Évtizedek óta tartó folyamatos kutatások, tudományos vizsgálatok és fejlesztések eredményeként folyamatosan csökken a fogimplantátumok (műgyökér) száma, amit egy-egy fogatlan állcsontba kell beültetni. Ez nemcsak kevesebb fájdalmat, hanem pénztárcabarát megoldást is jelent a pácienseknek: hisz a korábbinál két-hárommal kevesebb implantátumot kell beültetni, s mint tudjuk, a kezelés igazán drága része éppen a műgyökér.
A teljes fogatlanság rehabilitációját hosszú-hosszú idő óta általában hat, vagy több implantátum beültetésével végezték. A legmodernebb technikai újításoknak köszönhetően ma már olyan speciális implantátumok és sebészi technikák állnak rendelkezésre, melyek segítségével harmadával kevesebb pillér is elegendő egy teljes fogív helyreállításához. A korábbi gyakorlattal szemben az All on 4 protokollnak köszönhetően mind a felső, mind az alsó állcsontba négy implantátumot ültetnek be – tájékoztatott dr. Czinkóczky Béla, az elrontott és speciális implantációs esetek szakértője, szájsebész fogszakorvos.
Hozzátette: ma már szintén napi rutinná vált a beültetett műgyökerek azonnali terhelése. Így mód van arra, hogy a műtétet követően akár azonnal sutba dobható a régi, teljes kivehető műfogsor, és az implantátumokra fix fogpótlás rögzíthető. Ez ugyan ideiglenes megoldás, amelyet általában három hónapig kell viselni, de ezt követően el lehet készíteni egy végleges fogpótlást, amit körhídnak nevezünk.
Az All on Four protokollt több mint tíz évvel ezelőtt dolgozta ki a portugál Paolo Malo, és ma már egy tudományosan megalapozott, tökéletes megoldássá vált a fogászati implantológiában.