szájhigiéniai tanácsadás, motiválás, instruálás.
 • Panoráma felvétel (OP)

Kiegészítő vizsgálatok a talált elváltozások függvényében:

 • Képalkotók – intraorális röntgenfelvételek, CBCT, MRI, ultrahang.
 • Mikrobiológiai vizsgálat a szájnyálkahártyáról bakteriális, illetve gombás fertőzések diagnosztizálására.
 • HPV diagnosztika PCR technikával, brush biopszia, lézió esetén kettős!
 • Biopszia – szükség esetén vitális festés.
 • Caries diagnosztika a hagyományos lehetőségeken túl: röntgensugár mentes szuvasodás-keresés – Diagnocam (alkalmazható gyermekeknél, terhességi szűrés során is, más módszerekkel nem detektálható, kezdődő approximális és okkluzális cariesek, repedések feltérképezésére is használható).
 • Szájszárazság mértékének objektív meghatározása –Challacombe skála, nyáltermelési vizsgálat.

Orális medicina specialistánk

Dr. Czeglédy Ágota

fog- és szájbetegségek szakorvosa, konzerváló fogászat- és fogpótlástan szakorvos, orális medicina specialista

A budapesti Semmelweis Orvostudományi Egyetem Fogorvostudományi Karán diplomáztam 1993-ban, summa cum laude minősítéssel. Rövid egyetemi munkaviszony után a magánellátásban helyezkedtem el. 1999-ben fog- és szájbetegségek, 2006-ban konzerváló fogászat és fogpótlástan szakvizsgákat szereztem.

2012 és 2019 között a Semmelweis Egyetem Orális Diagnosztikai Tanszékén dolgoztam klinikai orvosként. Részt vettem az Orális Diagnosztika és az Orális Medicina tárgyak oktatásában magyar, angol és német nyelven. Tagja voltam a 2015-ben újjáalakított Orális Medicina szakmai teamnek, melynek keretein belül részt vettem a speciális beteganyag szakellátásában, közreműködtem több publikáció és szakkönyv elkészítésében.

Az egyetemen eltöltött hét év meggyőzött arról, hogy az Orális Medicinának nagyon fontos szerepe van a korszerű, preventív szemléletű orvoslásban. Szeretnék egy egyedi szakmai profilú, hiánypótló rendelést életre hívni. Nagy reményekkel és lelkesedéssel csatlakozom a Czinkóczky Implant Központ, és együttműködő partnere, a Budai Egészségközpont orvoscsapatához, mert fontos számomra a magas színvonalú szakmai háttér, melynek segítségével hatékonyabban tudom orvosolni a hozzám fordulók problémáját.

Hívjon minket

Felmerülő kérdéseire pár órán belül válaszolunk. Írjon nekünk!