Kutatók kimutatták, hogy a szelektív szerotonin újrafelvétel gátló (SSRI) gyógyszerek, a depresszió kezelésében a leggyakrabban alkalmazott készítmények, megnövelhetik az osszeointegrált fogbeültetés sikertelenségének kockázatát. Az antidepresszáns osztályt korábban már összefüggésbe hozták a csökkent csonttermelődéssel és a csonttörés fokozott kockázatával.

Journal of Dental Research szeptember 3-i internetes kiadásában megjelent kutatásban a McGill Egyetem kutatói 292 (17 és 93 év közötti) női és 198 férfi beteg adatait elemezték, akik 2007 januárja és 2013 januárja között estek át fogbeültetésen. Összesen 916 fogbeültetést vizsgáltak, amelyek közül kilencvennégyet ötvenegy SSRI antidepresszánst szedő betegbe ültettek be.
A vizsgálati időszakban 868 implantátum lett sikeres, és 48 bizonyult sikertelennek. A kutatók kimutatták, hogy a sikertelenség aránya jelentősen magasabb volt az SSRI-t szedők esetében (10,6 százalék), mint a gyógyszert nem szedők körében (4,6 százalék). A szakértők azt feltételezik, hogy a fogbeültetés sikertelensége az antidepresszánsokat szedő csoportban főként az implantátumok mechanikai töltődésével kapcsolatos problémából eredt, ami arra utal, hogy az SSRI-k csontvesztést okoznak. Ennek a hipotézisnek a megerősítéséhez azonban további kutatásokra lesz szükség.
A fogbeültetés sikertelenségének fokozott kockázatával állt összefüggésbe ezen kívül a dohányzás és az implantátum kis átmérője (≤ 4 mm) is. A kudarcok főként (80 százalékban) a beültetéstől számított negyedik és tizennegyedik hónap között következtek be.
Forrás: medipress.hu/dental.hu