Negyvenöt évvel ezelőtt, végezték az első sikeres fogbeültetést, elterjedtebb nevén implantációt. 1965-ben a svéd Per-Ingvar Branemark professzor ismerte fel, hogy a titán alapú fémeknek különös tulajdonsága van, képesek összenőni a csonttal.
A felfedezés új korszakot nyitott az orvostudományban:

Mint ismeretes, az implantációt, azaz a műgyökér beültetését, köznéven, fogbeültetést 18 éves kor felett alkalmazzák fogpótlásra. A beültetett titán implantátum jelentősen csökkenti a foghúzást követő fogágysorvadást, lényegesen kevesebb problémával jár a hagyományos koronával szemben és jóval esztétikusabb megoldás: észre sem lehet venni az eltérést. Talán ezért terjedt el az eljárás rövid idő alatt világszerte.
Az implantáció az elmúlt évtizedekben hatalmas fejlődésen ment keresztül: az orvosok munkáját számítógépek, speciális műszerek és anyagok segítik.
„A művelet mára rutineljárás és szinte teljesen fájdalommentes. Legnagyobb előnye, hogy betartva a szájhigiéniás szabályokat, a beültetett foggyökér, és az erre épített fog akár egy életen át kitart.”
A módszer mára széles körben elterjedt a magyar fogorvosok között, egy megfizethető és reális alternatívája a fogpótlásnak. Sajnos azonban még mindig vannak akik nem alkalmazzák az eljárást, mert speciális szaktudást igényel.